Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

За результатами роботи спеціальної комісії, створеної за розпорядженням мера Кривого Рогу, договір, за яким фірма з Одеси хотіла поставити для 2-ї міськлікарні ліжка за завищеною ціною – розірвано

Створено: 2023-01-03 08:55:31Оновлено: 2023-01-03 08:58:42

15 грудня 2022 року на сайті «Наші гроші» з'явилася інформація про результати офіційно проведеної у загальнонаціональній системі «ProZorro» тендерної процедури, за якою Криворізька міська клінічна лікарня №2 мала отримати 500 нових спеціальних ліжок. І якщо з однієї частини закупівель питань не виникло, то з іншої закупівлі журналісти звернули увагу на завищення цін одеською компанією – ТОВ «Гром Компані». Слід зазначити, що всі медичні установи згідно із законодавством України зараз на 100% є автономними, самостійно приймають рішення про закупівлю та мають свій тендерний комітет.

З метою перевірки фактів, розпорядженням міського голови від 20.12.2022 було створено спеціальну комісію та проведено перевірку дотримання законодавства у сфері публічних закупівель при проведенні відкритих торгів.

Під час перевірки комісій встановлено, що:

1. З метою використання коштів, виділених з міського бюджету на закупівлю функціональних та реабілітаційних ліжок, підприємством проведено відкриті торги з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 №1178

2. Постачальником ТОВ "МТ-МЕД" по договору від 07.12.2022 №623 здійснено поставку до лікарні №2  ліжок  ТМ-D 4062 в кількості  20 шт на суму 1 000 000,00 гривень. З цієї закупівлі  порушень в частині обрання переможця конкурсних торгів не встановлено.

3. Але з закупівлі №1 комісією встановлено, що участь в торгах прийняв участь 1 учасник, який став переможцем - ТОВ «Гром Компані». На підтвердження інформації від виробника або офіціального представника/імпортера на території України переможцем ТОВ «Гром Компані» надані наступні документи:

-   Гарантійний лист від уповноваженого представника компанії  Zhongshan Aolike Medical Equipment Technology Co., LTD China – LLC «OSD Eastern Europe» на право представляти та реалізовувати свою продукцію.

- Гарантійний лист від виробника медичних меблів  Medlabsoluion ТОВ «ІР СОМ» на право представляти та реалізовувати свою продукцію.

4. ТОВ «Гром Компані» планувалися постачання:

Лот 1 -   медичне ліжко з електрокеруванням та регулюванням висоти OSD-BO2P - 4 шт;

Лот 2 - реанімаційне функціональне ліжко - 100 шт;

Лот 3 -  ліжко медичне функціональне - 376 шт.

5. Перевіркою встановлено, що при визначені очікуваної вартості закупівлі лікарнею №2 було застосовано метод порівняння ринкових цін шляхом направлення письмових запитів цінових пропозицій 2-м постачальникам  - ТОВ «ЕЛІТ МЕД СЕРВІС» та  ТОВ «ГРОМ  КОМПАНІ» - замість трьох, як того вимагає законодавство України. Також не було проведено моніторинг цін на обладнання, що є у відкритому доступі. А проведений аналіз цін свідчить, що цінова пропозиція переможця конкурсних торгів ТОВ «Гром Компані» значно, у 1,5 разі, перевищує ціну офіційного представника OSD East Europe LLC та ціну виробника ліжок ТОВ «ІР СОМ». При цьому слід зазначити, що офіційний імпортер і виробник обладнання участі в торгах не брали.

В результаті роботи створеної мером міста комісії з перевірки організації закупівель:

- Договори між міською лікарнею №2 та переможцем торгів розірвано.

- Організатор торгів з боку медичного закладу буде звільнено.

- Головному лікарю медзакладу буде оголошено сувору догану.

- Керівництву лікарні суворо вказано на безумовне дотримання вимог чинного законодавства та вжиття заходів щодо ефективного та раціонального використання бюджетних коштів.

Виконком Криворізької міської ради дякує команді "Наші гроші" за своєчасно надану інформацію.

 

03 січня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради