Настає час «Ч» для підприємств з малими потужностями! (коментує управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради)
20.09.2019 настане час «Ч» для підприємств з малими потужностями, які мають справу з тваринницькою продукцією. Тому це питання стосується не лише підприємств харчової промисловості та виробничих цехів, а й супермаркетів, оптових баз, магазинів, закладів ресторанного господарства тощо. Вони мають запровадити систему HACCP відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Євроінтеграційний курс вимагає від України освоєння міжнародних норм та правил ведення господарської діяльності. Сертифікація продукції за ISO вже стала звичною для багатьох підприємств, тому з якістю у багатьох ситуація добра. Але окрім поняття «якості», існує поняття «безпечності». Саме воно є ключовим у системі, призначеній для управління ризиками у галузі виробництва харчової продукції, тобто HACCP (з латиниці розшифровується як аналіз ризиків і контролю критичних точок).
Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців – у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.
Виконком міської ради приділяє цьому питанню значну увагу й на наради з керівниками об’єктів бізнесу, яких це стосується, неодноразово запрошувалися (останній раз 21.06.2019) спеціалісти державного підприємства «Кривбасстандартметрологія» та Криворізького міського управління ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області, які роз’яснювали суб’єктам господарювання покрокові заходи у напрямку впровадження системи НАССР.
Слідкувати за тим, щоб усі виробники вскочили в останній вагон HACCP, має Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та прав споживачів, але підприємці також повинні знати й цікавитися, що відбувається у законодавчій сфері їхньої галузі.
Міська влада за належне впровадження системи НАССР, яка дозволяє не тільки знизити ризики пов’язані з харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити технологічні процеси виробництва та покращити якість продукції. Саме таку мету було покладено ще у 2012 році при розробці та здійсненні муніципального проекту «Марка якості «Криворіжжя», до якого сьогодні залучено 21 підприємство із 52 задекларованих у виконкомі міської ради. Логотип Криворізької марки якості присвоєно 179 найменуванням продукції.
Міська влада за стабільну роботу об’єктів бізнесу й насичення споживчого ринку високоякісними продуктами харчування!
Контакти управління розвитку підприємництва:
телефон: 74-69-43, 068-946-67-39;
e-mail: urp@kr.gov.ua.
08 липня 2019