Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Ю. Вілкул: Працюємо над тим, щоб впроваджувати альтернативні джерела енергії та зменшити витрати на споживання енергоресурсів. Реалізували 5 проєктів з установки сонячних електростанцій на об’єктах медичної та соціальної інфраструктури і дошкільному закладі

Створено: 2024-07-09 14:52:15Оновлено: 2024-07-09 14:54:38

Про перспективи впровадження альтернативних джерел живлення та проєкти, що вже виконані у цьому напрямку, йшла мова на виїзній нараді, яку провів в.о. міського голови Юрій Вілкул на базі дитячого садка №202 у Саксаганському районі.


У закладі коштом міського бюджету встановлено сонячну електростанцію потужністю 30 кВт. Сонячні панелі надані місту в рамках технічної допомоги від Німеччини. За розрахунками, проєкт дозволить скоротити витрати на електричну енергію до 30%.


Юрій Вілкул підкреслив: «В умовах війни, коли ворог постійно завдає ударів по критичній інфраструктурі, енергосистемі країни, питання підвищення енергоефективності наших закладів бюджетної сфери, скорочення витрат на споживання енергоресурсів є вкрай актуальним. Залучаємо для цього всі можливі ресурси і я хочу подякувати нашим міжнародним партнерам, разом з якими ми впроваджуємо дуже потрібні та сучасні проєкти з енергоефективності. Зокрема, мова йде про встановлення альтернативних джерел енергії - сонячні електростанції, що надає можливість скоротити витрати бюджетних коштів на електрику та стати більш незалежними від природних енергетичних ресурсів. Також, це і екологічний аспект, адже сонячна енергетика є екологічно чистою і дає можливість скоротити викиди забруднюючих речовин».


Очільник міста зазначив, що сонячні електростанції встановлені у лікарнях №9 та 16, двох Будинках милосердя та дитячому садку №202. «Наразі, ми не зупиняємося на цьому і будемо ще встановлювати сонячні панелі у закладах освіти, а також на об’єктах критичної інфраструктури - Водоканал та «Швидкісний трамвай», - сказав Ю. Вілкул.


Олександр Генін, представник ТОВ «КОМПАНІЯ «СОЛАРІС ПРОЕКТ» зазначив:  «Сонячна електростанція мережева 30-кіловатна, за рік така станція може генерувати до 36 тис. КВт електроенергії. Саме це дозволить дитячому садочку компенсувати своє споживання та заощаджувати електроенергію при цьому тарифі який є на даний момент. Було встановлено 132 панелі потужністю 225 Вт. Вони мають мережевий 30 КВт інвертор, який дозволяє об’єднати цю систему в єдиний центр. На сьогодні є обмеження по передачі електроенергії в міську мережу, коли це питання стабілізується то цей об’єкт зможе передавати електроенергію у міську мережу». 


Довідково: Кривий Ріг продовжує працювати над впровадженням сучасних енергоефективних технологій, реалізуючи разом з партнерами проєкти з енергозбереження. У роботі: проєкт з Європейським банком реконструкції та розвитку з підвищення енергоефективності 36 шкіл та дитячих садків, а також залучення інвестицій приватних інвесторів – енергосервісних компаній (ЕСКО), без залучення додаткового фінансування з бюджету міста. У рамках впровадження енергоефективних технологій та економії енергоресурсів Кривий Ріг залучає міжнародних партнерів. Зокрема, Німеччина передала для бюджетних закладів міста сонячні панелі – 1800 штук загальною потужністю в 405 кВт.





09 липня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради