Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Центр «Віза» («Центр Дії») роз’яснює: на що впливає реєстрація місця проживання?

Створено: 2024-05-03 11:03:24Оновлено: 2024-05-03 11:04:05

Реєстрація в квартирі є важливим адміністративним процесом, який дає змогу регулювати місце проживання громадян в Україні.

Метою декларування та реєстрації місця проживання (перебування) особи є:

  • створення умов для реалізації прав особи, зокрема виборчих прав, права на участь у місцевому самоврядуванні, на отримання соціальних, публічних послуг, у випадках, передбачених законом;
  • ведення офіційного листування та здійснення інших комунікацій з особою;
  • використання знеособлених даних реєстрів територіальних громад для обґрунтованого розроблення органами державної влади та органами місцевого самоврядування програм економічного і соціального розвитку адміністративно-територіальних одиниць, визначення правомочності зборів жителів територіальної громади, для статистичних, наукових та інших потреб у визначених законом та актами Кабінету Міністрів України випадках.

Згідно з юридичними аспектами, реєстрація в квартирі забезпечує право виключно на проживання у визначеному житлі. Власність на житло підтверджується правовстановлювальними документами та не пов'язана безпосередньо з фактом реєстрації. Прописка не дає можливості реєструвати інших осіб, виписувати, продавати або обмінювати майно. Власник залишається власником нерухомості незалежно від реєстрації та не втрачає права власності навіть за наявності інших мешканців у приміщенні.

Тобто, декларування місця проживання, реєстрація місця проживання (перебування) особи не є підставою для набуття такою особою права володіння, користування чи розпорядження житлом, про проживання в якому особа повідомила.

 

Центр «Віза» («Центр Дії») #Ваша довіра - наш досвід!

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза» «Центр «Дії»:

 

https://viza.kr.gov.ua/,

[email protected]

03 травня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради