Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта

Створено: 2016-03-31 12:12:24Оновлено: 2016-03-31 12:18:29

– проекту рішення Криворізької міської ради «Про встановлення ставки туристичного збору в м.Кривому Розі» та аналізу його регуляторного впливу

Податковий кодекс України (надалі - Кодекс) регулює відносини, що виникають у процесі встановлення та скасування податків і зборів, визначає вичерпний перелік таких, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, платників податків і зборів, їх права, обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження та обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Статтею 10 Кодексу визначено, що до місцевих податків і зборів належить, зокрема, туристичний збір (надалі - збір). Згідно з вимогами  Кодексу  місцеві ради в межах повноважень вирішують питання щодо запровадження збору шляхом  прийняття рішення про встановлення ставки збору із обов’язковим визначенням об’єкта оподаткування, платників збору, розміру ставки, податкового періоду та інших обов’язкових елементів, з дотриманням критеріїв, установлених статтею 268 розділу XII Кодексу.  Таким чином, Криворізька міська рада  може  ухвалити рішення про  встановлення ставки збору з метою його застосування  на території м. Кривого Рогу.

Сфера дії визначеного регуляторного акта розповсюджується на платників  збору  - громадян України, іноземців, а також осіб без громадянства, які прибувають на територію міста Кривого Рогу, та отримують (споживають) послуги з тимчасового проживання (ночівлі) із зобов’язанням залишити місце перебування в зазначений строк. Суб’єкти господарювання, які надають платникам податку місця для тимчасового перебування, є податковими агентами, уповноваженими на справляння збору і перерахування коштів від його надходження до міського бюджету щоквартально.

Зазначена проблема не може бути розв’язана за допомогою чинних нормативних актів, тому що рішенням Криворізької міської ради від 22.12.2012 №62 «Про приведення місцевих податків і зборів у відповідність до Податкового кодексу України» справляння туристичного збору не передбачено, а  інші нормативно-правові акти Криворізької міської ради та її виконкому не регулюють даного питання.

Вирішити питання встановлення ставок збору за допомогою ринкових механізмів, також, неможливо. На сьогоднішній день туристичний збір у місті не діє. Тільки після  встановлення міською радою ставки збору, податкові агенти зможуть сплачувати відповідний місцевий збір.

Таким чином, зазначена проблема потребує розв’язання шляхом ухвалення рішення міської ради «Про  встановлення ставки туристичного збору в м.Кривому Розі». Проект регуляторного акта підготовлено  для  встановлення ставки збору та спрямований на правове регулювання господарських і адміністративних відносин між громадянами, які не проживають на території  м. Кривого Рогу, суб’єктами господарювання, органами місцевого самоврядування й фіскальними органами.

Проект поданий управліннями розвитку підприємництва та фінансовим виконкому міської ради. Аналіз регуляторного впливу підготовлено з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 №1151 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 №308».

Проект рішення та аналіз його регуляторного впливу будуть розміщені 05.04.2016 в міській комунальній газеті «Червоний гірник» та на офіційних сторінках  в мережі Інтернет:

- виконкому міської ради у підрозділі «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна база» www.kryvyіrih.dp.ua;

- виконкомів районних у місті рад Дзержинської, Довгинцівської, Жовтневої, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської www.dzr.dp.ua, www.dlgr.gov.ua, www.zhrrkrog.dp.ua, www.ing-org.dp.ua, www.srvk.gov.ua, www.trnvk.dp.ua, vykonkom-tsmkr.gov.ua .

Цілі прийняття проекту: встановлення ставки туристичного збору в м. Кривому Розі відповідно до вимог Податкового кодексу України (рішення міської ради від 24.12.2015 №35, оприлюднено в міській комунальній газеті «Червоний гірник» 29.12.2015).

Зауваження та пропозиції в письмовій формі приймаються з 05.04.2016 в місячний термін:

-  управлінням розвитку підприємництва виконкому міської ради (поштова адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Радянська,1, каб.510, тел.74-39-72, електронна адреса: [email protected]);

- фінансовим управлінням виконкому міської ради (поштова адреса: 50101,            м. Кривий Ріг, пл. Радянська, 1, каб. 219, тел. 74-39-32, електронна адреса: [email protected]).

А також на електронні поштові скриньки виконкому міської ради [email protected] і виконкомів районних у місті рад Дзержинської, Довгинцівської, Жовтневої, Інгулецької, Саксаганської, Тернівської, Центрально-Міської: [email protected], dlg_vk@riad.com.ua, [email protected], [email protected]srvk@srvk.gov.ua, [email protected], cg-ispolkom-zag@mg.dp.ua».

Додатково  буде проведено громадське обговорення проекту рішення міської ради «Про  встановлення ставки туристичного збору в м.Кривому Розі».  

Дата, місце та час його проведення:  19.04.2016, о 15.00, каб.444 приміщення виконкому міської ради (м. Кривий Ріг, пл. Радянська, 1).

Тема громадських слухань:  обговорення проекту рішення міської ради «Про  встановлення ставки туристичного збору в м.Кривому Розі» та аналізу його регуляторного впливу.

Відповідальні особи за проведення обговорення та їх контактні телефони: управління розвитку підприємництва виконкому міськради (начальник – Рижкова Ірина Олексіївна), адреса: 50101, м. Кривий Ріг, пл. Радянська,1, каб.510, тел.74-39-72; фінансове управління виконкому міськради (начальник Рожко Олена Василівна), адреса: 50101, м. Кривий Ріг,     пл. Радянська, 1, каб. 219, тел. 74-39-32.

Інформація про те, де можна ознайомитися з матеріалами громадських слухань: з 05.04.2016 на офіційній веб-сторінці виконкому міської ради в мережі Інтернет  www.kr.gov.ua (підрозділ «Регуляторна політика» розділу «Інформаційна База -> «Обговорення проектів регуляторних актів») та Криворізькій міській комунальній газеті «Червоний гірник» від 05.04.2016.

Участь у громадських слуханнях можуть узяти дієздатні члени територіальної громади віком від 18 років, суб’єкти господарювання, об’єднання  (громадські, суб’єктів господарювання), наукові установи та консультативно-дорадчий орган у здійсненні державної регуляторної політики.

Інформацію щодо результатів обговорення вищезазначеного регуляторного акта буде оприлюднено у міській комунальній газеті «Червоний гірник», на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради.


 

31 березня 2016

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради