Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Сергій Маляренко: Підвищення урядом тарифів на газ може вкрай негативно вплинути на програми розвитку Кривого Рогу

Створено: 2015-03-04 11:31:12Оновлено: 2015-03-10 09:20:26

 З  1 березня  Національна комісія державного регулювання енергетики  та комунальних послуг  підвищила ціни  на газ для промислових підприємств та  бюджетних  установ на 56 % - із  5700 грн.  до 8900 грн.  за тисячу  кубічних метрів.  Варто відзначити, що    це  - ціна     без врахування  НДС, цільової  надбавки і тарифів на транспортування. 

На думку експертів, дане  рішення може суттєво вплинути на місцеві бюджети, в яких не було передбачено такого  різкого коливання цін. 

«Бюджет  Кривого Рогу затверджений  30 грудня  2014 року. При  підготовці головного фінансового документа  враховувались основні підходи та особливості формування бюджету, згідно листа Міністерства фінансів. На відміну від попередніх років, в цих матеріалах  були відсутні  прогнозовані індекси  зростання цін і  тарифів  на енергоносії.  А тому їх підвищення в показники  міського  кошторису не закладалися.  За умови підвищення ціни на газ  з 1 березня   необхідні додаткові кошти  - близько 600 тис. грн. А враховуючи,  що в тарифі на тепло складова  ціни  на газ  - 63%, то додаткова  потреба для забезпечення оплати тепла  складе  ще 57 млн. грн..», - сказав  секретар Криворізької міськради Сергій Маляренко.      

«За  рахунок коштів міського та районних бюджетів  утримується   437 бюджетних   установ. На  сьогодні, в  місті  гостро стоїть  проблема фінансового забезпечення   закладів освіти  і  медицини.  З  2015  року вони   фінансуються  за рахунок   субвенцій з  державного бюджету. На разі,  не вистачає   270 млн. грн. державної субвенції. При підвищенні ціни на газ  на   56%, додаткове навантаження  на показники бюджету  складе  ще  57,6 млн. грн», - підкреслив секретар  міськради.

Згідно Закону    України   «Про  місцеве  самоврядування» (п.2 ст.67),   рішення, що  приймаються на   державному рівні  і несуть  додаткові витрати для  органів місцевого самоврядування,  держава має обов’язково компенсувати. Однак, якщо додаткові кошти з державного бюджету місцевим не виділяються, виникає  необхідність скорочувати витрати. Зважаючи,  що  95,7%  видатків на  утримання  бюджетних установ   складають    соціально - захищені   статті бюджету то, в основному, необхідно  буде  скорочувати  міські програми  у галузях    житлового і  комунального господарства, будівництва та реконструкції соціально значущих   об’єктів міста.    

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому  
(056)440-04-32,
mediakrivbass@ukr.net     


 

04 березня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради