Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

На ініційованій мером Юрієм Вілкулом позачерговій сесії міськради депутати, як і раніше міський голова, виступили на підтримку шахтарів Кривбасу

Створено: 2020-09-08 15:46:24Оновлено: 2020-09-08 16:04:08

Звернення з вимогою захистити інтереси робітників Кривбасу направлено Президенту, до Кабінету Міністрів України, Верховну Раду та власникам підприємств.

На приватному підприємстві ПАТ «Криворізький залізорудний комбінат» склалася критична ситуація. Із 03 вересня під землею на горизонті 1265 метрів у шахті «Октябрьская» страйкують 29 гірників. Вчора робітники шахт «Родина», «Гвардійська» та «Тернівська» приєдналися до страйку своїх колег і залишилися в шахтах. Сотні шахтарів приєдналися до них і проводять мітинги на поверхні. Підтримку страйкуючим готові надати працівники й інших підприємств міста.

Шахтарі вимагають дотримання колективного договору, підвищення зарплат, поліпшення умов праці, повернення пільгового стажу за списками №№1,2, припинення порушень при атестації.

Вчора мер міста зустрівся із шахтарями, висловив їм свою підтримку і доручив надати допомогу – як юридичну, так і з забезпечення шахтарів всім необхідним. Вже вчора заступник мера Костянтин Бєліков доправив страйкуючим робітникам продукти харчування .

«Ми вважаємо вимоги шахтарів Кривого Рогу справедливими і виступаємо на захист їх законних вимог», - підкреслив Юрій Вілкул.

У той же час, справедливі вимоги робітників власниками підприємств залишаються не почутими. Більше того, вони загрожують страйкуючим відкриттям кримінальних справ, а також відшкодуванням своїх «збитків» з робітників, про що сказано в офіційній заяві на сайті КЗРК.

«Вважаємо такий підхід власників підприємства до робітників просто неприпустимим! Як на КЗРК, так і на інших підприємствах міста, незважаючи на те, що вони перебувають у приватній власності, права робітників повинні дотримуватися в повному обсязі. Якщо Україна - правова держава, то вона повинна забезпечити право своїх громадян на гідні умови праці і гідну заробітну плату», - сказано у зверненні до Президента, Кабміну та Верховної Ради.

«Вирішення питань приватних підприємств не належить до повноважень міської ради, важелів впливу на власників, за законом, не передбачено. Але, в той же час, ситуація, що склалася, стосується всієї громади нашого промислового міста!

Вимагаємо дати доручення уповноваженим державним органам щодо проведення відповідної перевірки шахт ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" з наступних питань:

- дотримання колективного договору;

- своєчасної та в повному обсязі оплати праці;

- законності відмови у підвищенні розміру оплати праці;

- якості та неупередженості проведення атестації;

- правильності застосування роботодавцем списків на пільгове пенсійне забезпечення працівників», - йдеться у документі.

При цьому, у направленому до Президента, Кабміну та Верховної Ради документі, звернено особливу увагу на вимогу робітників про повернення у повному обсязі пільгового стажу за списками №№1,2.

«Переконані, ця вимога, що відноситься саме до компетенції органів державної влади, має бути виконана не тільки в інтересах шахтарів, а й десятків тисяч працівників інших промислових підприємств як Кривого Рогу, так і всієї країни. Саме вони - шахтарі, гірники, металурги - своєю працею і здоров'ям підтримують економіку країни. Про результати розгляду звернення просимо негайно проінформувати Криворізьку міську раду», - йдеться у зверненні.

08 вересня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради