Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Відбудова з увагою до пам’яток культури: Запуск електронної системи обліку нерухомих об’єктів культурної спадщини єПам’ятка»

Створено: 2023-12-29 13:54:45Оновлено: 2023-12-29 13:56:54

(коментує відділ з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконкому Криворізької міської ради).

В Україні запрацює Інформаційно-комунікаційна система обліку єПам’ятка, розроблена Міністерством культури та інформаційної політики. Система дозволить сформувати єдиний масив даних про всі об’єкти культурної спадщини, включаючи ті, що перебувають на тимчасово окупованих територіях.

До реєстру вже внесено понад 105 тисяч об’єктів культурної спадщини у галузі архітектури, археології, історії, монументального мистецтва, науки й техніки, ландшафту та садово-паркового мистецтва.

Облік об’єктів культурної спадщини завжди був актуальним питанням, однак з повномасштабним вторгненням потреба систематизувати ці дані стала нагально. Зараз ми маємо близько 700 зруйнованих або пошкоджених культурних пам’яток. єПам’ятка стане дієвим інструментом, що допоможе акумулювати максимально повну інформацію про всі об’єкти культурної спадщини. Вести їх облік є необхідною складовою відбудови України.

єПам’ятка покликана перешкоджати хаотичній забудові в історичних ареалах міст, особливо під час повоєнної відбудови, а також оптимізувати процеси охорони пам’яток України на всіх рівнях державного управління. 

Ведення Державного реєстру нерухомих пам’яток України, як складової системи, буде обов’язковим для органів державної влади.

єПам’ятка одночасно виконуватиме роль інструмента державного управління та відкритої для суспільства інформаційної бази про пам’ятки, з різницею лише у рівнях доступу.

29 грудня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради