Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

К. Павлов: У складній економічній ситуації ми зберігаємо Кривий Ріг містом соціального захисту та підтримки криворіжців, а бюджет міста - соціально орієнтованим

Створено: 2021-06-30 15:48:31Оновлено: 2021-06-30 15:55:27

За останні чотири роки на реалізацію заходів унікальної для України комплексної соціальної програми підтримки криворіжців спрямовано понад 1,1 млрд грн. У порівнянні з 2017 роком у 2020 видатки з бюджету міста зросли майже втричі, а саму програму доповнено новаціями. На засіданні червневої сесії депутати одноголосно підтримали всі рішення Програми соціального захисту мешканців.

«Безумовно, пандемія коронавірусу внесла свої корективи в соціально-економічний розвиток як Кривого Рогу так і всієї країни. Проте, незважаючи на це, а також обмежений фінансовий ресурс, Кривий Ріг залишається містом соціального захисту та підтримки криворіжців, а бюджет міста - соціально орієнтованим. На сьогодні збережена і вдало працює наймасштабніша в Україні соціальна програма. Вона передбачає понад 50 різних видів матеріальних допомог, пільг, компенсацій. З року в рік зростають видатки Програми, які на 2021 рік складають понад 400 млн. грн. Крім того, ми продовжуємо розширювати спектр надання матеріальної підтримки мешканцям», - зазначив міський голова Костянтин Павлов.

Кривий Ріг - єдине місто, де понад 20 категорій мешканців отримують компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг. У цьому році за програмою мера Костянтина Павлова допомогу збільшено вдвічі - з 500 до 1000 гривень. Порівняно з минулим роком зросла і кількість отримувачів компенсації. Якщо торік компенсацію отримали 134 тисячі криворіжців, то в 2021 за нею вже звернулося майже 140 тисяч містян.

У минулому році вдвічі - з 5 до 10 тис грн збільшено допомогу родинам, які виховують дітей з інвалідністю чи онкохворих. Та втричі - з 300 грн до 1 тис грн збільшена допомога дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування. Упродовж 2017-2020 років на матеріальну підтримку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування направлено з міського бюджету понад 1млн грн та для дітей з інвалідністю майже 51 млн грн.

Четвертий рік поспіль виплачується щомісячна допомога з міського бюджету батькам школярів, які проживають у віддалених районах міста за проїзд в міському транспорті. Також, виділяється допомога до дня визволення в’язнів фашистських концтаборів та на оздоровлення учасників АТО за кордоном.

Запроваджено єдиний підхід до виплати матеріальних допомог громадянам пільгових категорій, а саме: фронтовикам Другої світової війни, учасникам АТО та ООС, воїнам–інтернаціоналістам та постраждалим в наслідок ЧАЄС. Крім того, у міському бюджеті передбачені виплати на безкоштовне зубопротезування, спортсменам з інвалідністю, а також - матеріальна допомога внутрішньо-переміщеним особам на лікування.

Також, три роки одноразову матеріальну допомогу від міста отримують особливі і онкохворі діти та внутрішньо-переміщені діти з інвалідністю.

З 2020 року в Програмі розширено перелік категорій громадян, які отримують допомогу з міського бюджету, а саме: бійці-добровольці, прирівняні до учасників бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни та особи з інвалідністю з дитинства, репресовані громадяни та діти, які постраждали внаслідок бойових дій та збройних конфліктів на сході України. Також, у минулому році започатковано допомогу при народженні трійні. Вже таку допомогу у розмірі 50 тис грн отримала одна багатодітна матуся.

«Хочеться зазначити, що з 1 травня цього року, в Кривому Розі - єдиному місті в Україні, запроваджено безоплатний проїзд в комунальному транспорті для усіх криворіжців. Цей проєкт - ще один напрямок соціальної підтримки мешканців, адже це - економія бюджету кожної родини, що користується транспортом. Безумовно, в нашій роботі є питання над якими ми працюємо. Але, ми не стоїмо на місці, рухаємося тільки вперед, місто турбується про людей і ця допомога має системний характер», - підкреслила Інеса Благун, директор департаменту соціальної політики.

30 червня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради