Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Офіційне працевлаштування

Створено: 2023-12-08 13:06:10Оновлено: 2023-12-08 13:07:21

Відповідно до статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Статтею 2 КЗпП України передбачено право кожного на одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру.

Найбільша перевага офіційного працевлаштування для працівника - це економічні та соціальні гарантії, визначені трудовим законодавством, а саме, це - заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, яка не може бути меншою за мінімальну (на 1 січня 2023 року – 6700 грн); це право: на оплачувану щорічну відпустку, достроковий вихід на пенсію через шкідливі умови праці, на скорочений робочий день або тиждень через шкідливі умови праці, на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, на захист від незаконного звільнення, на оплату лікарняного; право не залучатися до понаднормових робіт без бажання працівника; право не працювати у вихідні та святкові дні, тощо.

Відповідно до Порядку реєстрації, перереєстрації зареєстрованих безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу затвердженого постановою КМУ від 30 березня 2023 р. № 446, ті, хто були офіційно працевлаштовані та втратили роботу, можуть стати на облік у Центрі зайнятості й отримати підтримку від держави.

Жінки, які народили дитину, мають право оформити відпустку по догляду за дитиною до трьох років, при цьому зберегти свою посаду.

Згідно зі статтею 153 КЗпП України, при офіційній зайнятості роботодавець відповідальний за те, щоб у його працівників були належні умови: робоче місце, комп’ютер або інше устаткування. Наймані працівники мають право вимагати виконання цих умов.

Важливим є і те, що при офіційному працевлаштуванні найманий працівник не повинен хвилюватися про сплату податків та ведення податкової звітності. За це відповідає роботодавець. Із зарплати працівника він вираховує і сплачує 18 % податку на доходи фізичних осіб та 1,5 % військового збору, а також додатково сплачує 22 % ЄСВ (Єдиного соціального внеску).

Отже, для отримання гарантій на роботу з оплатою, працівникові потрібно оформити трудові відносини з його роботодавцем. 

Контакти інспекції з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради:

тел: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24

 

Департамент соціальної політики

08 грудня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради