Правильне харчування в сезон застуд зменшує ризик захворіти
Створено: 2020-02-07 14:07:57Оновлено: 2020-02-07 14:09:06
У сезон грипу та застуд згадати про базові принципи здорового харчування особливо актуально. Отже, 10 правил здорового харчування взимку:
1. Ні зайвому цукру
Захоплення солодким може викликати збільшення маси тіла та збої в роботі шлунково-кишкового тракту через порушення складу кишкової мікрофлори. Це негативно впливає на імунітет, у тому числі знижуючи стійкість організму до вірусних інфекцій. Саме тому огрядні люди хворіють частіше. Тож геть тортики! Щоб зовсім не засумувати без смачненького, замініть некорисні ласощі на горіхи з медом. Але вживати такий десерт краще в обмеженій кількості - він дуже калорійний.
2. Ні жирній їжі
Для здоров'я жири нам дуже потрібні, адже вони є будівельним матеріалом для всіх клітин організму та клітин імунної системи. Але лише корисні, поліненасичені й не більше 60-70 грамів на добу. Корисні жири містяться в рослинних оліях, морській рибі, горіхах, а також у вершковому маслі.
3. Так легким білкам
Отримати їх можна з пісної яловичини, м'яса курки, риби, молочних продуктів. Наприклад страви з сиру є потужними імуномодуляторами. А курячий бульйон або легкий суп з курки з овочами взагалі мають лікувальний ефект, недарма ж хворих здавна відпоювали саме курячим бульйоном.
4. Так рослинним білкам
Чим ви годуєте своїх дітей? Правильно, кашками. Крупи важливі не тільки в дитячому харчуванні. Каші містять велику кількість рослинного білка, корисні вітаміни, мікроелементи, харчові волокна, які є кращими друзями імунітету бо покращують роботу шлунково-кишкового тракту й дуже корисні для обміну речовин у організмі в цілому.
5. Так зелені
Налягати на зелень влітку та забувати про неї взимку - то велика помилка, адже прозапас вітамінів не наїсися, вони потрібні цілий рік. Вживання фруктів і овочів має стати постійним цілий рік. Найважливіший фактор здоров'я імунітету - достатня кількість аскорбінової кислоти, на яку багаті цитрусові, ківі, капуста, болгарський перець, журавлина, шипшина, брусниця. Не менш важливі й вітаміни групи Р і флавоноїди (насамперед чорна смородина та червоний виноград). Ідеальний варіант – 4-5 порцій овочів, фруктів, ягід, морсів, компотів або свіжих соків на їх основі щодня. Дуже важливо не забувати про цибулю та часник, які містять багато ефірних масел і речовин, які згубно впливають на бактерії, віруси та активують імунітет.
6. Так кисломолочним продуктам
Систематичне вживання кефіру, живих йогуртів, нежирного сиру допоможе кишківнику працювати правильно та збереже його мікрофлору здоровою. Це вкрай важливо, оскільки саме кишечник і стан його мікрофлори багато в чому визначає стан імунітету в організмі. Кисломолочні продукти містять велику кількість цінного білка, який важливий для хорошої роботи імунної системи в сезон застуд і респіраторних інфекцій.
7. Ні смаженому
Важливо не тільки вибирати продукти правильно, але й грамотно готувати їх. Тому сховайте пательню. Для правильного харчування вона навряд чи стане в нагоді, адже в процесі смаження ми перетворюємо навіть легке м'ясо на страву, багату переробленими жирами та канцерогенами.
8. Так тушкуванню, приготуванню на парі, запіканню та відварюванню
Готуючи їжу таким чином, ви позбавите себе від зайвих жирів. А пікантності стравам можуть додати різні спеції: куркума, імбир, базилік, розмарин, материнка тощо.
9. Так режиму харчування
Харчування повинно бути регулярним. Обов'язково снідайте, обідайте (з першою стравою) і вечеряйте як мінімум за 3 години до сну, щоб травна система встигла відпочити за ніч.
10. Так системності
Харчуватися правильно важливо завжди. Це не дієта, це спосіб життя, який допоможе залишатися бадьорими та активніше протистояти вірусам не один сезон, а все життя.
07 лютого 2020