Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про результати проведення громадських слухань

Створено: 2023-06-08 08:57:13Оновлено: 2023-06-08 08:57:41

Про результати проведення громадських слухань з обговорення проєкту регуляторного акта – рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу»

Керуючись Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у виконкомі міської ради 01.06.2023 відбулись громадські слухання у форматі відеоконференції (платформа Zoоm) з обговорення проєкту регуляторного акта – рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» та аналізу його регуляторного впливу; оцінки стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія акта.

У вищезазначеному заході взяли участь члени територіальної громади, суб’єкти господарювання, члени консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики, представники громадськості, органів місцевого самоврядування і податкових інспекцій міста.

Проєкт рішення міської ради оприлюднений на офіційній вебсторінці Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в мережі Інтернет (www.kr.gov.ua) та у Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» 25.05.2023.

Необхідність перегляду ставок плати за землю на території м. Кривого Рогу виникла у зв'язку з початком 24.02.2022 широкомасштабної військової агресії Російської Федерації проти України. Проєкт рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.05.2021 №506 «Про встановлення ставок плати за землю та пільг із земельного податку на території м. Кривого Рогу» направлений на підтримку суб’єктів господарювання, недопущення закриття об’єктів бізнесу та адаптацію податкового навантаження до економічного стану.

Зокрема, проєктом рішення міської ради пропонується з 01.01.2024 встановити ставки земельного податку й орендної плати за землю для земель громадської забудови в розмірі 0,9%.

Під час обговорення проєкту рішення в ході громадських слухань суб’єктами господарювання були висловлені пропозиції з перегляду податкових ставок для земель транспорту, зокрема щодо можливості зниження ставки для земель залізничного транспорту з кодом 12.01 та земель для розміщення та експлуатації об’єктів дорожнього сервісу з кодом 12.11. У відповідь вмотивовано роз’яснено, що за результатами розгляду органами Антимонопольного комітету України аналогічних рішень міської ради про встановлення ставок плати за землю застосування різних відсоткових ставок при сплаті за землю суб’єктами господарювання, які працюють на землях однієї категорії, створює різні умови для їх підприємницької діяльності та спотворює економічну конкуренцію. Тому, з метою дотримання антиконкуренційного та антимонопольного законодавства у рішенні міської ради від 26.05.2021 №506 податкові ставки в межах кожного окремого розділу цільового призначення земель встановлені на однаковому рівні.

За результатами проведення громадських обговорень та після обміну думками учасники дійшли висновку, що перегляд ставок плати за землю у місті є дійсно необхідним й актуальним та дозволить зменшити податкове навантаження на суб’єктів підприємництва, що особливо важливо в умовах погіршення економічної ситуації та зниження прибутковості, спричинених широкомасштабною військовою агресією Російської Федерації проти України.

З боку розробника проєкту рішення міської ради наголошено, що всі надані у процесі громадського обговорення зауваження та пропозиції оперативно опрацьовуються з обов’язковим письмовим інформуванням заявників про результати розгляду (врахування або відхилення пропозиції) з наданням обгрунтованих та вмотивованих роз’яснень.

Представників громадськості, хто ще не встиг надати свої зауваження та пропозиції, закликано зробити це та прийняти активну участь в обговоренні проєкту рішення.

Адже термін громадської експертизи проєкту рішення триває до 26.06.2023 включно.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення та аналізу його регуляторного впливу приймаються в письмовій формі від громадян, суб’єктів господарювання, їх об’єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики:

розробником проєкту рішення міської ради - департаментом регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб. 519, тел. (0564) 92 13 81, електронна адреса: [email protected]);

а також управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пр. Металургів, 36Б, каб. 417, 418, тел. (0564) 92 25 89, електронна адреса: [email protected]).

Зі змістом зведеної таблиці пропозицій і зауважень можна буде ознайомитись після 26.06.2023 на офіційній сторінці виконкому Криворізької міської ради та її виконавчого комітету (www.kr.gov.ua).

 

 

08 червня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради