Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Повідомлення про оприлюднення регуляторного акту-проекту рішення виконкому міськради «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування» та аналіз його регуляторного впливу

Створено: 2016-05-05 14:20:31Оновлено: 2016-05-05 14:24:59

«ПОВІДОМЛЕННЯ 

про оприлюднення регуляторного акта – проекту рішення виконкому Криворізької міської ради  «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування» та аналізу його регуляторного впливу

Згідно статті 6 Закону України «Про дорожній рух» до компетенції міських рад та їх виконавчих органів, районних рад та районних державних адміністрацій належить прийняття рішень про розміщення, обладнання та функціонування майданчиків для паркування транспортних засобів та стоянок таксі на вулицях і дорогах населених пунктів, здійснення контролю за дотриманням визначених правилами паркування транспортних засобів вимог щодо розміщення, обладнання та функціонування майданчиків для паркування.

Статтею 522 вказаного Закону регламентовано, що під час розміщення транспортних засобів на майданчику для платного паркування особи, які розміщують транспортні засоби на майданчику для паркування, сплачують вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування за кожну годину паркування згідно з тарифом, встановленим органом місцевого самоврядування відповідно до порядку формування цих тарифів, затвердженого Кабінетом Міністрів України (Постанова Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 року №258).

Пунктом 30 Постанови Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року №1342 «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів» визначено, що під час паркування на майданчику для платного паркування користувач сплачує вартість послуг з користування майданчиками для платного паркування згідно з тарифом, установленим виконавчими органами сільських, селищних, міських рад у порядку і межах, визначених законодавством, з урахуванням переліку основних послуг (наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 18 серпня 2010 року №287).

Згідно з пунктом 9 Звіту про періодичне відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення виконкому міської ради від 10.08.2011 №279 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування», затвердженого рішенням виконкому міської ради від 11.11.2015 №437 до Державної регуляторної служби України (уповноважений орган) виконкомом міської ради направлено типовий проект рішення індивідуально-конкретного припису «Про встановлення тарифу на послуги з користування майданчиком для платного паркування транспортних засобів у Центрально-Міському районі на пр-ті Карла Маркса, між будинками 54 та 58, який влаштовується та експлуатується комунальним підприємством «Парковка та реклама», щодо якого надійшло роз’яснення про те, що зазначений проект рішення містить норми регуляторного характеру, а його прийняття потребує реалізації процедур, передбачених Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Чинним законодавством України не визначений порядок встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування. Зокрема, не означено: ким і яким чином готуються і надаються відповідні розрахунки, чи надаються суб’єктом господарювання копії документів, що підтверджують витрати на здійснення заходів з організації підприємницької діяльності у сфері паркування тощо. Крім того необхідно забезпечити контроль за відповідністю тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, створенням умов для беззбиткового функціонування суб’єктів господарювання, які надають послуги з платного паркування транспортних засобів. Відповідно до вимог статті 1 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», виконком Криворізької міської ради може ухвалити таке рішення.

Зазначена проблема не може бути розв’язана за допомогою чинних нормативних актів, тому що рішенням виконкому Криворізької міської ради від 10.08.2011 №279 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування» встановлений тариф для комунального підприємства «Парковка та реклама», що не перевищує 2 грн. Варто зазначити, що розрахунок такого тарифу залежить від ряду складових, зміна яких може слугувати підставою для його коригування (відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 2 березня 2010 року №258). Окрім того, зазначене рішення не передбачає надання оператором паркування документів, що підтверджують складові витрати, на підставі яких сформовано тариф.

Розв’язати питання встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування за допомогою ринкових механізмів також неможливо, адже чинним законодавством України чітко визначено, що його встановлюють виконавчі органи місцевих рад.

У зв’язку з вищезазначеним, виконуючи висновок уповноваженого органу щодо здійснення державної регуляторної політики, зазначена проблема потребує розв’язання шляхом ухвалення рішення виконкому міської ради «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування». Проект регуляторного акта спрямований на правове регулювання господарських і адміністративних відносин між громадянами, суб’єктами господарювання, що організовують і провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування, органами місцевого самоврядування.

Сфера дії визначеного регуляторного акта розповсюджується на платників збору за місця для паркування транспортних засобів – суб’єктів господарювання (юридичні особи, їх філії (відділення, представництва) та фізичні особи-підприємці), які згідно з рішенням міської ради від 24.06.2015 №3713 «Про затвердження Положення про паркування транспортних засобів у місті Кривому Розі» організовують і провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування, користувачів місць паркування та органів місцевого самоврядування.

Проект поданий відділом транспорту і зв’язку виконкому міської ради. Аналіз регуляторного впливу підготовлено з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1151 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308».

Проект рішення виконкому міськради «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування» та аналіз його регуляторного впливу будуть розміщені 12.05.2016 в міській комунальній газеті «Червоний гірник» та на офіційних сторінках  в мережі Інтернет:

- виконкому міської ради у підрозділі «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» www.kryvyіrih.dp.ua;

- виконкомів районних у місті рад Дзержинської, Довгинцівської, Жовтневої, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської www.dzr.dp.ua, www.dlgr.gov.ua, www.zhrrkrog.dp.ua, www.ing-org.dp.ua, www.srvk.gov.ua, www.trnvk.dp.ua, vykonkom-tsmkr.gov.ua .

Цілі прийняття вищевказаного проекту: розроблення порядку встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування в місті Кривому Розі, створення умов захисту власників автотранспорту від необґрунтованого збільшення цін на надання послуг з паркування.

Зауваження та пропозиції в письмовій формі приймаються з 12.05.2016 в місячний термін:

- відділом транспорту і зв’язку виконкому міськради (поштова адреса: 50101,              м.Кривий Ріг, пл. Радянська,1, каб.364, 365, тел.74-70-49,74-24-41, електронна адреса: [email protected]);

-  управлінням розвитку підприємництва виконкому міськради (поштова адреса: 50101, м.Кривий Ріг, пл. Радянська,1, каб.510, тел.74-39-72, електронна адреса: [email protected])

А також на електронні поштові скриньки виконкому міської ради [email protected] і виконкомів районних у місті рад Дзержинської, Довгинцівської, Жовтневої, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected], dlg_vk@riad.com.ua, [email protected], [email protected]srvk@srvk.gov.ua, [email protected], cg-ispolkom-zag@mg.dp.ua».

Додатково  буде проведено громадське обговорення проекту рішення виконкому міської ради «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування» та аналізу його регуляторного впливу.

Дата, місце та час його проведення:  31.05.2016, о 16.00, каб.444 приміщення виконкому міської ради (м. Кривий Ріг, пл. Радянська, 1, корпус№2).

 Тема громадських слухань:  обговорення проекту рішення виконкому міської ради «Про встановлення тарифів на послуги з користування майданчиками для платного паркування» та аналізу його регуляторного впливу.

Відповідальні особи за проведення обговорення та їх контактні телефони: відділ транспорту і зв’язку виконкому міськради (начальник - Сиротюк Сергій Васильович), адреса: 50101, м.Кривий Ріг, пл. Радянська,1, каб.364, 365, тел.74-70-49,74-24-41; управління розвитку підприємництва виконкому міськради (начальник – Рижкова Ірина Олексіївна), адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Радянська,1, каб.510, тел.74-39-72.

Інформація про те, де можна ознайомитися з матеріалами громадських слухань: з 12.05.2016 на офіційній веб-сторінці виконкому міської ради в мережі Інтернет  www.kr.gov.ua (підрозділ «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна База Þ «Обговорення проектів регуляторних актів») та Криворізькій міській комунальній газеті «Червоний гірник» від 12.05.2016.

Участь у громадських слуханнях можуть узяти дієздатні члени територіальної громади віком від 18 років, суб’єкти господарювання, об’єднання  (громадські, суб’єктів господарювання), наукові установи та консультативно-дорадчий орган у здійсненні державної регуляторної політики.

Інформацію щодо результатів обговорення вищезазначеного регуляторного акта буде оприлюднено у міській комунальній газеті «Червоний гірник», на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради.».

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради