Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

О. Вілкул: Діти – найдорожче, що у нас є. А тому у цей складний воєнний час ще більше посилюємо турботу та підтримку про них. Особливо про діток, які опинилися у складних життєвих обставинах

Створено: 2024-06-03 15:40:14Оновлено: 2024-06-03 15:43:01

Напередодні Міжнародного Дня захисту дітей голова Ради оборони міста Олександр Вілкул  завітав з подарунками до дитячого будинку сімейного типу Рустамових. Вячеслав та Олена виховують двох біологічних дітей та семеро  прийомних дітей.

У Кривому Розі мешкає близько 122 тис. дітей, у тому числі -  1624 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них до сімейних форм влаштовано -1072 дитини. Це – діти під опікою, в прийомних сім’ях  та  в дитячих  будинках сімейного типу. 

«Дитині для повного та гармонійного розвитку  необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Але на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками, вони перебувають в інституційних закладах. Саме для таких дітей створюємо необхідні та комфортні умови для розвитку та проживання.

У нашому місті запроваджена практика надання з місцевого бюджету одноразової матеріальної допомоги новоствореним прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу, яка становить: для прийомних родин -  5 тис. грн, а дитячим будинкам сімейного типу — 10 тис. грн.  Виплати  збережені, незважаючи на воєнний стан. У 2024 році уже 4 прийомні сім’ї отримали матеріальну допомогу. Також, Рада оборони міста надала 5 дитячим будинкам сімейного типу генератори.

Крім того, на початку війни ми  організували евакуацію дітей за кордон і   підтримуємо тісний зв’язок з ними. Окрім того, Рада оборони міста опікується і «новими криворіжцями». Кривий Ріг став домівкою для 2 прийомних сімей та 6 дитячих будинків сімейного типу, у яких виховується 31 дитина та для 48 опікунських родин з 63 дітьми. Велика подяка батькам-вихователям, які турбуються про хлопців та дівчат, дають їм можливість рости у повноцінній сім’ї», - сказав О. Вілкул.

Подружжя Рустамових стали прийомною родиною у 2012 році, а дитячий будинок сімейного типу створили у 2022 році, який був придбаний родині у грудні 2021 року за кошти субвенції з державного бюджету у співфінансуванні з міським бюджетом. У 2024 році, за кошти міського бюджету, для облаштування будинку були придбані меблі та побутова техніка на загальну суму 350 тис. грн: кондиціонери, холодильники, пральні машини, дивани, двоповерхові ліжка, письмові столи, ноутбуки, витяжка, плита комбінована, багатофункціональний пристрій. З метою захисту сім’ї від енергетичної кризи Рада оборони міста у співпраці з «Rotary International» надала дитячому будинку генератор. Крім того, за підтримки Ради оборони міста у співпраці з міжнародними організаціями родина отримала одяг, гуманітарну допомогу, постільну білизну, ковдри, подушки. Також, від Фундації Олени Зеленської надано три ноутбуки, принтер, набори каструль та пателень.

Коли розпочалася війна,  з квітня  2022 року прийомна мати Олена разом з дітьми перебувала в евакуації в Польщі. У грудні 2022 року родина повернулася до Кривого Рогу. Усі діти перебувають вдома разом з батьками-вихователями. На теперішній час в сім’ї виховується семеро прийомних дітей та двоє біологічних дітей. Семеро дітей навчаються у Криворізькій гімназії №8, а Марія та Ксенія відвідують дитячий садок №306 (ясла-садок). У родині панує атмосфера турботи та любові. 

Олена Рустамова розповіла: «Чужих дітей не буває, ми дуже любимо їх та хочемо подарувати щасливе дитинство, на яке вони заслуговують.  Прищеплюємо малечі любов та інтерес до навчання, творчості, спорту. Їм немає часу сумувати та нудьгувати. Разом з дітьми облаштували зону відпочинку – встановили лавочки, басейн та повісили гамаки. Зараз, коли йде війна, на жаль, батьки дітей гинуть і вони залишаються самі. Тому бажаємо взяти до нашого будинку ще одну дитину. Безумовно, вдячні міській владі за турботу і увагу, яка постійно надається».

Міська влада активно співпрацює з міжнародними та громадськими організаціями та фундаціями у вирішенні потреб прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Так, міжнародна організація «ЮНІСЕФ» у 2023 році забезпечила прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу гігієнічними наборами, миючими засобами, сезонним одягом, електроприладами та побутовою технікою. У партнерстві з  ЮНІСЕФ у місті планується створення міського Центру соціальної підтримки дітей та сімей. Також, у рамках проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» з метою підтримки дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах надана благодійна допомога 2 центрам соціально-психологічної реабілітації дітей. Ноутбуки для навчання дітей, холодильники, обладнання для медичних блоків закладів, спортивний інвентар, розвивальні ігри.

Навіть в умовах війни міська влада допомагає дітям з дитячих будинків сімейного типу та прийомних родин з відпочинком в Туреччині та Карпатах. За час воєнного стану усі криворізькі сім’ї, які виховують дітей, зокрема. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали коштом міського бюджету продуктові набори на кожну дитину та набори гігієнічних засобів, місткості для води, новий одяг. З дітьми працюють психологи міського центру соціальних служб. Вихованці ДБСТ та прийомних родин беруть участь у спортивних та інших заходах.

03 червня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради