Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Юрій Вілкул про ставки податку за земельні ділянки: «Давайте разом вирішувати це питання, щоб ми працювали у рамках закону, в рамках людяності і задля розвитку підприємництва»

Створено: 2014-05-06 13:41:34Оновлено: 2014-05-06 13:46:09

У Кривому Розі триває обговорення проекту рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.06.2013 №2088 «Про ставки податку за земельні ділянки на території м. Кривого Рогу» та затвердження додатка до нього в новій редакції».

В зв’язку з тим, що з першого січня 2014 року, за рішенням суду, Кривий Ріг набув статусу міста, де нормативна грошова оцінка земель не проведена, ставки податку на земельні ділянки, що знаходяться у власності та користуванні (у тому числі орендному) визначаються на підставі ст. 275 Податкового кодексу України.

Згідно з п. 1 вказаної статті, ставка земельного податку залежить від чисельності мешканців населеного пункту та його місця в адміністративно-територіальному устрою України. Для Кривого Рогу, як для міста обласного значення, з населенням від 500 до 1000 тис. осіб, ставка земельного податку   визначається як добуток встановленої цією статтею ставки податку та коефіцієнту, що дорівнює 2,5.

Крім того, п. 3 ст. 275 Податкового кодексу України визначено, що ставки податку за земельні ділянки диференціюють та затверджують відповідні сільські, селищні, міські ради виходячи із ставок податку встановлених п. 1 ст. 275 цього ж кодексу, але не більше трикратного розміру цих ставок податку.

Основні засади податкового законодавства України, визначені ст. 4 (п. 4.1. 9) Податкового кодексу України й визначають одним з його принципів стабільність, яка базується на незмінності будь-яких податків і зборів, їх ставок протягом бюджетного року. Зміни до  елементів податків та зборів не можуть вноситися пізніше, як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому вони будуть діяти.

26 червня 2013 року, Криворізька міська рада, відповідно до чинного законодавства України, рішенням №2088 затвердила продиференційовані ставки земельного податку, яке увійшло в дію з 01.01.2014р. Проект вказаного рішення у повному обсязі  пройшов  регуляторну процедуру, як того вимагає закон України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», у тому числі й громадські обговорення, результати яких знайшли своє відображення безпосередньо у додатку до рішення.

Але, практика застосування рішення від 26.06.2013 №2088 показала, що не всі суб’єкти господарювання скористалися, з різних причин, правом внесення пропозицій до проекту рішення на стадії проведення регуляторної процедури.

З метою врахування думок, пропозицій як можна більшого кола суб’єктів господарювання та громадян міста – споживачів послуг цих суб’єктів, за ініціативою розробника регуляторного акту – управління земельних ресурсів виконкому міської ради, беручи до уваги зміни, що відбулися у Податковому кодексі України з 01.04.2014 у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», 08 квітня поточного року внесено на розгляд громадських кіл і проводиться обговорення проекту рішення міської ради «Про внесення змін до рішення міської ради від 26.06.2013 №2088 «Про ставки податку за земельні ділянки на території м. Кривого Рогу» та затвердження додатку до нього в новій редакції».

Про збільшення розміру ставок, визначених діючим актом, мова взагалі не йде, пояснює начальник міського управління земельних ресурсів Олександр Бризецький. Навпаки, за багатьма напрямками використання земельних ділянок, розміри ставок зменшуються.

 «Ми повинні виконувати закон, - підкреслив міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул, - давайте разом вирішувати це питання,  щоб ми працювали  у рамках  закону, в рамках людяності і  задля розвитку підприємництва».

Обговорення проекту рішення триває до восьмого травня поточного року.

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому
(056)440-04-32, [email protected]   
                                      


 

06 травня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради