Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Центр «Віза» («Центр Дії») роз’яснює: як зареєструвати місце проживання дитини, якщо один з батьків знаходиться за кордоном?

Створено: 2024-08-09 09:40:14Оновлено: 2024-08-09 09:41:16

Реєстрація місця проживання дитини потребує згоди обох батьків.  Але доволі часто виникають ситуації, коли один з батьків дитини знаходиться за кордоном, а інший законний представник не знає, як діяти в такому випадку.

Відповідно до законодавства подання заяви про реєстрацію місця проживання  дитини віком до 14 років здійснюється одним з її батьків за згодою іншого з батьків.

Особи, які досягли 14-річного віку, самостійно подають заяву про реєстрацію місця проживання, але за згодою батьків або інших законних представників такої особи.

Згода іншого з батьків або законних представників не надається, лише у разі коли місце проживання батьків або інших законних представників дитини зареєстроване за однією адресою.

Перебування одного з батьків за кордоном не є перепоною у здійсненні реєстрації місця проживання дитини. Адже наразі задекларувати місце проживання дитини можливо шляхом подання в електронній формі декларації про місце проживання через Портал Дія за посиланням https://diia.gov.ua. Також послуга доступна й у  мобільному застосунку Дія. Згода іншого з батьків в такому випадку підтверджується електронним підписом.

У разі неможливості зареєструвати дитину онлайн, законному представнику дитини, який перебуває за кордоном, необхідно звернутися до дипломатичної установи України або до місцевого іноземного нотаріуса для оформлення згоди на реєстрацію місця проживання дитини. 

Звертаємо увагу, що згода на реєстрацію місця проживання дитини, посвідчена нотаріусом іноземної держави підлягає перекладу на українську мову, який нотаріально посвідчується в установленому законом порядку.

! Законне представництво за законодавством України не передоручається.

 

Центр «Віза» («Центр Дії») #Ваша довіра - наш досвід!

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» «Центр «Дії»:

 

https://viza.kr.gov.ua/,

                                                                                                                                           [email protected]

09 серпня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради