Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Міжнародний день людей з інвалідністю

Створено: 2023-12-07 07:53:15Оновлено: 2023-12-07 09:54:12

 

У м. Кривому Розі мешкає  34,0 тис. осіб з інвалідністю, у тому числі   2,8 тис. «особливих» дітей.

Міська влада опікується питаннями поліпшення умов життєдіяльності мешканців м. Кривого Рогу, у тому числі осіб з інвалідністю.

  За Програмою соціальної підтримки населення люди з інвалідністю та сім’ї, в яких виховуються  діти з інвалідністю, отримують коштом бюджету Криворізької міської територіальної громади натуральну допомогу у вигляді продуктових наборів, різноманітних грошових допомог, компенсацій та інших виплат.

Це   і    матеріальна    допомога   на    вирішення    будь-яких  соціально-побутових   питань   особам  з   інвалідністю   з  дитинства   (по   3,0 тис. грн    кожній    особі),   у   тому    числі    здобувачам    освіти   у   віці    від   18   до    23   років,  які  отримують  освіту  в  закладах    загальної  середньої,   професійно-технічної, фахової передвищої, вищої освіти (по 10,0 тис. грн).

  Місто  подбало  про  дітей з  інвалідністю  та  онкохворих  дітей, хвороба яких перебуває в стадії ремісії,  яким щороку виплачується одноразова  матеріальна  допомога  в розмірі 10,0 тис. грн  кожній дитині. Дітям з інвалідністю, які потребують підгузків, виділяється одноразова матеріальна допомога на їх придбання в розмірі 20,0 тис. грн кожній особі. Дітям, хворим на цукровий діабет І типу, інсулінозалежним, для забезпечення витратними матеріалами й лікарськими засобами надається одноразова грошова допомога в сумі понад 11,3 тис. грн кожній дитині. Зазначені допомоги надаються й  «особливим» дітям з числа внутрішньо переміщених осіб. Не залишились без допомоги й діти, хворі на фенілкетонурію, яким також щороку виплачується грошова допомога для придбання спеціальних продуктів харчування. Крім вказаних виплат,  дітям з інвалідністю, які виховуються в багатодітних родинах, виділяється одноразова грошова допомога в розмірі 1,0 тис. грн кожній дитині.

Особам з інвалідністю (дітям з інвалідністю) виплачуються матеріальні допомоги на лікування, обладнання зручностями житлових приміщень пристроєм для з’їзду на кріслі колісному, придбання переносних (телес- копічних) пандусів та ін.

Відповідно до районних Програм соціального захисту населення онко- хворим дітям надається щомісячна матеріальна допомога на додаткове харчування в розмірі 2,0 тис. грн на кожну дитину. Діти з особливими потребами отримують солодкі подарунки до новорічних та Різдвяних свят.

 У місті вирішується питання створення для осіб з інвалідністю на кріслах колісних, які мешкають на перших поверхах, безперешкодного доступу до житлових приміщень шляхом надання матеріальної допомоги з облаштування спеціальними пристроями для з’їзду на кріслі колісному. Продовжується робота зі створення безперешкодного доступу людей з інвалідністю різних нозологій на тротуарах, проїжджій частині під час їх ремонту. У місті оновлюється рухомий склад автобусів масового перевезення населення, устаткованих зручностями для осіб з інвалідністю.

Деякі категорії осіб з інвалідністю (дітей з інвалідністю) звільнено від оплати частки вартості адміністративної послуги за оформлення біометричних паспортів та оплати адміністративного збору за проведення державної реєстрації права власності на нерухоме майно. На базі Підпри- ємства обєднання громадян Криворізького учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих упроваджено послугу із супроводу осіб з інвалідністю по зору, що набула популярності серед мешканців міста.

Завдяки організації інклюзивного навчання на базі освітніх закладів враховані особливі освітні потреби дітей з інвалідністю міста.

У місті  осіб з інвалідністю (у тому числі внаслідок війни) залучено до занять фізкультурою та спортом. Криворіжці-спортсмени, серед яких ветерани та військовослужбовці, є активними учасниками «Ігор Нескорених», що проводяться, як в Україні, так і  за її межами.

У рамках  проєкту «Соціальне таксі» особи з інвалідністю та діти з інвалідністю, які пересуваються за допомогою крісел колісних, діти, хворі на дитячий церебральний параліч та злоякісні новоутворення, малорухомі громадяни безкоштовно користуються послугами з перевезення спеціалізова- ними транспортними засобами, обладнаними механічними підйомниками для крісел колісних. З початку 2023 року надано 974 послуги 250 особам указаної категорії  з порушеннями функцій руху, у тому числі 31 дитині.

Згідно з муніципальним проєктом «Найкраще – дітям» сім’ї, у яких виховуються  діти з інвалідністю,  мають додаткову соціальну підтримку у вигляді знижок для придбання за дисконтною карткою деяких товарів першої необхідності, ліків тощо. Проводиться інша різноманітна робота.

07 грудня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради