Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

До уваги власників об’єктів нерухомості - платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Створено: 2024-01-05 14:48:01Оновлено: 2024-01-05 14:58:10

(коментує управління розвитку підприємництва виконкому
Криворізької міської ради)

 На виконання вимог Податкового кодексу України  (надалі – ПКУ) , відповідно до рішення Криворізької міської ради від 30.06.2021 №553 «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м. Кривому Розі», зі змінами, (розміщено на офійному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету) протягом 2024 податкового року у місті будуть діяти ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (надалі - податок на нерухомість), які встановлені залежно від місця розташування (зональності) об’єктів та типу об’єктів, що перебувають у власності фізичних/юридичних осіб, для об’єктів житлової/нежитлової нерухомості (при передба-ченому законодавством максимальному рівні 1,5 % від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року за 1 м² бази оподаткування), у наступних розмірах:

  • для об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб – від 0,19% до 0,21%;
  • для об’єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб:

* для будівель музеїв та бібліотек, архіву, спеціальних навчальних закладів для дітей з особливими потребами, пам’яток історії та архітектури, меморіалів, археологічних розкопів –  від 0,09% до 0,11%;

* для інших об’єктів – від 0,49% до 0,51%;

* для грального бізнесу  – 1,50%;

Ставки податку на нерухомість у м. Кривому Розі відповідно до вказаного нормативно-правового акту встановлені на необмежений термін, і за ним платники податку - фізичні та юридичні особи будуть сплачувати  податок у 2024 році.

Згідно з підпунктом 266.4.1 пункту 266.4 статті 266 ПКУ база оподаткування об’єкта / об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:  для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;  для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості на 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, у тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) на 180 кв. метрів. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Фізичними особами сплачується податок на нерухомість у плановому періоді за попередній звітний період. Тобто, у 2024 році  за попередній 2023 рік за ставками, встановленими рішенням міської ради від 30.06.2021 №553, зі  змінами,  протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення контролюючими органами.  

Фізичним особам-платникам податку контролюючі органи відповідно до ПКУ надсилають (вручають) податкове повідомлення-рішення про сплату суми за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 01 липня року, що наступає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Звертаємо увагу, що плата за "зайві" квадратні метри розраховується за формулою, що передбачено ст. 266 ПКУ, і яка враховує мінімальну зарплату. З 1 січня 2024-го мінімальна зарплата хоч і збільшується, за новими показниками власники сплачуватимуть вже 2025 року, і попри те, що розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2024 року становитиме 7100 гривень, платежі розраховуватимуться ще за мінімалкою 6700 грн. 

Нагадуємо, що останній день подачі декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки юридичними особами  за 2024 рік - 20 лютого 2024 року. У поточному році декларується та нерухомість, яка була у власності станом на 01 січня 2024 року.

Також нагадуємо, що ураховуючи зміни у чинному податковому законодавстві, Криворізькою міської радою ухвалено рішення від 08.12.2023 № 2344 «Про внесення змін до діючого рішення міської ради від 30.06.2021 № 553 «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у  м. Кривому Розі», яким звільнено тимчасово на період дії в Україні воєнного стану та до 31 грудня року, у якому буде припинено чи скасовано воєнний стан, від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичних та юридичних осіб, власників об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, у тому числі їх часток, які внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, зазнали незначних пошкоджень, придатні для проживання/використання за цільовим призначенням (відповідно), підлягають відновленню шляхом поточного ремонту й унесені до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, у період з першого числа місяця, у якому було зафіксовано факт пошкодження житлової та/або нежитлової нерухомості за даними вказаного Державного реєстру, до першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому за даними зазначеного Державного реєстру об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості відремонтовані та визнані придатними для проживання/для використання за цільовим призначенням.

Шановні платники податку на нерухомість!

За детальною  інформацією щодо нарахування суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки маєте можливість звернутись у зручний для Вас спосіб до Центрів обслуговування платників:

- Криворізької північної державної податкової інспекції  Головного управління ДПС у Дніпропетровській області: проспект Героїв-підпільників, 42, тел. (066) 669 07 43, e-mail [email protected], для подання громадянами письмових звернень - [email protected] (для фізичних осіб – платників податку на нерухомість Покровського, Тернівського, Довгинцівського та Саксаганського районів);

- Криворізької південної об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області: вулиця Пушкіна, 4а, тел. (068) 657 91 32,  e-mail: [email protected] (для фізичних осіб – платників податку на нерухомість Металургійного, Інгулецького, Центрально-Міського районів.

- Криворізької південної об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області: проспект Металургів, 16, телефон (056) 477-99-55 (для юридичних осіб міста – платників податку на нерухомість).

Консультації щодо розміру встановлених ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та пільг щодо нього, можна отримати, звернувшись до управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради за тел. (0564) 92-25-89,  e-mail: urp@kr.gov.ua ).

05 січня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради