Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

На допомогу криворіжцям: земельний офіс інформує

Створено: 2020-08-06 15:40:49Оновлено: 2020-08-06 15:46:28

Земельний офіс ЦНАПу «Віза» виконкому Криворізької міської ради, працює для того, щоб жителі міста та суб’єкти господарювання отримували послуги з земельних питань ПРОСТО, ДОСТУПНО, ЯКІСНО – це один з пріоритетів нашого міського голови Юрія Вілкула!

Сьогодні - для Вас відповіді на ключові запитання, які турбують наших суб’єктів звернення із запровадженням ринку землі.         

Як ми інформували раніше, 31 березня Верховна рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення». Це значить, що сільськогосподарську землю можна буде продавати і купувати. Але що це за правочини і як це має виглядати в деталях?

- Коли відкриється ринок землі?

1 липня 2021 року (але не для всіх). Саме тоді набуде чинності закон, який 31 березня 2020-го було ухвалено.

- Хто може стати власником землі?

Новий закон визначає п’ять потенційних власників сільськогосподарської землі:

  • Громадяни України – з 1 липня 2021 року;
  • Українські компанії, створені і зареєстровані за законодавством України, якщо всі їх акціонери та члени – громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади – після 1 січня 2024 року;
  • Територіальні громади;
  • Держава;
  • Банки, лише якщо землю стягують як заставу. Банки мусять продати цю землю протягом двох років.

Всі люди і компанії, яких немає серед цих п’яти пунктів, не зможуть купити землю сільськогосподарського призначення або до відповідного рішення на референдумі, або ніколи.

- Хто матиме переваги на купівлю?

Громадяни, які мають право постійного користування сільськогосподарською землею або орендували до 2010 року, а також мають право довічного успадкованого користування земельними ділянками державної та комунальної власності, матимуть право викупити ділянку із розстрочкою до десяти років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці такої землі.

- Чи зможуть купувати землю іноземці?

Ні. Поки це не дозволять громадяни України на референдумі.

- Скільки коштуватиме земля?

До 1 січня 2030 року ціна на земельні паї не може бути меншою за нормативну грошову оцінку. У кожній області ця оцінка має свій показник.

- Скільки землі можна буде купити в одні руки?

До 1 січня 2024 року громадяни України можуть стати власниками до 100 гектарів землі. Якщо до станом на 1 липня 2021 року в людини вже є більше, ніж 100 гектарів, вона залишиться власником цієї ділянки.

Після 1 січня 2024 року всі, кому закон дозволяє купувати землю, – громадяни України та українські компанії, громади та держава – зможуть стати власниками до 10 тисяч гектарів землі (для банків обмеження не діє).

І на останок, хочеться сказати, що адміністратори Вашого ЦНАПу «Віза», не сидять на місці! Ми постійно приділяємо увагу підвищенню своєї кваліфікації як шляхом самоосвіти, так і шляхом участі у нарадах та семінарах з питань надання адміністративних послуг.

Нещодавно всі адміністратори пройшли онлайн курс «Практичні аспекти надання адміністративних послуг у сфері земельних відносин» та отримали відповідні сертифікати.  Програмою курсу передбачено огляд чинного законодавства у сфері земельних відносин, перелік послуг, способи та можливості їх надання, алгоритм запровадження послуг у сфері земельних відносин через ЦНАПи та інше, це дуже цікаво і кожен бажаючий може прослухати та пройти даний курс за посиланням  https://unrpp.school/p/unrpp8 .

 Сподіваємось, що наша інформація для Вас важлива та корисна.


 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:

тел. 0-800-500-459 (безкоштовно)

e-mail: [email protected]

http://viza.kr.gov.ua

06 серпня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради