Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Олександр Вілкул: «За два останні роки в Дніпропетровській області на 50% збільшено природно-заповідний фонд»

Створено: 2012-04-06 11:57:00Оновлено:



Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул провів нараду з питань виконання регіональних програм екологічного спрямування. У нараді також взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний, начальник Головного територіального управління МНС України в Дніпропетровський області Віктор Бутківський, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, міські голови, голови райдержадміністрацій, представники громадських організацій екологічного спрямування та ЗМІ.

Під час засідання Олександр Вілкул зазначив, що в області за останні 2 роки суттєво активізувалась робота зі збільшення площі природоохоронних зон – за 2010-2011 роки в області на 50% збільшено природно-заповідний фонд (ПЗФ), створено 17 нових об'єктів. Тепер загальна кількість об'єктів становить 156, вони займають понад 75 тис га. «Проте це лише 2,5% від території всієї області. Тож, необхідно підвищувати темпи роботи», – зазначив губернатор Олександр Вілкул.

Він дав завдання протягом двох тижнів в.о. начальника Головного управління промисловості облдержадміністрації Василю Сьорі розробити детальний трирічний план збільшення ПЗФ до 6% від загальної площі території області.

«2013 рік визначений Президентом Віктором Януковичем як «Рік екології». Для Дніпропетровщини, яка дає 20% обсягу промислового виробництва України це особливо актуально. Адже зворотньою стороною цього є те, що на регіон припадає 16% усіх шкідливих викидів в Україні. Для поліпшення екологічного стану, в рамках Комплексної стратегії регіону, в області реалізується 8 регіональних екологічних програм», – сказав Олександр Вілкул.

Губернатор поставив завдання, при щорічному зростанні регіональної економіки в середньому на 6%, зменшити до 2015 року на 30% шкідливі викиди в атмосферу. Наразі в межах Дніпропетровська вже зменшено на 70% скиди у річку Дніпро та на 15% – викиди в атмосферу.

В рамках обласної програми моніторингу довкілля Дніпропетровщини, в регіоні за єдиним стандартом були розроблені, та з 2011 року працюють, автоматизовані системи моніторингу довкілля (у Дніпропетровську, Дніпродзержинську та Кривому Розі – містах з найбільшим техногенним навантаженням).

«Я вважаю що кожен житель Дніпропетровщини має право знати «чім він дихає». Ми приділяємо велику увагу питанню екологічного розвитку регіону, у тому числі, впроваджуючи обласну системи моніторингу екологічного стану. Кожне місто та район області мають бути повноцінним учасниками обласної системи моніторингу екологічного стану та впроваджувати системи моніторингу на місцях як окремі, узгоджені між собою елементи», – зазначив губернатор.

Крім того, важливою складовою покращення екологічного стану області є створення єдиного європейського природного коридору для міграції тварин, що реалізується в рамках Конвенції ООН про охорону біологічного різноманіття, яку в 1992 році ратифікувала Україна.

Дніпропетровщина першою в країні видала регіональні «Червоні книги» – в 2010 році була видана «Червона книга Дніпропетровській області (рослинний світ)», а в 2011 році – «Червона книга Дніпропетровській області (тваринний світ)».

«Дніпропетровщина є частиною унікального на території Європи природного комплексу, який вимагає дбайливого ставлення та збереження. За це ми несемо відповідальність не тільки перед самими собою, а в першу чергу, перед наступними поколіннями», – зазначив Олександр Вілкул.

Він зазначив, що представникам органів влади, контролюючих органів необхідно посилити роботу з громадськими організаціями, що займаються питаннями охорони навколишнього природного середовища.

«Покращення стану довкілля – це спільна відповідальність влади та громадськості», – сказав губернатор.

За підсумками наради голова облдержадміністрації дав завдання Головному управлінню промисловості та Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в Дніпропетровській області напередодні всесвітнього Дня навколишнього середовища (5 червня) провести форум, присвячений вирішенню екологічних питань за участю громадських організацій та експертів.







© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради