Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Про оприлюднення проекту регуляторного акта

Створено: 2018-12-06 11:53:48Оновлено: 2018-12-06 11:54:19

ПОВІДОМЛЕННЯ
про оприлюднення проекту регуляторного акта – проекту рішення виконкому Криворізької міської ради «Про встановлення в м. Кривому Розі тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу автобусними маршрутами загального користування» та аналізу його регуляторного впливу

На теперішній час у місті діє рішення виконкому Криворізької міської ради від 14.12.2016 №513 «Про встановлення в м. Кривому Розі тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу автобусними маршрутами загального користування», яким установлено тариф на ці послуги в режимах «звичайний», «експрес» та «маршрутне таксі».

Для забезпечення надання послуг пасажирських перевезень, що є однією з вимог сучасних стандартів життя, у м. Кривому Розі працюють 6 авто-підприємств: комунальне підприємство «Міський тролейбус», публічне акціонерне товариство «Північтранс», товариство з додаткової відповідальністю «Дніпропетровське АТП 11205», приватне підприємство «Одіум-Престиж», товариства з обмеженою відповідальністю «Приват-Автотранс», «Приват-транс» та 27 фізичних осіб-підприємців. Щоденно на міських автобусних маршрутах загального користування перевозиться понад 275 тис. пасажирів.

Діючий у міському комунальному автобусі загального користування тариф на перевезення пасажирів є одним із найнижчих в Україні – 4 грн.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» тарифна політика в цій галузі має задовольняти підприємницький інтерес, забезпечувати розвиток автомобільного транспорту, а також сприяти вирішенню низки інших важливих завдань.

Механізм формування тарифів на послуги з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування визначається Методикою розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 17 листопада 2009 року №1175(надалі – Методика).

Відповідно до пункту 1.6 Методики перегляд рівня тарифів повинен здійснюватись у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг, що не залежать від господарської діяльності перевізника, у тому числі в разі зміни вартості палива більш ніж на 10% та за зверненнями автопідприємств-перевізників.

Вартість пально-мастильних матеріалів за цей період суттєво зросла:

Таблиця 1

Показники роздрібної

ціни

Листопад 2016 року, грн.

Листопад 2018 року, грн.

Підвищення вартості, %

1

2

3

4

Дизельне пальне (1 л)

20,00

32,19

60,95

Бензин (1 л)

22,00

32,21

46,40

Газ метан (м3)

13,00

16,15

24,23

Зросли й інші складові собівартості перевезень, у тому числі:

- вартість автошин з 1 500 грн. до 2 200 грн. (на 47%) за 1 колесо, (у середньому необхідно 6 коліс);

- акумуляторних батарей (6СТ-100А) з 2 000 грн. до 2 300 грн. (на 15%);

– мінімальна заробітна плата з 1 600 грн. до 3 723 грн. тобто майже на 132%, а з 01.12.2018 – 4173 грн. майже на 161%.

При діючих тарифах, у зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати, значним подорожчанням пально-мастильних матеріалів та запчастин, стрімким ростом трудової міграції водіїв, автоперевізники міста не мають можливості підвищити заробітну плату, підтримувати рухомий склад у належному технічному та санітарному стані, виконувати зобов’язання згідно з чинними договорами на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування.

Штучне утримання тарифів на міському пасажирському автомобільному транспорті на рівні грудня 2016 року є невиконанням ст.10 Закону України «Про автомобільний транспорт» та призведе до погіршення фінансового стану автопідприємств-перевізників, втрати кваліфікованих працівників унаслідок недоотримання належного рівня оплати праці, і, як результат, ненадання пасажирських послуг громадянам.

Відповідно до ст.5 Закону України «Про автомобільний транспорт» основним завданням державного регулювання та контролю у сфері автомобільного транспорту є створення умов безпечного, якісного й ефективного перевезення пасажирів та вантажів, надання додаткових транспортних послуг. Державне регулювання та контроль у сфері автомобільного транспорту спрямовані на: забезпечення балансу інтересів держави, органів місцевого самоврядування, користувачів транспортних послуг та підприємств, установ, організацій, інших юридичних і фізичних осіб - суб'єктів господарювання незалежно від форм власності.

У зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності за пропозиціями перевізників, виникла необхідність реалізації повноважень виконавчого органу місцевого самоврядування (виконкому міської ради) з перегляду та установлення нових тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусними маршрутами загального користування в м. Кривому Розі.

Сфера дії регуляторного акта чітко регламентує відносини між громадою міста, суб’єктами господарювання в сфері надання послуг з перевезення пасажирів міським автотранспортом загального користування та органами місцевого самоврядування.

На виконання вимог ст.9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» повідомляємо про оприлюднення проекту регуляторного акта - проекту рішення виконкому Криворізької міської ради «Про встановлення в м. Кривому Розі тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу автобусними маршрутами загального користування» та аналізу його регуляторного впливу.

Проект поданий відділом транспорту і зв’язку виконкому Криворізької міської ради.

Проект рішення та аналіз його регуляторного впливу будуть розміщені 06.12.2018 в міській газеті «Червоний гірник» та на офіційних сторінках в мережі Інтернет:

- Криворізької міської ради та її виконавчого комітету у підрозділі «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» http://kr.gov.ua;

- виконкомів районних у місті рад Металургійної, Довгинцівської, Покровської, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської www.dzr.dp.ua, www.dlgr.gov.ua, www.zhrrkrog.dp.ua, www.ing-org.dp.ua, www.srvk.gov.ua, www.trnvk.dp.ua, vykonkom-tsmkr.gov.ua .

Цілі прийняття проекту: Установлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу автобусними маршрутами загального користування з метою створення умов для захисту пасажирів від необґрунтованого збільшення тарифів на надання транспортних послуг та авто-перевізників від провадження збиткової господарської діяльності.

Зауваження та пропозиції в письмовій формі приймаються з 06.12.2018 в місячний термін:

- відділом транспорту і зв’язку виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна,1, каб.364, тел. 74-70-49, 74-24-41, електронна адреса: [email protected]);

- управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна,1, каб.510, тел.74-39-72, електронна адреса: [email protected] ).

А також на електронні почтові скриньки виконкому міської ради [email protected] і виконкомів районних у місті рад Металургійної, Довгинцівської, Покровської, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected], dlg_vk@riad.com.ua, [email protected], [email protected], [email protected], [email protected], [email protected].

Додатково буде проведено громадські слухання по обговоренню проекту рішення виконкому міської ради «Про встановлення в м. Кривому Розі тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу автобусними маршрутами загального користування», з метою оцінка стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія регуляторного акта.

Дата, місце та час його проведення: 21.12.2018 року о 15-00 годині, в приміщенні КП «Швидкісний трамвай» за адресою: м. Кривий Ріг, майдан Праці, 1.

Тема громадських слухань: обговорення проекту рішення виконкому міської ради «Про встановлення в м. Кривому Розі тарифів на послуги з перевезення пасажирів та багажу автобусними маршрутами загального користування» та аналізу його регуляторного впливу; оцінка стану суспільних відносин, на врегулювання яких спрямована дія регуляторного акта.

Відповідальні особи за проведення обговорення та їх контактні телефони: відділ транспорту і зв’язку виконкому Криворізької міської ради (начальник – Сиротюк Сергій Васильович), адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, 1, каб.364, тел. 74-70-49, 74-24-41.

Інформація про те, де можна ознайомитися з матеріалами громадських слухань: з 06.12.2018 на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в мережі Інтернет http://kr.gov.ua (підрозділ «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна База Þ «Обговорення проектів регуляторних актів») та Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» від 06.12.2018.

Участь у громадських слуханнях можуть узяти дієздатні члени територіальної громади віком від 18 років, суб’єкти господарювання, об’єднання (громадські, суб’єктів господарювання), наукові установи та консультативно-дорадчий орган у здійсненні державної регуляторної політики.

Інформацію щодо результатів обговорення вищезазначеного регуляторного акта буде оприлюднено у міській газеті «Червоний гірник», на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету.

06 грудня 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради