Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Як захистити своє житло: поради криворіжцям

Створено: 2018-06-07 13:56:34Оновлено: 2018-06-07 13:59:20

Досить часто мешканці нашого міста цікавляться, як вони можуть захистити свою нерухомість від незаконних посягань інших осіб. Працівники виконкому Криворізької міської ради інформують про можливі засоби збереження свого житла від шахрайських дій.

Для зручності розуміння слід виокремити два види захисту: захист прав на нерухомість зі зверненням до суду і самостійні дії власника.

Власник нерухомості може звернутися до суду і отримати рішення про:

-  арешт майна;

-  заборону на відчуження (продаж, дарування) нерухомості;

-  заборону вчинення реєстраційних дій щодо конкретного нерухомого майна.

Слід зазначити, що звернення до суду та отримання рішення про накладення арешту чи заборони не є завершальним етапом. Після винесення відповідного рішення суду власнику обов’язково необхідно звернутись з ним до виконавчого комітету Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи до його територіальних підрозділів, інших акредитованих суб’єктів, та подати заяву державному реєстратору або адміністратору. Таким чином, рішення суду, яким захищаються права власника нерухомості, буде зареєстровано в Державному реєстрі прав, що послугує запорукою від будь-яких незаконних дій третіх осіб.

Та що робити, коли власник знає, що у нього недостатньо часу для звернення до суду? Що можна зробити самостійно?

Якщо власник дізнався про загрозу посягання на його нерухомість, він може звернутися до управління з питань реєстрації виконавчого комітету Криворізької міської ради, Центру адміністративних послуг «Віза» чи до його територіальних підрозділів, розташованих  у кожному районі міста, інших акредитованих суб’єктів, із заявою про заборону вчинення реєстраційних дій щодо власного об’єкта нерухомого майна

Така заява власника невідкладно в день її надходження реєструється у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно прав.

Окрім заяви, власник надає документ, що посвідчує його особу (паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідка на тимчасове проживання тощо), податковий номер та квитанцію про сплату адміністративного збору.

Крім того, у разі якщо право власності було зареєстроване до 2003 року, треба надати документи на власність. У разі реєстрації нерухомості після 2003 року такі документи не вимагаються, адже державний реєстратор самостійно перевіряє відомості про власника у Державному реєстрі речових прав.

З моменту реєстрації заяви у Державному реєстрі прав власнику немає про що турбуватися, оскільки таку заяву бачитимуть усі державні реєстратори та нотаріуси по всій території України. Тому жоден суб’єкт реєстрації не має права проводити реєстраційні дії стосовно такої нерухомості.

Звертаємо увагу криворіжців, що після реєстрації заяви у Державному реєстрі, власнику надається 10 робочих днів для того, щоб надати рішення суду про заборону вчинення реєстраційних дій.

Також, хочемо звернути увагу мешканців міста на сервісну послугу моніторингу реєстраційних дій Міністерства юстиції України під назвою SMS-МАЯК, який діє на платформі «ЛІГА:ЗАКОН» (http://smsmayak.com.ua/).

Зазначена програма дозволить власнику слідкувати за діями, які проводяться в Державному реєстрі прав, відстежувати будь-які зміни, що відбуваються з його нерухомістю. Завдяки використанню даного сервісу громадяни можуть самостійно запобігти випадкам рейдерських захоплень та незаконного заволодіння їх майном. SMS-МАЯК надає можливість оперативно реагувати на такі посягання.

Програма передбачає своєчасне отримання відповідних повідомлень у вигляді SMS, електронного листа, а також через сповіщення в особистому кабінеті користувача.

Для того щоб ознайомитись із функціональними можливостями сервісу, Вам необхідно зареєструватись на відповідному сайті. Виконавши відповідні дії, можна поставити свою нерухомість на особистий контроль. Знайти програму досить легко: достатньо в пошуку задати запит із назвою сервісу – SMS-МАЯК.

Ми працюємо для Вас!
Наші контакти:

 • Управління з питань реєстрації виконкому Криворізької міської ради: м. Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, буд. 30; тел. 92-03-34, 92-03-22, 74-29-49;    e-mail: [email protected].

 • Центр адміністративних послуг «Віза»: м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1; «ГАРЯЧА ЛІНІЯ»- 0-800-500-459; e-mail: [email protected].

 


 

07 червня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради