Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Центр «Віза» («Центр Дії») роз’яснює: як зареєструвати дитину, народжену за межами України

Створено: 2024-04-09 11:50:58Оновлено: 2024-04-09 11:52:47

З початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну чимала кількість українських дітей народились за кордоном. Тому питання реєстрації народження малюків за межами країни вкрай актуально.    Розповідаємо, як зареєструвати новонароджених українців за кордоном та що потрібно знати.

Державну реєстрацію народження дитини, проводять дипломатичні представництва і консульські установи України. Реєстрація провадиться консулом за заявою, з одночасним   визначенням    походження дитини та  присвоєнням прізвища, імені та по батькові, без стягнення консульського збору.  

Заяву   про   реєстрацію   народження   дитини    батьки зобов’язані подати  не пізніше одного місяця з дня народження дитини.

            Для реєстрації народження дитини, народження якої не було зареєстроване в місцевих уповноважених органах, один з батьків подає до закордонної дипломатичної установи України:

-          заяву встановленого зразка;

-          оригінал довідки про народження дитини з медичного закладу за встановленою в країні народження формою, на підставі якої здійснюється реєстрація народження;

-          дійсні паспортні документи батьків дитини;

-          документи, що є підставою для внесення відомостей про батька дитини (свідоцтво про шлюб).

Українські діти, які народжуються за кордоном, автоматично отримують українське громадянство, якщо хоча б один із батьків є громадянином України. Місце народження дитини в цьому випадку НЕ впливає на набуття нею громадянства України.

У разі коли народження дитини зареєстроване у державних установах іншої країни, додаткова або повторна реєстрація акту народження в державному органі на території України не провадиться, а свідоцтво про народження дитини, видане компетентними органами іноземної держави, за умови належного засвідчення (апостиль/консульська легалізація або на підставі діючого договору про правову допомогу) є дійсним на території України.

Важливо! Раніше для оформлення допомоги на дитину потрібно було особисто звертатися до органів соціального захисту. Відтепер батьки, у яких з’явився малюк під час перебування у тимчасовому захисті за кордоном, можуть подати документи на призначення допомоги при народженні дитини за спрощеною системою — дистанційно. Для отримання допомоги на дитину  необхідно відкрити рахунок для соціальних виплат і це також можна зробити віддалено.

! Отримати консультацію у сфері державної реєстрації актів цивільного стану можливо у адміністраторів відділу ДРАЦС в Головному офісі Центру «Віза» («Центр Дії») за адресою пл. Молодіжна, 1.

Ми працюємо для Вас!

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» («Центр Дії»):
 
 [email protected]

09 квітня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради