Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ЗАПИТАННЯ КРИВОРІЖЦІВ З ПИТАНЬ МЕДИЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

Створено: 2021-06-08 16:33:01Оновлено: 2021-06-08 16:37:27

Ураховуючи значний суспільний запит криворіжців, минулого тижня у Контакт-центрі провели онлайн-прийоми начальник управління охорони здоров’я виконкому Криворізької міської ради КОСТЯНТИН МУРАШКО та фахівців первинної ланки медико-санітарної допомоги міста керівники ЦПМСД №1 та №2 Наталія Косяк та Світлана Квятковська, які обслуговують мешканців Тернівського та частково Покровського районів.

Начальник управління охорони здоров’я виконкому Криворізької міської ради КОСТЯНТИН МУРАШКО проінформував про наступне.

  • Укладання декларації на медичне обслуговування з сімейним лікарем.

Відповідно до статті 35-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право обирати лікаря, який надає первинну медичну допомогу, у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я. Згідно з Порядком вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 № 503, пацієнт (його законний представник) має право обрати лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від зареєстрованого місця проживання такого пацієнта. Пацієнт має право обрати лікаря, який надає первинну медичну допомогу, за умови, що кількість пацієнтів, які вже обрали такого лікаря, не перевищує оптимальний обсяг практики первинної медичної допомоги (1800 осіб на одного лікаря загальної практики - сімейного лікаря; 2000 осіб - на одного лікаря-терапевта; 900 осіб - на одного лікаря-педіатра). 

  У разі, коли пацієнт хоче укласти декларацію, а вільних лікарів немає, треба звернутись безпосередньо до керівника амбулаторії загальної практики сімейної медицини або керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги.

  • Щодо пільгового медикаментозного забезпечення.

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» КМР тимчасово укладено угоди з аптеками приватної форми власності, для забезпечення мешканців міста лікарськими засобами за пільговими рецептами.

Надаємо перелік вищезазначених підприємств:

ТОВ «Аптеки медичної академії»:

- м. Кривий Ріг, вул. Петра Калнишевського, буд.13, приміщення 49

- м. Кривий Ріг, пр. Миру, буд 28 приміщення 601

 - м. Кривий Ріг, вул. Володимира Великого, буд 19 приміщення 71

ТОВ Медична Компанія «Іріс»:

-м. Кривий Ріг, вул. Едуарда Фукса,36 Аптека №27

 -м. Кривий Ріг, вул. Соборності,38 Аптека №88

 -м. Кривий Ріг, вул. Сергія Колачевського,100А Аптека №32

ТОВ «Регіональна аптечна мережа «Руан»:

  -м. Кривий Ріг, вул. Мусоргського,24 Аптека №50

 -м. Кривий Ріг, вул. Чарівна, 5 Аптека №87

 -м. Кривий Ріг, вул. Доватора,2 Аптека №79

 -м. Кривий Ріг, вул. Кузнецова,2 Аптека №80

-м. Кривий Ріг, вул. Свято-Георгіївська,23 Аптека №88

-м. Кривий Ріг, вул. Петра Калнишевського,11 Аптека №126

-м. Кривий Ріг, вул. Ватутіна,70 Аптека №14.

 

  • Щодо проходження флюорографічного обстеження.

Рентгенологічне обстеження можна виконати у будь-якому медичному закладі, який уклав договір з НСЗУ, за вибором пацієнта та електронним направленням сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. До закладів охорони здоров’я міста, де можна пройти обстеження, скерує сімейний лікар або ознайомитись самостійно на сайті НСЗУ (https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmg-contracts).

  • Щодо пільгового зубопротезування.

Для запису у чергу на пільгове зубопротезування пацієнту необхідно звернутись до реєстратури стоматологічної поліклініки за місцем мешкання, записатись на прийом до лікаря-стоматолога, який визначить необхідний об’єм стоматологічної допомоги, та здійснить запис у чергу.

Пільгове зубопротезування буде здійснено згідно з чергою.

 До НАТАЛІЇ КОСЯК звернулися з питаннями:

  • Чому у ЦПМСД №1 відсутні «вузькі» спеціалісти (ЛОР)?

За роз’ясненням керівника КНП «ЦПМСД №1» КМР згідно штатного розпису у ЦПМСД вузькі спеціалісти не передбачені, тільки сімейні лікарі, педіатри та терапевти.

  • Куди може направити пацієнта лікар для проведення безкоштовних УЗД, МРТ, СКТ та інших видів обстежень?          

Безоплатне УЗД, МРТ, СКТ та інші види обстеження проводяться на безкоштовній основі у КП «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» КМР та КП «Криворізька міська клінічна лікарня № 5» КМР. Сімейні лікарі мають змогу направити пацієнтів до цих закладів за електронними направленням.

До керівника КНП «ЦПМСД №2» КМР СВІТЛАНИ КВЯТКОВСЬКОЇ були питання щодо:

  • можливості виписки пільгових рецептів при відсутності укладеної декларації з сімейним лікарем.

За роз’ясненням Світлани Квятковської безкоштовні медикаменти за пільговими рецептами за рахунок міського бюджету виписуються сімейними лікарями незалежно від укладеної декларації згідно з вимогами Постанови КМУ №1303  від 17.11.1998 року (зі змінами) «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань»

Проблема недостатньої кількісті вільних місць для укладання декларації з сімейними лікарями є найактуальнішим питанням до Контакт-Центру.

Під час онлайн-консультації було повідомлено, що на теперішній час у КНП «ЦПМСД №2» КМР укласти декларації можливо з лікарем педіатром в амбулаторії №4 та сімейним лікарем амбулаторії №2. Також незабаром, з 01.08.2021, очікується поповнення штату молодими спеціалістами- два лікаря (педіатр, терапевт).

09.06 та 10.06.2021 ви можете задати питання керівникам ЦПМСД №4 та №5 Анжелікі Логіновій та Анастасії Кузнєцовій.

 

 

 

08 червня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради