Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

НА ЗАХИСТІ ПРАВ МЕШКАНЦІВ МІСТА

Створено: 2021-08-30 11:37:41Оновлено: 2021-08-30 11:41:04

КОМЕНТУЄ НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ ВЗАЄМОДІЇ З ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ ТА ОБОРОННОЇ РОБОТИ АПАРАТУ МІСЬКОЇ РАДИ І ВИКОНКОМУ

ІГОР МИЛОВАНОВ

 

  • Як поскаржитись на незаконні дії поліцейського?

 

В цілому, можна виділити два види скарг:

* процесуальна: якщо ви уже є учасником кримінального провадження або справи про адміністративне правопорушення, то скарга на незаконні дії/бездіяльність поліцейських подається відповідно до вимог процесуального законодавства (ст. 303–313 КПК України та ст. 267 КУпАП відповідно);

* загальна:

а) щодо вас вчинено незаконні дії/бездіяльність (але не злочин): незаконний огляд, неналежне спілкування, ігнорування прохання допомоги, погрози тощо, то скарга на них подається до керівника поліції або підрозділу внутрішньої безпеки відповідного територіального органу поліції в порядку Закону «Про звернення громадян». Також скарга може бути викладена усно за номером «102» або call-центру «0-800-50-02-02», куди можна повідомити про неправомірні дії поліції.

б) щодо Вас скоєно злочин (катування, побиття, погрози розправою, незаконне тримання під вартою тощо) – подається заява про скоєння злочину відповідно вимог статті 214 КПК України до Державного бюро розслідувань.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про Національну поліцію» поліція не має права відмовити в розгляді або відкласти розгляд звернень стосовно забезпечення прав і свобод людини … з посиланням на вихідний, святковий чи неробочий день або закінчення робочого дня. Про це також йдеться і в п. 1 Розділу 2 Інструкції, затвердженої Наказом №100 МВС України від 08.02.2019, що «прийняття заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події незалежно від місця і часу їх учинення, повноти отриманих даних, особи заявника здійснюється цілодобово і невідкладно тим органом поліції, до якого надійшла заява чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію».

Якщо поліція все ж таки відмовляється прийняти та зареєструвати заяву/скаргу, то можна звернутися до прокуратури або до суду.

 

  • Коли можна отримати відстрочку від призову на строкову військову службу?

 

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

- непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

- неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

- одинокого батька або одиноку матір, у яких на утриманні перебувають двоє чи більше неповнолітніх дітей, до досягнення старшим із них повноліття за умови офіційного працевлаштування призовника;

- дитину віком до трьох років або дитину старшу трьох років, яка виховується без матері у зв'язку з її смертю або за рішенням суду;

- двох і більше дітей;

- дитину з інвалідністю;

- дружину з інвалідністю;

- вагітну дружину.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Районна призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

 

НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ

АПАРАТУ МІСЬКОЇ РАДИ І ВИКОНКОМУ ОЛЕГ БІДНЯК

 

1.     Якщо ціна товару у чеку відрізняється від ціни, зазначеної на ціннику, які права споживача?

 

Шановні споживачі, коли ви купуєте будь-який товар, відбувається укладення договору купівлі-продажу з магазином.

 

Згідно зі статтею 655 Цивільного кодексу України, за договором купівлі-продажу продавець зобов’язується передати товар у власність покупцеві, а покупець приймає або зобов’язується прийняти цей товар і сплатити певну грошову суму.

 

У статті 691 ЦК зазначено, що покупець зобов’язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу. Отже, грошова сума – ціна ─ є умовою договору, яка вам відома і на яку ви погоджуєтесь.

 

Товар вам повинні продати за ціною, яка зазначена на ціннику.

 

Увага! При придбанні продукції звертайте увагу на зазначену у розрахунковому документі ціну товару.

 

У разі виникнення непорозумінь щодо вартості товару радимо вам першочергово звернутися до керівництва магазину.

 

2.    Чи має право покупець звернутися до магазину за відновленням споживчих прав? Є випадки, коли продавці відмовляють споживачам у розгляді звернень та направляють до сервісних центрів?

 

Так, споживачі мають право звернутися до керівництва магазину, у якому придбано товар. Це право передбачено частиною 3 статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів».

 

А також до виробника або до авторизованого сервісного центру, який зазначено у супровідних документах на товар.

Право вибору закріплено за споживачем!

 

3.     Хто має право вживати до суб’єктів господарювання-порушників норм законодавства  про захист прав споживачів?

Перевірки суб’єктів господарювання сфери торгівлі і послуг здійснюють виключно органи виконавчої влади (органи державного нагляду контролю). Таким органом є Держпродспоживслужба України.

 

Виключно за Держпродспоживслужбою України (01001, м. Київ, вул. Бориса Грінченка, 1) і її територіальним органом - Головним управлінням Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області (49006, м. Дніпро, вул. Філософська, 39а) закріплено право здійснювати в установленому порядку перевірки у суб’єктів господарювання щодо додержання ними правил торгівлі та вживати відповідні заходи у разі виявлення порушення прав споживачів.

30 серпня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради