Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Помилки замовників будівництва при поданні повідомлення про початок виконання будівельних робіт або декларації про готовність об’єкта до експлуатації

Створено: 2023-11-09 08:58:17Оновлено: 2023-11-09 09:00:57

(коментує відділ з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради)

Перелічуємо найбільш типові помилки, які допускають замовники будівництва під час подання документів та просимо враховувати рекомендації під час подання документів.

1.Некоректність відомостей про замовника.

Звертайте увагу на коректність відомостей про особу замовника, а саме: паспортні дані (відсутність орфографічних помилок), РНОКПП (правильне цифрове значення) та контактний номер телефону. Іноді через банальну описку потім доводиться вносити зміни в документ.

2.Невідповідність намірів забудови цільовому призначенню.

Наміри забудови повинні відповідати цільовому призначенню земельної ділянки. Наприклад, замовник указує у назві об’єкта «Індивідуальний садибний житловий будинок», а цільове призначення землі, - «для індивідуального садівництва». Для зазначеного цільового призначення земельної ділянки передбачено будівництво «садового будинку». Отже, замовникові треба звертати увагу на те, які саме об’єкти можуть бути зведеними на ділянці (дивитись наступний пункт).

3.Некоректний код Державного класифікатора будівель і споруд (ДКБС).

Звертайте увагу на правильність зазначення коду ДКБС (код можна знайти у додатку 3 Порядку 681 «Деякі питання забезпечення функціонування Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва»). Будівлі класифікуються за їх функціональним призначенням за допомогою спеціального коду. Цей код має відповідати намірам забудови (назві об’єкта, його характеристикам) та цільовому призначенню земельної ділянки. Зокрема, код ДКБС 1110.3 «Будинки садибного типу» повинен відповідати назві (намірам забудови) «Будівництво індивідуального садибного житлового будинку» та цільовому призначенню земельної ділянки, наприклад: 02.01 «Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

4.Некоректний кадастровий номер.

Кадастровий номер земельної ділянки повинен відповідати номеру, що зазначений у витягу з Державного земельного кадастру. Номер зазначається у форматі ХХХХХХХХХХ:ХХ:ХХХ:ХХХХ (10 цифр, двокрапка, 2 цифри, двокрапка, 3 цифри, двокрапка, 4 цифри). Зазначений кадастровий номер (за наявності) повинен відображатися у всіх поданих документах (в т.ч. у будівельному паспорті/містобудівних умовах та обмеженнях/схемі намірів забудови земельної ділянки; проектній документації (за наявності), технічній інвентаризації тощо).

5.Технічна помилка (описка, друкарська, граматична, арифметична) у формі документа при подачі через ЦНАП.

Всі поля, зазначені у документі, мають бути заповнені. Звертаємо увагу, що відповідальність за повноту та достовірність даних, зазначених у поданих документах, несе замовник. Часто замовники допускають помилку у РНОКПП, адресах, назвах об’єктів будівництва, номерах будівельних паспортів, технічних паспортів тощо. Зазначену інформацію варто перевіряти при подачі документів.

6.Некоректний статус в електронних документах.

Усі документи, внесені до ЄДЕССБ (будівельний паспорт, містобудівні умови та обмеження, проектна документація, технічна інвентаризація, експертиза тощо) повинні бути зареєстровані та мати статус «Діючий». Нерідко через технічну помилку системи або помилку проектанта, технічного інвентаризатора або іншої відповідальної атестованої особи документи мають інший статус, що унеможливлює реєстрацію документів, поданих замовником.

7.Виправлення помилок через «внесення змін».

Якщо замовник отримав документ зі статусом «повернуто на доопрацювання», це означає, що йому необхідно виправити всі помилки, які унеможливлюють реєстрацію, зазначені у підставах повернення, та повторно подати пакет документів. Виправляти помилку через послугу “внесення змін” до документів, зі статусом «повернуто на доопрацювання» неможливо.

8.Неправильний номер документа при подачі декларації про готовність об’єкта до експлуатації.

Подаючи декларацію про готовність об’єкта до експлуатації, необхідно пересвідчитися у тому, що номер повідомлення про початок виконання будівельних робіт (дві великі українські літери без пробілів та 12 чисел) або іншого документа, на підставі якого замовник виконував будівельні роботи, зазначено правильно.

9.Відсутність у технічній інвентаризації відмітки про можливість безпечної експлуатації.

Щодо об’єктів будівництва, збудованих без дозвільного документа у період з 1992 по 2015 роки (так звана «будівельна амністія»), обов’язковою є наявність відмітки технічного інвентаризатора про можливість їх надійної та безпечної експлуатації. У технічних паспортах, обов’язкових до внесення в ЄДЕССБ, ця відмітка електронна. У паспортах, що були видані до початку функціонування системи, відмітка буде у паперовому вигляді в самому техпаспорті.

10.Відсутність звіту технічного обстеження.

Щодо об’єктів будівництва, збудованих без дозвільного документа у період з 1992 по 2015 роки (так звана «будівельна амністія») передбачено наявність звіту технічного обстеження, у разі, якщо загальна площа господарських будівель перевищує 100 кв.м.

09 листопада 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради