Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Європейські технології у поводженні з твердими побутовими відходами: у Кривому Розі стартував проект з будівництва сучасного екологічного комплексу переробки ТПВ

Створено: 2019-11-08 14:01:15Оновлено: 2019-11-08 14:02:53

7 листопада відбудося засідання керуючого комітету  з реалізації проекту «Нове будівництво комплексу  з перероблення, знешкодження та складування твердих побутових відходів». До складу комітету увійшли керівники промислових підприємств, депутати міськради, представники Міністерства енергетики та захисту довкілля, партнери з C&K Consulting Group, вчені. Очолив комітет мер Кривого Рогу Юрій Вілкул.

Міський голова підкреслив: «Більше 3-х років  Кривий Ріг системно займається проектом  з переробки твердих побутових відходів. Проведено сотні зустрічей та переговорів з потенційними постачальниками технологій, підрядними організаціями, фахівцями в галузі управління відходами та розподілу органічних відходів. Вивчено більше 60 технологій з переробки твердих побутових відходів. Представники міста відвідали сміттєпереробні заводи в Польші (м. Гданськ та Катовіце). Одним із важливих етапів на шляху вибору концепції проекту стало укладення договору з компанією «Ексі консалтинг». На разі,  маємо концепцію проекту, розроблений бізнес-план, проведений аналіз збуту європейського ринку. Місту та жителям потрібний цей проект. І ми переходимо від слів до справи».

Присутній на засіданні керуючого комітету директор «Інституту проблем природокористування та екології» Національної академії наук України Аркадій Шапар  підкреслив: «Комплекс з перероблення, знешкодження та складування твердих побутових відходів необхідний у Кривому Розі і міська влада працює на переспективу,  грамотно та виважено підходить до створення такого заводу». 

Проект масштабний, спрямований на поліпшення ситуації зі збором та переробкою побутових відходів, із забезпеченням екологічної безпеки криворіжців. Буде спроектовано та побудовано екологічно безпечний комплекс з перероблення твердих побудових відходів. Зокрема, передбачено запуск сміттєсортувальної лінії, у процесі діяльності якої відбуватиметься вилучення з побутових відходів вторинної сировини (картон, пластик, скло, ПЕТ-тара), а в результаті переробки буде випускатися конкурентна продукція - тверде паливо з відходів (RDF) та компост. Така технологія занесена до довідника Європейської Комісії як одна з найкращих доступних технологій поводження з відходами.

Варто зазначити, що місто також отримало підтримку щодо реалізації цього проекту від Міністерства  енергетики та захисту довкілля.

08 листопада 2019

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради