Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Козацькі пісні Дніпропетровщини включені до Списку Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Створено: 2016-12-05 11:25:49Оновлено: 2016-12-05 11:48:51

29 листопада 2016 року в Аддіс-Абебі (Ефіопія) Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини проголосував за включення Козацьких пісень Дніпропетровщини до Списку всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Цього року номінувалися пропозиції 48 країн, перемогли - три і серед них – Україна.

Завдяки багаторічній праці на цим проектом Олександра Вілкула, Євгена Удода, вчених, музикантів, краєзнавців експерти з 24-ох країн світу внесли козацькі пісні нашого краю до переліку нематеріальної культурної спадщини людства. «Я дякую усім, хто допомагав нам. Високий рівень підготовки був підтверджений світовим співтовариством ще і на початку листопада – представлена нами номінація "Козацькі пісні Дніпропетровщини", як частина козацького епосу Дніпропетровської області, що пройшла експертну оцінку ЮНЕСКО без єдиного зауваження. І сьогодні вона по праву увійшла до списку термінової охорони Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини людства», - сказав О.Вілкул.

Він підкреслив: «Це перемога не тільки Дніпропетровщини, але й усієї України. Ми системно просуваємо нашу країну в світі. І добиваємося реальних результатів. У 2013 році ми домоглися включення до Списку всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО Петриківського розпису. Сьогодні у світову еліту культури увійшла ще одна гордість нашого народу – козацькі пісні. Нашим проектом ми відкриваємо світу унікальність українського народу, нашої культури і національної самобутності».

Перший заступник мера Кривого Рогу, голова Дніпропетровської обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Євген Удод підкреслив: «Козацькі пісні - це унікальний пласт культурної спадщини нашого регіону та України. Наше завдання зберегти і донести нащадкам голос нашої живої історії. І я радий, що нам це вдалося зробити».

Директор Криворізького обласного музичного коледжу Людмила Ракитянська сказала: «Ми дуже пишаємося, що уникальні козацькі пісні Дніпропетровщини стали частиною світової культури. Це дуже серйозний національний проект. Робота по виявленню і збереженню козацького пісенного епосу триває. У Дніпропетровській обласній музичній академії вже сзараз готується другий збірник каоацьких пісень».

В Україні статус «Всесвітньої нематеріальної культурної спадщини» раніше мав тільки Петриківський розпис, як українське художнє надбання. У Список ЮНЕСКО він  був включений у 2013 році.

Довідково:
На сьогоднішній день 171 країна підписала Конвенцію ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, прийняту в 2003 році. Міжурядовий комітет проводить засідання один раз на рік в цілях здійснення Конвенції та розгляду заявок на включення елементів нематеріальної спадщини у різні списки.

Репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини людства на сьогоднішній день налічує 336 елементів. Він покликаний привернути увагу до традицій і умінь громад, не визнаючи при цьому за окремими елементами нематеріальної спадщини переваги і винятковості.


 

05 грудня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради