Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Юрій Вілкул провів прес-конференцію із представниками ЗМІ

Створено: 2015-01-31 16:17:48Оновлено: 2015-01-31 16:20:48

На традиційній зустрічі із журналістами, яка відбулася по завершенні січневої сесії, міський голова прокоментував основні рішення, більш детально зупинився на роботі, яку проводить міський штаб допомоги криворізьким військовослужбовцям, розповів про допомогу Маріуполю.

«Ми глибоко сумуємо і висловлюємо співчуття та підтримку жителям Маріуполя, які постраждали внаслідок обстрілу 24 січня. На сесії депутати підтримали рішення про надання матеріальної допомоги постраждалим і ми надаємо із міського бюджету субвенцію у розмірі 500 тис. грн. бюджету Маріуполя, - зазначив мер, - також ми оперативно дізнаємося, що необхідно для відновлення зруйнованої території, відбудови осель маріупольців.  Вже  відправили 2 гуманітарних вантажі: близько 700 кв. м. скла та 250 кв.м руберойду на загальну суму  майже 60 тис.грн., та 1144 кв. м. (88листів) шиферу, 1000 кг. поліетиленової плівки».

Що стосується  підтримки військових, міський  голова  вкотре підкреслив,  що робота  ведеться  за всіма  напрямками.  «Ми  розуміємо, наскільки рідним  та  близьким загиблих бійців  потрібна  наша допомога. Зазначу, що ми підходимо до цього питання комплексно. Як ви знаєте, торік була прийнята  програма підтримки  учасників АТО та членів їхніх родин, працює  міський штаб допомоги військовослужбовцям. На реалізацію запланованих заходів комплексної  міжгалузевої програми у 2014 році спрямовано з міського бюджету майже 5 млн. грн. На цей рік  ми зберігаємо всі програмні заходи. Крім того, запроваджуємо  50% пільгу на оплату житлових і комунальних послуг для сімей, рідні яких виконують військовий обов’язок на Сході країни», -  сказав Юрій  Вілкул .            

В цілому, на комплексну програму у 2015 році з міського бюджету  закладено  7, 2 млн. грн. За час проведення антитерористичної операції члени міського штабу надали бійцям гуманітарну допомогу у розмірі  близько  12,5  млн. грн.

«Я вдячний всім небайдужим мешканцям: громадським організаціям, підприємцям, волонтерам, промисловим підприємствам, які разом виконують дійсно масштабну роботу – забезпечують криворізьких військовослужбовців необхідними речами, технікою, приладами, продуктами харчування, медикаментами»,-  зазначив міський голова. 

На  січневій  сесії  депутати   ухвалили рішення про встановлення ставок  на податки, які збиратимуться у місті. Варто зазначити, що у Кривому Розі встановлені одні із найнижчих  податкових ставок  в Україні.

Додатково:Місцеві бюджети отримують додаткове джерело надходжень від  збору 4 податків:  єдиного, транспортного, акцизного  та на нерухоме майно.

По 2 податках – акцизному і транспортному, ставки і база оподаткування встановлені на законодавчому рівні (акцизний податок – ставка 5% від реалізації, транспортний податок – ставка 25 тис. грн. на рік). На ці податки місцеві органи впливати не можуть.

По 2 податках – єдиному і на нерухоме майно, місцевим органам надано право встановлювати диференційовані ставки і базу оподаткування.

З урахуванням змін у податковому законодавстві по єдиному податку ставки залишились на тому ж рівні.

Що стосується податку на нерухоме майно.  Раніше оподатковувалась тільки житлова нерухомість, тепер і нежитлова.

Протягом січня у місті проведена підготовча робота і це питання було опрацьовано на спеціально створеній тимчасовій робочій групі.

До її складу увійшли депутати міської ради, представники громадських та профспілкових організацій, податкових інспекцій міста, правоохоронних органів,  фахівці юстиції, структурних підрозділів виконкому міської ради.

Враховуючи, насамперед, соціальну значимість податку, а також  пропозиції членів робочої групи,  на теперішній час запропоновані наступні ставки.

По об’єктах житлової нерухомості для фізичних осіб - 0,1%, а це   1,2 грн. за 1 м2, для юридичних осіб - 1%, це 12 грн. за 1 м2, а в минулому році було 1% (12 грн. за 1 м2) та 2,7% (33 грн. за 1 м2).

При цьому, фізичні особи – мешканці   міста будуть сплачувати цей податок лише у разі, якщо площа їх житлових помешкань перевищує пільгову площу, яка не підлягає оподаткуванню.

Розмір пільгової площі житлових приміщень встановлений: для квартир  –  до 85м2 (по ПКУ це 60 м2), для будинків – до 300 м2, для різних типів об’єктів – до 385м2. Це пов’язано з тим, що до об’єктів житлової нерухомості відносяться житлові будинки, прибудови до житлового будинку, квартири, котеджі, садові та дачні будинки.

По об’єктах нежитлової нерухомості ставки складають:  для фізичних осіб - 0,1%, а це 1,2 грн. за 1 м2, для юридичних осіб – 0,35%, це 4,2 грн. за 1м2. Це пов’язано з тим, що до об’єктів оподаткування віднесено гаражі, сараї, літні кухні, погреби тощо.

Тобто, для послаблення навантаження як для мешканців, так і суб’єктів господарювання у місті ставки зменшено з 1% і 2,7% до 0,1% і 1%.  

 (056)440-04-32, mediakrivbass@ukr.net


 

31 січня 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради