Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта

Створено: 2023-03-30 08:58:38Оновлено: 2023-03-30 09:09:12

УВАГА! На публічне ознайомлення виноситься звіт про періодичне відстеження результативності регуляторного акта – рішення Криворізької міської ради від 28.12.2012 №1660 «Про затвердження Тимчасового порядку щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності», підписаний постійними комісіями Криворізької міської ради з питань земельних відносин, містобудування, комунальної власності міста; планування бюджету, економіки та регуляторної політики; підприємництва 24.02.2023.

ЗВІТ

про періодичне відстеження результативності

регуляторного акта рішення Криворізької  міської ради від 28.12.2012 №1660 «Про затвердження Тимчасового порядку щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності»

 

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність дії якого відстежується: рішення Криворізької міської ради від 28.12.2012 №1660 «Про затвердження Тимчасового порядку щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності».

 

2. Назва виконавця заходів з відстеження: департамент регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради.

 

3. Цілі прийняття регуляторного акта: установлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності та упорядкування їх розміщення.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження: 29.01.2023 – 28.02.2023

 

5. Тип відстеження: періодичне.

 

6. Методи одержання результатів відстеження: відстеження результативності дії регуляторного акта здійснювалося з метою оцінки ступеня досягнення актом визначених цілей на підставі статистичних даних, наявних у департаменті регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради за періоди: 29.06.2020 29.12.2020, 29.06.2021 29.12.2021, 29.06.2022 29.12.2022, у порівнянні зі значеннями аналогічних показників, що встановлені під час повторного відстеження 29.06.2013 29.12.2013.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи їх одержання:

У зв’язку зі змінами в чинному законодавстві України, пов’язаними з розмежуванням земель державної та комунальної власності, протягом 2013 року відбулися зміни щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, надані в установленому порядку у власність, постійне, орендне і сервітутне користування. У результаті зазначеного виникла необхідність у підготовці проєкту рішення міської ради про призупинення дії деяких розділів Тимчасового порядку, затвердженого рішенням міської ради від 28.12.2012 №1660. Так, міською радою було ухвалено рішення від 31.03.2014 №2622 «Про призупинення дії деяких розділів Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності», зі змінами. Цим рішенням дозволено громадянам і суб’єктам господарювання, які розпочали процедуру оформлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення особистого сервітуту за Тимчасовим порядком, у термін до 01.07.2014 надати на затвердження міської ради погоджену в установленому порядку вказану технічну документацію. У зв’язку з довготривалістю процедури оформлення суб’єктами господарювання права особистого строкового сервітуту під тимчасовими об’єктами рішенням міської ради від 21.10.2015 №4065 були внесені зміни в частині дати кінцевого терміну подачі на затвердження міської ради технічної документації щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту, а саме: 01.04.2016.

Відповідно до рішення Криворізької міської ради від 20.12.2017 №2384 «Про розгляд рішення адміністративної колегії Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України» визнано такими, що втратили чинність, рішення міської ради від 31.03.2014 №2622 «Про призупинення дії деяких розділів Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності» та  розділи 1 – 3 Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності, затвердженого рішенням міської ради від 28.12.2012 №1660.

Ураховуючи зазначене, результативність дії регуляторного акта відстежувалася за рахунок здійснення департаментом регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин виконкому Криворізької міської ради моніторингу статистичних даних поновлення на новий термін раніше укладених з міською радою договорів особистого строкового сервітуту.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності дії регуляторного акта:

Ураховуючи, що нові договори особистого сервітуту на нові земельні ділянки не укладаються, а в разі закінчення їх терміну дії суб’єктам господарювання за їх зверненнями міська рада надає згоду на подальше користування частинами земельних ділянок, на які поширюється право сервітуту під тимчасовими спорудами для здійснення підприємницької діяльності, базою кількісних показників для здійснення відстеження обрано діючі показники упродовж 2020 − 2022 років.

На чисельність суб’єктів господарювання та кількість укладених ними з міською радою договорів особистого сервітуту для здійснення підприємницької діяльності мали вплив зміни в чинному законодавстві України, пов’язані з розмежуванням земель державної  та комунальної власності та змінами щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, надані в установленому порядку у власність, постійне, орендне й сервітутне користування, що вплинули на динаміку змін відповідних показників.

Так, при порівнянні чисельності суб’єктів господарювання та укладених ними договорів особистого сервітуту для здійснення підприємницької діяльності  під

час періодичного відстеження ці показники становлять 98 осіб (2020 – 22, 2021 – 34,   2022 – 42), за період повторного відстеження у 2013 році  – 107 осіб.

Зменшення кількості діючих договорів особистого сервітуту для розміщення тимчасових споруд щодо здійснення підприємницької діяльності пов’язана з ухваленням 31.03.2014 міською радою рішення №2622 «Про призупинення дії деяких розділів Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності».

Але, попри зміни в чинному законодавстві України, до бюджету Криворізької міської територіальної громади продовжується стале надходження плати за землю від суб’єктів господарювання, що сплачують відповідну плату за користування земельними ділянками на підставі діючих та поновлених на новий термін договорів особистого сервітуту для здійснення підприємницької діяльності.

Створені умови для економічного стимулювання ефективного раціонального використання земельних ділянок  шляхом проведення заходів щодо утримання об’єктів  в належному стані  та  здійснення благоустрою частини земельних ділянок  у межах дії сервітуту (комплекс робіт з розчищення ділянок, озеленення та їх інженерного захисту тощо).

Ураховуючи, що договори особистого сервітуту на нові земельні ділянки не укладаються, суб’єктами господарювання не витрачаються додаткові кошти та час на ознайомлення з вимогами рішення Криворізької міської ради від 28.12.2012 №1660 .

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання є високим. Рішення Криворізької міської ради від 28.12.2012 №1660 «Про затвердження Тимчасового порядку щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності», оприлюднено в Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» від 29.12.2012. Звіти про відстеження результативності дії регуляторного акта були опубліковані в Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» відповідно 03.09.2013, 06.02.2014, 28.03.2017 та 02.04.2020.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей:

У зв’язку з втратою чинності дії розділів Тимчасового порядку, затвердженого рішенням міської ради від 31.03.2014 №2622 «Про призупинення дії деяких розділів Тимчасового порядку щодо встановлення меж зони дії особистого сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності», зі змінами, на теперішній час чинний лише розділ 4, що стосується демонтажу тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності.

За результатами аналізу даних, необхідних для періодичного відстеження результативності дії регуляторного акта – рішення Криворізької міської ради від 28.12.2012 №1660 «Про затвердження Тимчасового порядку щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту під тимчасовими об’єктами для здійснення підприємницької діяльності», підтверджуються досягнення цілей, визначених при ухваленні регуляторного акта. Запроваджене рішення є актуальним, тому що на теперішній час йде стабільне надходження до бюджету Криворізької міської територіальної громади плати за користування земельними ділянками від суб’єктів господарювання на підставі діючих та поновлених на новий термін договорів особистого сервітуту для здійснення підприємницької діяльності.

 

 

 

Заступник                                        Голова                                      Голова

голови                                                постійної комісії                  постійної

постійної комісії                             Криворізької                            комісії

Криворізької                                     міської ради                           Криворізької

міської ради                                     з питань                                 міської ради

з питань                                           земельних                              з питань

планування,                                      відносин,                               підприємництва

бюджету,                                         містобудування,

економіки та                                   комунальної

регуляторної                                    власності

політики                                          міста

 

Тетяна                                              Ольга                                Андрій

МАЛИХІНА                                     КУЛІКОВСЬКА                      ЮРІС

Секретар міської ради                                                              Юрій ВІЛКУЛ

                                                                                    

 

 

30 березня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради