Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Працівник-донор

Створено: 2024-08-08 15:56:12Оновлено: 2024-08-08 15:57:38

ЯК ОПЛАЧУЄТЬСЯ працівникові ДЕНЬ ЗДАВАННЯ КРОВІ???

Відповідно до приписів статті 124 Кодексу законів про працю України та статті 20 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», передбачено, що у день донації особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи на підприємстві, в установі, організації незалежно від форми власності зі збереженням за нею середнього заробітку за рахунок власника відповідного підприємства.

Працівнику-донору безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або компонентів крові надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства. За бажанням працівника-донора цей день приєднується до щорічної відпустки.

Підставою для увільнення від роботи, навчання або служби є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові та/або компонентів крові.

Відповідно пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 р. №100 зі змінами, за працівником-донором зберігається середній заробіток, який обчислюється, виходячи з виплат за останні два календарних місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Отже, керівники підприємств, установ, закладів, організацій, командири (начальники) військових частин зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи, служби або навчання осіб, які є або виявили бажання стати донорами крові та/або компонентів крові, у дні відповідного медичного обстеження і донації крові або компонентів крові на підставі відповідних заяв, поданих керівництву не пізніш як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові.

Контакти інспекції з питань праці та зайнятості

департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради:

тел: 067 838 38 39, (0564) 92 02 24

 

Департамент соціальної політики

 

08 серпня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради