З метою попередження виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій, ботулізму, а також забезпечення епідемічного благополуччя суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність у сфері обігу харчових продуктів, зокрема в закладах громадського харчування та торговельній мережі необхідно дотримуватись таких вимог:
- забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов при транспортуванні, зберіганні та реалізації харчових продуктів;
- недопущення обігу харчової продукції домашнього виготовлення без проходження відповідної ветеринарно-санітарної експертизи;
- суворе дотримання температурних режимів зберігання швидкопсувних продуктів;
- регулярне прибирання та проведення дезінфекційних заходів у виробничих та допоміжних приміщеннях.
Неприпустимість вживання консервованих продуктів невідомого походження, ознаках можливого ботулотоксикозу та необхідності негайного звернення до медичних закладів у разі підозри на отруєння.
Суб’єктам господарювання необхідно обов’язково державна реєстрація потужностей відповідно до вимог чинного законодавства України. Зазначено, що здійснення діяльності без реєстрації є порушенням, яке несе потенційну загрозу для здоров’я та життя споживачів, та доведено до їхнього відома такі вимоги.
На виконання наказу Мінагрополітики від 15 лютого 2024 №431 «Порядок ведення державного реєстру операторів ринку та їхніх потужностей», зареєстрованого в Мін'юсті 04 квітня 2024 року за №502/41847, здійснюється державна реєстрація потужностей.
Так, відповідно до статті 25 Закону України № 771/97 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон), оператор ринку харчових продуктів, який провадить діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу згідно з даним Законом, має зареєструвати свою потужність.
Таким чином реєструвати потужність потрібно:
операторам ринку, суб’єктам господарювання, які провадять діяльність, пов’язану з первинним виробництвом (виробництво та вирощування продукції, зокрема збір урожаю, доїння, розведення тварин), або транспортування, зберігання, продаж харчових продуктів, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10°C, залишаючись придатними для споживання людиною.
Також цей обов’язок поширюється:
на заклади харчування (їдальні, кафе, ресторани, харчоблоки, кіоски зі «швидкою» їжею, бари, кав’ярні, куточки з кавою тощо);
на потужності, які здійснюють виробництво харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження (млини, олійниці тощо);
на заклади роздрібної торгівлі (магазини, супермаркети, торгові павільйони, кіоски тощо);
пасіки та інші об’єкти.