Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Подолаємо перешкоди разом

Створено: 2018-08-08 15:41:47Оновлено: 2018-08-08 15:43:45

Так склалося, що протягом століть архітектурні стандарти формувалися на підставі  антропонометрич- них  можливостей «здорової більшості» - людей із здоровими руками та ногами, звичайним зором і слухом.

Нажаль, для інших городян з особливими потребами урбаністичне оточення містить нездоланні або важко переборні перешкоди у вигляді вузьких проходів і крутих спусків, сходинок та бордюрів. І з цим стикаються не лише особи з інвалідністю на колясках, з вадами зору та слуху, але й травмовані та хворі люди без інвалідності або похилого віку, матусі та татусі з дитячими колясками, вагітні жінки.

У місті Кривому Розі мешкає майже 33 тис. осіб з інвалідністю, серед яких з порушенням опорно-рухового апарату – 6,2 тис. осіб, у тому числі    1,7 тис. осіб пересуваються на інвалідних колясок, з вадами зору та слуху понад 1,8 тис. осіб.

Органами місцевого самоврядування прово- диться цілеспрямована робота щодо створення безперешкодного доступу до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури і, в першу чергу, до їх житлових приміщень. У полі зору ці  питання і у громадських організацій осіб з інвалідністю, які надають відповідні пропозиції до органів влади.

 Завдяки такій співпраці п’ять років поспіль в рамках Програми соціального захисту окремих категорій мешканців міста Кривого Рогу, особам з інвалідністю на колясках, які мешкають на перших поверхах,  виділяється одноразова грошова допомога для обладнання  зручностями житлових приміщень, а саме, окремим виходом із пристроєм для з’їзду на інвалідній колясці, перилами і, за необхідності, тамбуром з козирком.

На сьогодні такою допомогою скористалося              19 осіб, серед яких дві сім’ї, які виховують дітей з інвалідністю та одна подружня пара, в якій обидва пересуваються на колясках.

Завдяки цій роботі поступово долаються переш-коди, створені за роки байдужості та непоміркованості тих, хто розробляв і впроваджував архітектурні проекти. До виконкому Криворізької міської ради та на адресу міського голови Юрія Вілкула надходять слова щирої подяки за можливість без перешкод та сторонньої допомоги потрапити до житлового приміщення.

Так, Антоніна Денисівна Пікула, яка одна виховує 14-річну донечку Юлечку, висловила подяку за матеріальну допомогу, яку їй надала міська влада для вирішення проблеми з безперешкодним потраплянням  до житлового приміщення та виїздом з нього. Було встановлено пандус. Тепер жінці не треба прохати друзів та знайомих, аби її  донька дісталася вулиці, разом з іншими дітьми відвідувала різноманітні заклади,  частіше бувала на прогулянках, приймала участь в екскурсіях і навіть подорожувала для літнього відпочинку до дитячого табору разом з іншими дітками з інвалідністю.

Це лише один із прикладів небайдужості на місцевому рівні у вирішенні питань соціальної підтримки дітей з інвалідністю.


 

08 серпня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради