Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

До уваги фізичних осіб - платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Створено: 2024-05-30 15:23:42Оновлено: 2024-05-30 15:28:22

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у місті Кривий Ріг фізичними особами – платниками податку сплачується за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування відповідно до ставок, затверджених рішенням міської ради від 30.06.2021 №553 «Про встановлення ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у м. Кривому Розі», зі змінами (https://so.kr.gov.ua/ua/treezas_so/pg/1548_d1/). Відповідно до вказаного нормативно-правового акту ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у місті для об’єктів  житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних осіб встановлені у розмірах: 0,190 - 0,210 (при передбаченому законодавством рівні 1,5 % від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року за 1 м² бази оподаткування, залежно від місця розташування (зональності) об’єктів).

       Зауважимо, що згідно з Податковим Кодексом України  (надалі - ПКУ) з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб обчислення суми податку, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості та з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, - виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку (п.п. 266.7.1 п. 266.7 ст. 266 ПКУ).

      Контролюючим органом податкове/податкові повідомлення-рішення (далі – ППР) про суми податку на нерухоме майно, з розрахунком податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику-фізичній особі до 01 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). Фізичні особи мають сплатити податок протягом 60 днiв iз дня вручення ППР (п.п.266.10.1, п.266.10 ст.266 ПКУ).

        При цьому зауважимо, що згідно з ПКУ документи вважаються належним чином врученими, якщо вони надіслані у порядку, визначеному п. 42.4 ст. 42 ПКУ, надіслані за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручені платнику (його представнику).

        Також, ПКУ встановлено, що платники податків, які пройшли електронну ідентифікацію онлайн в Електронному кабінеті (надалі - ЕК), можуть здійснювати листування з контролю-ючими органами засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України від 22.05.2003 №851-ІV «Про електронні документи та електронний документообіг», зі змінами, (далі – Закон № 851) та від 05.10.2017 №2155-VIII «Про елект-ронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», зі змінами, (далі – Закон № 2155).

        Листування контролюючих органів з платниками податків, які подали заяву про бажання отримувати документи через ЕК (https://zakon.rada.gov.ua/laws/file/text/90/f468938n246.doc), здійснюється шляхом надсилання документа на його електронну адресу (адреси) з інформацією про вид документа, дату та час його відправлення.         

        Датою вручення платнику податків або фінансовому агенту документа є дата, зазначена у квитанції про доставку у текстовому форматі, що відправляється з ЕК автоматично та свідчить про дату та час доставки документа платнику податків. У разі доставки документа після 18 год., датою вручення документа  вважається наступний робочий день, якщо доставка відбулася у вихідний чи святковий день, дата вручення - перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем.

        У разі неотримання контролюючим органом квитанції про доставку документа в ЕК протягом двох робочих днів з дня його надіслання такий документ у паперовій формі на третій робочий день з дня відправлення з ЕК надсилається за адресою (місцезнаходженням, податковою адресою) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто вручається платнику податків (його представнику).

        За детальною  інформацією щодо нарахування сум, пільг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки фізичні особи мають можливість звернутись до:

        Центру обслуговування платників Криворізької північної державної податкової інспекції  ГУ ДПС у Дніпропетровській області: проспект Героїв-підпільників, 42, тел. (066) 669 07 43,   e-mail [email protected], для подання громадянами письмових звернень - [email protected] (для фізичних осіб – платників податку на нерухомість Покровського, Тернівського, Довгинцівського та Саксаганського районів);

         Криворізької південної об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДПС у Дніпропетровській області: вулиця Пушкіна, 4а, тел. (068) 657 91 32,  e-mail: dp.dpi482.official@ tax.gov.ua (для фізичних осіб – платників податку на нерухомість Металургійного, Інгулець-кого, Центрально-Міського районів.

       Консультації щодо розміру встановлених ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та пільг щодо нього, можна отримати, звернувшись до управління розвитку підприємництва виконкому міської ради за тел. (0564) 92-25-89, e-mail: urp@kr.gov.ua )

30 травня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради