Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

У Кривому Розі планують відкрити індустріальний парк «Кривбас»

Створено: 2014-04-08 16:48:12Оновлено: 2014-04-08 16:53:34

Кривий Ріг – відомий у всьому світі центр металургійної та гірничодобувної промисловості. Саме ці галузі складають основу та є запорукою стабільного економічного розвитку міста, забезпечення робочими місцями та зростання добробуту мешканців. Однак, лише на цих позиціях Кривий Ріг не зупиняється. Керівництво міста активно шукає нові шляхи та підходи, які б стимулювали розвиток економіки, сприяли залученню інвестицій та розвитку інфраструктури.

Конкретним кроком у втіленні цих завдань має стати новий проект міської ради -«Індустріальний парк «Кривбас». У світовій практиці явище це не нове. Зокрема, такі парки створені у Великобританії (Milton Park), Фінляндії (Key East Business Park), США (Wilmington Industrial Park), Німеччині та Туреччині. Нещодавно Кривий Ріг відвідав Берксан Буйюкилдиз - управляючий партнер турецької консалтингової компанії "Orteksan Consultancy LLC". Гість із Туреччини зустрівся з керівництвом міста, поділився досвідом розвитку індустріальних парків у їхній країні, учасники зустрічі обговорили перспективи розвитку таких парків у Кривому Розі.

На сьогодні вже розроблена Концепція індустріального парку «Кривбас», в якій чітко сформовані основні завдання проекту, окреслені очікувані результати від його діяльності. Серед найголовніших – підвищення конкурентоспроможності території, залучення інвестицій в економіку, розвиток сучасної виробничої та ринкової інфраструктури, створення нових робочих місць. Концепція розроблена з урахуванням можливості отримання державної підтримки облаштування інфраструктури парку. Власне, індустріальний парк - це велика за площею територія, на якій розташовані підприємства тих галузей, які визначені як перспективні для даного населеного пункту. Обов’язкова умова – на земельній ділянці мають бути підведені необхідні комунікації та мережі, що дозволяє вирішити ряд важливих організаційних моментів для потенційних інвесторів.

Однією з переваг створення індустріального парку є вимоги до екологічності, енергоефективності виробництв учасників. На сьогодні вже обрали місце для розташування майбутнього індустріального парку - це територія у межах промислового району «Коломойцівський» (Жовтневий район). За оцінкою фахівців, у Кривому Розі майбутнє за такими сферами як машинобудування, логістика та будматеріали. Кластер «машинобудування» визначений як перспективний експертами проекту «Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України», оскільки в регіоні присутні найважливіші ресурси: сировина, кваліфіковані кадри, спеціалісти робітничих професій, виробнича інфраструктура, науково-дослідні та проектні організації.

Дані ресурси є важливими також для розвитку кластера «будматеріали». Близьке розташування залізничної рампи та автодороги національного значення Дніпропетровськ - Кривий Ріг - Миколаїв, а також значний обсяг споживчого ринку (порівняно з іншими регіонами, населення міста має високу покупну спроможність, обсяг споживчого ринку в радіусі 300км. складає близько 2,5млн. осіб) - будуть надійним підґрунтям для розвитку логістики.

Індустріальний парк відкриває додаткові можливості для створення нових робочих місць. Передбачається, що на його підприємствах працюватимуть виключно мешканці Кривого Рогу. На сьогодні першочергове завдання для міської влади - включення індустріального парку «Кривбас» до Реєстру індустріальних парків України.


Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(056)440-04-32, [email protected]

08 квітня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради