Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

За відсутності державної підтримки театри в Кривому Розі розвиваються виключно завдяки підтримці міської влади, — директорка театру Світлана Михайлова

Створено: 2021-09-30 13:13:56Оновлено: 2021-09-30 13:15:30

Державна аудиторська служба України змушує Кривий Ріг припинити фінансування міських театрів. Міська влада відмовляється виконувати такі злочинні для міста вказівки. Зарплати колективам театрів та інших установ культури продовжать виплачувати з міського бюджету. Про це заявив в. о. міського голови, секретар міськради Юрій Вілкул.

В актах Державної аудиторської служби України щодо перевірок діяльності структурних підрозділів виконкому Криворізької міськради вважають нібито «злочином» виплату з міського бюджету зарплат співробітникам міських театрів та інших установ культури. Також до «злочинів» відносять оплату комунальних послуг закладів культури. Такий висновок чергові перевірники зробили, незважаючи на те, що відповідно до Закону України «Про театри і театральну справу» загальнодоступність театрального мистецтва забезпечується через бюджетне фінансування державних та комунальних театрів.

На думку державних перевірників, театри мають перейти на самоокупність, підвищити в рази вартість квитків за відвідування вистав або просто закритися.

Результати такої державної політики — в Україні за роки Незалежності кількість муніципальних та державних театрів скоротилась. Відсутність державної підтримки поставила театри перед дилемою: існувати заради прибутку чи заради мистецтва?

Нагадаємо, у Кривому Розі діють три професійні муніципальні театри. Вони не тільки не закрилися, але й постійно отримують підтримку від міста, що дало їм можливість розвиватися. Завдяки цьому у 2012 році Театр імені Тараса Шевченка та «Академія руху» здобули високе визнання — звання академічних. За сприяння міськвлади тут провели реконструкцію будівель, облаштували малі сцени, придбали обладнання — світлодіодні екрани, сучасну музичну апаратуру тощо.

Юрій Вілкул зазначив: «Кривий Ріг — це не тільки місто руди й металу, але й центр самобутньої культури, багатих традицій. Це результат роботи творчих колективів наших закладів культури та мистецтва. Сьогодні авторитет Кривбасу в культурному просторі держави підвищують більш ніж 2,5 тисячі працівників закладів культури. За відсутності державної підтримки, ми фінансували й надалі будемо фінансувати з міського бюджету криворізькі театри та інші заклади культури. Ми робимо це заради того, щоб криворіжці могли культурно відпочивати, розвиватися».

Міський театр ляльок теж активно вдосконалюється. Навіть під час пандемії колектив не припинив свою творчу діяльність, актори працювали в режимі онлайн у соцмережах. З'явилися нові проєкти, нові форми спілкування з глядачем.

У вересні 2021-го Криворізький театр ляльок взяв участь у III Відкритому театральному фестивалі «Scene-Fest», який пройшов у місті Кропивницькому з виставою «Українські витинанки». Директорка — художня керівниця Криворізького міського театру ляльок Світлана Михайлова зазначила: «Ми, звісно, дуже радіємо всім нагородам, а нагороди у нас кожен рік є. Це кожного разу новий крок уперед. Підтвердження майстерності нашого колективу в тому, що у нашому театрі глядачі завжди є. Все це стало можливо, тому що місто фінансує театр, підтримує культуру, без цього театр закрився б, актори втратили б роботу, а глядачі — можливість відвідувати вистави та розвиватися. За відсутності державної підтримки театри в Кривому Розі розвиваються виключно завдяки підтримці міської влади».

Важлива складова іміджу Кривого Рогу — фестивальний рух. У місті проводять більше 30 конкурсів і фестивалів різних жанрів та напрямків. Лише останніми роками за підтримки міської влади стартувало 8 нових творчих конкурсів. Серед найбільш популярних та улюблених криворіжцями — Всеукраїнський фестиваль козацької пісні, Всеукраїнський фестиваль дитячої та юнацької творчості «Срібне джерельце», міський відкритий фестиваль зі спортивно-бальних танців на Кубок міського голови, фестиваль духових оркестрів «Криворізькі сурми» та багато інших.

30 вересня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради