Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Про роботу міської робочої групи з питань обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у 2014 році

Створено: 2015-02-03 10:38:11Оновлено: 2015-02-03 10:42:26

Основним напрямом у роботі міської і районних робочих груп з питань обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів протягом 2014 року була  організація та проведення заходів за дотриманням законодавчих вимог щодо обігу, споживання і продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів, протидія поширенню контрабандної, фальсифікованої продукції. Проведена  рейдова  робота мала на меті не тільки виявляти порушення і притягувати винних до відповідальності, а й підвищити відповідальність суб’єктів господарювання, громадян щодо  дотримання установлених норм та правил, популяризації  здорового способу життя,  у першу чергу серед дітей. Такі заходи проводяться системно та мають плановий характер.

У 2014 році співробітниками міського управління міліції за встановлені порушення правил  продажу алкоголю чи тютюну без відповідних дозвільних документів, куріння тютюнових виробів і розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях складено 7862 адміністративних протоколів, а саме:

  • 110 – за ст.156 КУпАП «Порушення правил продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів без відповідних дозвільних документів»;
  • 1996 – за ст.175-1 КУпАП  «Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях»;
  • 5756 – за ст.178 КУпАП «Розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях або поява в громадських місцях у п’яному вигляді».         

Головним оперативним відділом Криворізької південної податкової інспекції за зберігання та реалізацію фальсифікованої лікеро-горілчаної продукції порушено 17 кримінальних справ, за збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв – 10. З обігу вилучено 348,3 тис. літрів алкогольних напоїв на суму більше 357 тис.грн. та 19,7 тис.пач. тютюнових виробів на суму  283,3 тис.грн. 

Районними робочими групами відповідного спрямування протягом 2014 року перевірками  було охоплено близько 1517 об’єктів бізнесу. В  98 об’єктах встановлено порушення обігу алкогольних напоїв і тютюнових виробів, до порушників застосовано штрафних санкцій на суму понад 249,3 тич. грн.

У минулому році на телефони «гарячої  лінії»  при  виконкомах районних у місті рад надійшло 11 повідомлень про порушення продажу алкогольних і тютюнових виробів, у т.ч. їх продажу дітям. Всі повідомлення були відпрацьовані. Підтверджено 3 факти за якими суб’єктів господарювання притягнуто до відповідальності.

Протягом року проводилася активна медіа підтримка роботи групи. Так, в газеті «Червоний гірник», на офіційному сайті виконкому Криворізької міської ради, на порталі «Криворізький ресурсний центр» в мережі Інтернет, телерадіокомпаніях «Рудана», «Криворіжжя» опубліковано, розміщено, підготовлено близько 200 репортажів про проведену роботу.

На виконання рішення міської ради №2250 від 30.10.2013  «Про протидію поширенню вживання та продажу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів серед осіб, які не досягли 18 років» продовжувалась робота з протидії вживання та продажу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, у першу чергу в об’єктах бізнесу, розташованих на відстані ближче ніж 300 метрів до територій навчальних та освітньо-виховних закладів, закладів культури і закритих спортивних споруд. Проведено близько 120 рейдів, відпрацьовано більше 900 об’єктів бізнесу.  За частиною 2 ст.156 Кодексу України про адміністративні правопорушення структурними підрозділами відділу кримінальної міліції у справах дітей в 43 об’єктах торгівлі встановлено продаж алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів дітям. На продавців, які вчинили такі правопорушення накладено штрафів на загальну суму 16,7 тис.грн; податковими інспекціями міста на власників об’єктів нараховано фінансових санкцій у розмірі 146,2 тис.грн., у т.ч. за безліцензійну торгівлю – 3,4 тис.грн., анульовано 1 ліцензію на право роздрібного продажу алкогольних напоїв і 2 - на тютюнові вироби.

Про факти продажу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів дітям в об’єктах торгівлі можна повідомити за телефонами 493-04-75 (служба у справах дітей виконкому міської ради), 92-13-76 (управління  розвитку підприємництва виконкому міської ради) і за територіальністю розміщення об’єктів торгівлі, де виявлені порушення, на «гарячі лінії» виконкомів районних у місті рад: 90-67-79 (Дзержинська), 71-67-18 (Довгинцівська), 440-32-34 (Жовтнева),  21-00-65 (Інгулецька), 64-33-25 (Саксаганська), 35-31-44 (Тернівська), 90-07-45 (Центрально-Міська).

Враховуючи зміни, які відбулися у законодавстві, а саме, набуття чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», стратегічними напрямами роботи міської робочої групи у 2015 році визначено:

  • встановлення кола потенційних платників акцизного податку для забезпечення наповнення бюджету міста з дотриманням установлених Податковим кодексом вимог;
  • проведення моніторингу ціноутворення з урахуванням ставки акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів з інформуванням контролюючих органів для вжиття заходів реагування;
  • протидія безліцензійному та контрабандному продажу  алкогольних і тютюнових виробів;
  • ініціювання пропозицій до Верховної Ради з питань розширення повноважень органів місцевого самоврядування по встановленню обмежень продажу біля закладів, де перебувають діти, або за системою порушень чинного законодавства; визначення часових проміжків продажу алкогольної продукції і пива, запровадження додаткових норм щодо обігу пива, як алкогольного напою.

 

03 лютого 2015

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради