Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Виступ начальника управління освіти і науки виконкому міськради С.Кіслова у радіопередачі «З перших вуст» на КП ТРК «Рудана»

Створено: 2010-08-31 06:37:28Оновлено:

30 вересня 2010 року у радіопередачі «З перших вуст» на КП ТРК «Рудана» виступав начальник управління освіти і науки виконкому міськради Сергій Кіслов на тему «Про підготовку закладів освіти до нового 2010/2011 навчального року та його особливості».

С.Кіслов відзначив, що у 2009-2010 навчальному році міською владою достатньо уваги приділялося створенню умов для здобуття якісної освіти у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. У поточному році міським бюджетом передбачено 2 млн. 704 тис. 207 грн. на проведення капітальних та поточних ремонтів закладів освіти. Крім цього з міського бюджету ще додатково виділено на ремонти покрівель 2 млн. грн. Відповідно до угоди між виконкомом Криворізької міської ради та ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з цільового фонду на проведення капітальних ремонтів в закладах освіти Дзержинського та Інгулецького районів виділено кошти в сумі понад 5 млн. грн.

С.Кіслов розповів і про те, як в цьому році буде організовано навчальний рік. Він повідомив, що відповідно до рекомендацій МОН України навчальні заняття в усіх класах загальноосвітніх навчальних закладів мають розпочатися 01 вересня 2010 року Святом Першого дзвоника. В нашому місті о 900 розпочнуться урочисті лінійки. Після лінійки буде проведено Єдиний перший урок за темою «Україна для людей». Урок розпочнеться зі Звернення голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Олександра Вілкула до учнівської та студентської молоді, яке буде транслюватися по обласних телеканалах.

Навчальні заняття організовуються за семестровою системою:
  • І семестр – з 01 вересня 2010 по 24 грудня 2010 року
  • ІІ семестр – з 10 січня 2011 по 27 травня 2011 року

Впродовж навчального року для учнів проводяться канікули: орієнтовно,
  • Осінні – з 25.10.2010 по 31.10.2010
  • Зимові – з 27.12.2010 по 09.01.2011
  • Весняні – з 21.03.2011 по 27.03.2011
Багатьох мешканців міста цікавило питання щодо наявності достатньої кількості підручників для загальноосвітніх навчальних закладів. С.Кіслов повідомив, що міністерством освіти і науки у 2010-2011 навчальному році передбачено видання 143 назв підручників, у тому числі: для 10 класу - 130 назв, 5 класу – 2 назви, 2 класу – 9 назв, Букварів – 2 назви. Підручники почнуть надходити в заклади освіти у вересні-листопаді поточного року. З метою уникнення можливих проблем щодо забезпечення підручниками учнів 10 класів на перших порах Міністерством освіти і науки сформовано базу даних електронних версій підручників, які будуть розміщені на сайті МОН України. Адреси сайтів відомі у закладах освіти.

Щодо харчування в шкільних їдальнях, то начальник управління освіти і науки Сергій Кіслов зазначив, що наразі йде підготовка шкільних харчоблоків до роботи в новому навчальному році. У багатьох школах придбано технологічне, холодильне обладнання, зроблено ремонти як на харчоблоках так і в обідніх залах. З нового навчального року, як і в минулих роках, всі учні 1-4 класів будуть охоплені гарячим безкоштовним харчуванням. Вартість його з 01.09.2010 буде становить 3,50 грн. Учні пільгових категорій, а це діти-сироти, під опікою, інваліди дитинства, діти з багатодітних малозабезпечених сімей, також будуть харчуватися безкоштовно. Вартість обідів цієї категорії дітей – 4,50 грн. У місті затверджено Програму підтримки багатодітних сімей, згідно з якою з міського бюджету виділяються кошти на безкоштовне харчування дітей 5-11-х класів з багатодітних сімей, які опинилися в скрутному матеріальному становищі. З даною заявою батьки можуть звернутися до адміністрації навчального закладу. Розроблено відповідний механізм, рішення приймається педагогічною радою школи.

У липні 2010 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до законодавчих актів з питань загальної середньої та дошкільної освіти (щодо організації навчально-виховного процесу)». Даний документ викликав бурхливу реакцію усіх громадян країни. С.Кіслов з цього питання роз’яснив, що запроваджено обов’язкове здобуття дошкільної освіти дітьми 5-річного віку, але це не означає що діти повинні сісти за парти, як першокласники у школі, навчатися писати, читати тощо. Основною метою нововведення є створення рівних стартових умов для дітей 5-річного віку до майбутнього навчання в школі, формування культури поведінки, моральних почуттів, використовуючи для цього різні види діяльності, у тому числі розвивальні ігри. Деякі батьки не чекали внесення змін до законодавства, а усвідомлювали необхідність здобуття дошкільної освіти. В межах України відсоток дітей, які здобувають дошкільну освіту становить 93,5%, а в нашому місті 98% відсотків дітей 5-річного віку уже здобувають дошкільну освіту.

С.Кіслов наголосив, що ніяких довідок чи інших документів, які б засвідчували здобуття дошкільної освіти МОН не передбачає, а лише засвідчує потребу в отриманні дошкільної освіти, як чинника, що сприяє формуванню особистості дитини, розвитку її творчих здібностей, набуттю нею соціального досвіду, вмінню перебувати в колективі, дотримуватися загальних правил поведінки.

Під час виступу С.Кіслов додав, що управління освіти і науки виділяє пріоритетні напрямки на новий навчальний рік, які мають бути реалізовані, а саме:
  • здобуття якісної освіти кожною людиною;
  • удосконалення системи управління освіти;
  • оптимізація мережі навчальних закладів з урахуванням демографічних і економічних реалій (створення освітніх округів, реформування системи інтернатних закладів);
  • запровадження варіативних форм здобуття обов’язкової дошкільної освіти дітей передшкільного віку;
  • створення умов для раннього виявлення творчих нахилів дитини;
  • забезпечення у навчальних закладах середовища, що сприяє збереженню здоров’я; -створення та забезпечення належних умов дотримання санітарно-гігієнічних правил та безпеки життєдіяльності навчальних закладів;
  • широке запровадження інформаційно-комунікаційних технологій;
  • запровадження профільного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах та охоплення дітей дошкільного віку ранньою професійною орієнтацією;
  • удосконалення системи моніторингу якості освіти.


© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради