Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Показники впливу масових вибухів у кар’єрах на якість атмосферного повітря

Створено: 2024-02-09 10:53:19Оновлено: 2024-02-09 10:56:31

На території міста розташовано 9 діючих кар’єрів. Проведення гірничо-видобувними підприємствами міста масових вибухів у кар’єрах є залповим неорганізованим джерелом викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Протягом 2023 року ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», АТ «ПІВДГЗК», ПРАТ «ЦГЗК», «ІНГЗК», «ПІВНГЗК», ТОВ «Українська гірничодобувна компанія», ТОВ «Рудомайн» здійснено 181 масовий вибух, підірвано 33,2 млн.м3 гірничої маси, використано 33,3 тис. тонн безтротилових вибухових речовин.

Загальний обсяг підірваної гірничої маси та обсяг використаних вибухових речовин в 2023 році, в порівнянні з 2022 роком збільшився на 10%.

 

Обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря при здійсненні масових вибухів в 2023 році склав 1,02 тис. тонн, що на 9% менше ніж в минулому році. Під час масових вибухів відбуваються викиди пилу, діоксиду азоту, оксиду вуглецю в атмосферне повітря.

 

На виконання рішення виконкому Криворізької міської ради «Про погодження підприємствам міста проведення масових вибухів у кар’єрах», з метою контролю якості атмосферного повітря на території найближчих житлових забудов гірничодобувними підприємствами міста під час кожного масового вибуху здійснюються інструментально-лабораторні виміри концентрацій забруднюючих речовин у атмосферному повітрі.

 

Застосування підприємствами неелектричних систем ініціювання, зовнішньої та внутрішньої гідрозабивки з використанням гуматового реагенту, використання безтротилових вибухових речовин, на блоках, які підриваються, дали можливісь запобігти в 2023 році надходженню в атмосферне повітря понад 3,9 тис. тонн забруднюючих речовин.

 

Щороку, в рамках реалізаціїї заходів Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016 – 2025 роки, гірничодобувними підприємствами міста у співпраці зі спеціалізованими науковими організаціями проводяться дослідження щодо удосконалення технології проведення масових вибухів. У 2023 році ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ПрАТ «Південний ГЗК» проведено виробничі випробування пилозвязуючих реагентів при здійсненні масових вибухів у кар’єрах. За результатами проведених випробувань ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» запровадили використання  реагенту «Гідрогель» на постійній основі.

Ефективність виконання природоохоронних заходів при масових вибухах підтверджується фактичним показником питомого скорочення викидів забруднюючих речовин, який за підсумками 2023 року склав 117,7 кг./тис.м3 підірваної гірничої маси, що на 2% більше від запланованого підприємствами.

09 лютого 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради