Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Важливо! Е-паспорти у додатку «Дія» не застосовуються при перетині державного кордону

Створено: 2020-06-03 16:03:14Оновлено: 2020-06-03 16:05:21

На просторах Інтернету почала ширитися інформація, що від першого дня літа при поїздках за кордон громадяни можуть користуватися е-паспортом для виїзду за кордон у додатку «Дія» при перетині кордону.

           Державна прикордонна служба України наголошує, що дана інформація є недостовірною. Уряд дійсно ухвалив Постанову від 15 квітня 2020 р. № 278 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо застосування відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України у формі картки, та відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у паспорті громадянина України для виїзду за кордон» і  е-паспорти у "Дії" дійсно є цифровими аналогами паперових документів. Однак жоден із пунктів визначених    цією    Постановою,  не     передбачає  можливості   пред’явлення  е-паспорта для виїзду за кордон під час перетину державного кордону.

           На сьогоднішній день громадяни України можуть перетинати державний кордон України лише за наявності необхідних паспортних документів, в т.ч. паспорта громадянина України для виїзду за кордон та паспорта громадянина України, які визначені законодавством України.

           Натомість, пред’явлення електронних документів у мобільному додатку "Дія" можливе всередині країни, а саме при:

  • перевезенні пасажирів повітряним, залізничним транспортом (у межах держави);
  • наданні послуг поштового зв’язку;
  • проведенні банківських операцій;
  • підтвердженні віку під час придбання пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів;
  • наданні послуг з медичного обслуговування;
  • пред’явленні на вимогу працівника правоохоронного органу документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • користуванні бібліотеками та наданні бібліотечних послуг;
  • наданні готельних послуг;
  • наданні телекомунікаційних послуг;
  • пред’явленні на вимогу уповноваженої особи під час відвідування адміністративних будівель;
  • наданні адміністративних послуг;
  • поверненні сплачених за товар коштів.

Так як, з 1 червня Укрзалізниця відновила пасажирські перевезення, то здійснити посадку можна і за цифровими документами в додатку Дія: ID-карткою, посвідченням водія або закордонним паспортом. Документ у додатку буде доступним оффлайн, але важливим фактором при звіренні даних є дата останнього оновлення документа.

Зверніть увагу! Цифровий документ не вважається чинним у разі відсутності фото або технічних проблем. Тоді пасажиру необхідно буде пред’явити звичайний документ, що посвідчує особу. Також не можна використовувати скріншот документа в Дії.

         Мобільний додаток «Дія» наразі оновлено до версії 1.9: додано сканер QR-кодів у застосунок.

         Сканер QR-кодів вбудовано для зручності зчитування та  перевірки дійсності документів. Відсканувавши QR-код документа, можливо миттєво підтвердити його дійсність — мобільний застосунок робить запит до реєстру і відображає інформацію про документ.

         Кривий Ріг одразу після прийняття відповідної Постанови Уряду  долучився до експериментального проєкту та міським головою Юрієм Вілкулом підписано відповідне розпорядження щодо прийому замовників послуг в офісах послуг органів місцевого самоврядування із застосуванням відображення інформації, що міститься в документах у електронному вигляді.

         При зверненні до Центру «Віза» для одержання адміністративних, інших публічних послуг, які потребують відповідно до вимог законодавства пред’явлення особою паспорта громадянина України, достатньо пред’явити цифровий паспорт у смартфоні. Достовірність документа перевірить адміністратор, за допомогою сканування QR-коду.

 

 

Ми працюємо для Вас!

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail: [email protected]

http:// viza.kr.gov.ua

 

 

03 червня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради