Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

«Внесено зміни до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи»

Створено: 2022-05-05 11:52:06Оновлено: 2022-05-05 11:57:29

«Внесено зміни до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи»

(коментує відділ з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради).


Так, 20 квітня 2022 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 19.04.2022 №470, якою внесено зміни до Порядку затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженого Постановою КМУ від 11.05.2011 №560.

Вказані зміни стосуються

Затвердження під час дії воєнного стану проектів будівництва з відновлення пошкоджених внаслідок воєнних дій будівель, споруд тощо.

Зокрема, під час дії воєнного стану розроблення проектів будівництва з капітального ремонту об’єктів () (незалежно від класу наслідків (відповідальності), пошкоджених в результаті воєнних дій, допускається здійснювати у складі дефектного акта, у якому визначаються фізичні обсяги робіт, пояснювальної записки, в якій зазначаються умови виконання робіт, та кошторисної документації на підставі звіту за результатами обстеження, розробленого відповідно до Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 р. № 257.

При цьому вказаний звіт повинен містити висновок про технічний стан об’єкта, відомість пошкоджених (зруйнованих) конструкцій, інженерних систем (із зазначенням ступеня та обсягів пошкоджень, їх технічного стану), а також рекомендовані заходи з відновлення експлуатаційної придатності об’єкта.

Власне саме рішення щодо обсягу проектної документації (щодо можливості розроблення проекту будівництва у складі дефектного акта, пояснювальної записки та кошторисної документації) приймається головним архітектором проекту та/або головним інженером проекту за погодженням із замовником, про що обов’язково зазначається у завданні на проектування.

Зміна під час дії воєнного стану кошторисної вартості об’єктів будівництва, які споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, з 300 тис грн до 1 млн грн., - в частині критеріїв для обов’язкового проведення експертизи кошторисної частини проектів будівництва таких об’єктів.

Враховуючи, що вказані зміни набрали чинності, а воєнний стан подовжено, їх потрібно вже враховувати при розробці проектів будівництва та при проведенні експертизи.

Водночас, слід звернути увагу, що зміни стосовно порядку затвердження проектів будівництва стосуються виключно такого виду будівництва, як капітальний ремонт, та не можуть бути застосовані до реконструкції, реставрації і нового будівництва.


05 травня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради