Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Центр «Віза» («Центр Дії») роз’яснює: про особливості реєстрації шлюбу військовослужбовців ЗСУ під час воєнного стану

Створено: 2024-07-09 15:41:10Оновлено: 2024-07-09 15:42:28

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну та введення воєнного стану змусило органи державної влади швидко відреагувати на запит суспільства щодо укладення шлюбу за нових обставин. Державою було запроваджено окремий механізм та можливість укладення шлюбу військовослужбовцями ЗСУ та інших військових формувань, без особистої присутності такого нареченого (нареченої), за допомогою відеозв’язку.

Дистанційна реєстрація у присутності лише нареченого/нареченої можлива за умови, якщо  вони є:

  • військовослужбовцем ЗСУ, працівником СБУ, СЗРУ, ДПСУ, Управління державної охорони, Нацгвардії або інших військових підрозділів, утворених згідно законів України;   
  • поліцейським, працівником ДБР чи ДКВС, особи керівного складу БЕБ або Національного Антикорупційного Бюро;
  • співробітником сфери охорони здоров’я.

Детальніше про особливості одруження.

Військовослужбовець подає заяву своєму командиру для засвідчення справжності підпису військовослужбовця на цій заяві і передає її до найближчого відділу ДРАЦС. Відділ надсилає отриману заяву до відділу за місцем перебування нареченої чи нареченого, куди звертається другий з наречених та, надавши документи, завершує процедуру реєстрації. Вважливо, щоб на момент реєстрації шлюбу військовослужбовець обов’язково перебував на відеозв’язку!

Ще однією можливістю одруження є складання акта про укладення шлюбу. Акт може скласти та скріпити гербовою печаткою безпосередньо командир (керівник) військовослужбовця або керівник закладу охорони здоров’я, в якому перебувають один чи обоє наречених. Цей акт засвідчуватиме факт укладення шлюбу. Він може складатися без особистої присутності одного чи навіть обох наречених, а лише із застосуванням засобів відеозв’язку.

Особливістю є те, що свідоцтво про державну реєстрацію шлюбу видається у відділі державної реєстрації актів цивільного стану під час звернення одного з подружжя та лише після його внесення до Державного реєстру актів цивільного стану громадян тим відділом, до якого було надіслано оригінал такого акту.

            З початку війни, за новою процедурою воєнного стану в Дніпропетровській області зареєстровано майже 300 шлюбів на підставі заяв та актів, засвідчених командирами військових частин та керівниками закладів охорони здоров’я у присутності одного нареченого та без присутності обох наречених, з них 45 – у Кривому Розі.

Центр адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії») виконкому Криворізької міської ради також створює нові родини, але за механізмом передбаченим Сімейним кодексом України. 

            Необхідно особисто подати заяву на реєстрацію шлюбу, пред'явити паспорт громадянина України, сплатити державне мито у розмірі 0,05 неоподаткованого мінімуму доходів громадян (0,85 грн.), пред'явити документи, що підтверджують припинення попереднього шлюбу ( за наявності) та обрати день і час.

Державна реєстрація шлюбу проводиться після закінчення одного місяця з дня подання заяви або в скорочені терміни (за наявності поважної причини), у присутності нареченої та нареченого.У Центрі «Віза» за цей же час поєднали долі 210 (станом на 09.07.24) пар щасливих молодят, кожен другий – військовослужбовець ЗСУ.  

 

Ми працюємо для Вас!

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії»):
 
 [email protected]

09 липня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради