Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Напередодні Нового року Кривий Ріг отримав головний фінансовий документ

Створено: 2014-12-30 16:09:20Оновлено: 2014-12-30 16:15:12

30 грудня  на пленарному засіданні LIV сесії  депутати  ухвалили рішення про  міський  бюджет на  2015 рік.  Формування його  показників  проводилося в умовах  змін податкового, бюджетного кодексів, а також переходу на нову систему міжбюджетних відносин. «Звичайно,  щоб ці зміни почали «працювати», потрібен час, - зазначив міський голова Юрій  Вілкул,-  але, вже на сьогоднішній  день, у нас є можливість спрямувати на видатки капітального характеру на 100 млн.грн. більше ніж при затверджені  минулорічного бюджету».

Отже, враховуючи усі  зміни,   обсяг доходів міського бюджету  встановлено   на рівні 2 млрд. 466,6 млн.грн., в тому числі за загальним фондом 2 млрд. 335,3 млн.грн., спеціальним фондом – 131,3 млн.грн.

Показник по податках, зборах та обов’язкових платежах затверджений  у сумі  1 млрд. 584,6 млн.грн.

Як і в попередні  роки, податок на доходи фізичних осіб залишається одним із основних бюджетоутворюючих джерел надходжень, питома вага якого становить 65% від доходів загального фонду.

Цей податок зросте у порівнянні з поточним роком на 205,0 млн.грн. (очікувані за 2014 рік – 735,0 млн.грн., прогноз на 2015 рік – 940,0 млн.грн.)  

Наступним  вагомим джерелом надходжень є плата за землю. Його надходження в міському бюджеті заплановано на рівні 302,0 млн.грн.

Порівняно з поточним роком по цьому податку обраховано  зменшення надходжень більш ніж на 200 млн. грн. Це пов’язано з ухвалою Дніпропетровського Апеляційного суду відповідно до позовів окремих суб’єктів господарювання стосовно сплати цього податку.

Що стосується   міжбюджетних відносин, то за  новою методикою   кошти у сумі 133,5 млн.грн. місто буде віддавати до державного бюджету у вигляді реверсної дотації. Повернення цих коштів на місця планується здійснити у вигляді освітньої  та медичної субвенцій.

«Запровадження цих видів субвенцій - це ще одна новація наступного року, -  повідомила начальник  фінансового управління Олена Рожко, -  однак, рівень бюджетної забезпеченості видатків за рахунок цих субвенцій залишається недостатнім як і при існуючій у поточному році моделі розподілу фінансових ресурсів за формульними розрахунками Мінфіну». На утримання закладів освіти (школи, інтернати та шкільні відділення навчально-виховних комплексів)  доведений місту   обсяг освітньої субвенції 458,9 млн.грн., що майже на 60 млн.грн. менше від мінімальної потреби галузі.

З   наступного року на утримання міста  переходить вторинна медична допомога. Крім того, на фінансування  з міського бюджету передається відомчий заклад –  відділкова лікарня Придніпровської залізниці.

На всі ці установи місту доведено медичну субвенцію у сумі  423,0 млн.грн. Це майже на 180 млн.грн. менше від потреби галузі.  Для вирішення ситуації необхідно буде проводити заходи з оптимізації видатків та мережі  бюджетних установ.

 У бюджеті - 2015 збільшений фінансовий ресурс на установи,   які будуть утримуватися за рахунок власних коштів міського бюджету. У порівнянні  з плановими показниками поточного року по установах освіти він  зросте  на 48,0 млн.грн.  (утримання дитячих дошкільних та позашкільних закладів);по установах культури і мистецтва на 4,8 млн.грн.; по соціальному захисту населення на 1,2 млн.грн.

 В цілому, враховуючи всі фінансові  ресурси, обсяг витрат (з кредитуванням) складає 2 млрд. 466,6 млн.грн., у тому числі за загальним фондом – 2 млрд. 068 млн.грн., за спеціальним – 398,6 млн.грн.

Для реалізації  у 2015 році 25міських програм передбачено 560 млн.грн.

«У наступному  році продовжуватимемо працювати та втілювати у життя значимі і дуже потрібні для наших мешканців  проекти та програми,- наголосив  Юрій Вілкул, -   ставимо за мету продовжити  ремонт автошляхів. На це закладаємо  130 млн. грн. Ми повинні завершити те,  що планували у  2014 році, а це, передусім, внутрішньо квартальні дороги.  Щодо електротранспорту.  На цей напрямок  спрямовуємо додаткові кошти з тим,  щоб не підвищувати  вартість  проїзду в тролейбусах і трамваях. Звичайно, кошторис дуже складний, ми будемо його переглядати та приймати  зміни, але  фінансову базу вже розуміємо». 

Як завжди, левову частину видатків  міського  бюджету складають  соціально захищені статті, а  це - понад 74% (1 533,5 млн.грн.).

Відділ преси та інформації апарату міської ради і виконкому                    
(056)440-04-32,
mediakrivbass@ukr.net                                                                  


 

30 грудня 2014

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради