Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

На сесії Криворізької міськради було комплексно розглянуто питання проходження опалювального сезону в місті

Створено: 2018-11-29 10:58:17Оновлено: 2018-11-29 11:04:10

Таку пропозицію, враховуючи важливість питання для всіх криворіжців, внесли депутати міськради Валентина Абрамова, Віктор Артюх та Микола Колесник

«Підприємство «Тепломережа», підпорядковане місту завжди вчасно запускає в роботу всі котельні та забезпечує людей теплом. У той самий час ми бачимо, що другий рік поспіль держпідприємство «Теплоцентраль» зриває початок опалювального сезону. І другий рік поспіль тільки екстрене втручання міста і народних депутатів від Кривого Рогу робить можливим подачу тепла для половини мешканців міста. Чому вони повинні бути заручниками розборок цього підприємства, яким керує не місто, а Фонд держмайна і Нафтогаз? Ситуація неприйнятна, тому ми запропонували винести на сесію розгляд цього питання в комплексі - із запрошенням директорів теплогенеруючих підприємств, газових служб, енергетиків, економістів та інших», - сказала Валентина Абрамова - голова постійної депутатської комісії з питань комунального господарства, транспорту і зв'язку.

Також депутати заслухали на сесії доповіді щодо ситуації з установкою автономного опалення і теплолічильників у багатоквартирних житлових будинках.

Нагадаємо, в Україні, незважаючи на всі нормативні терміни, жодна державна Теплоцентраль не була запущена в роботу вчасно. Не виключенням став і Кривий Ріг, де підприємство «Криворізька теплоцентраль», яке ні де-юре, ні де-факто не підпорядковується місту, а управляється Фондом державного майна, запустилось тільки після екстреного втручання міста. Щоб включити тепло на підприємстві, яке підпорядковане Фонду держмайна, потрібні були суди, екстрені засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та НС, втручання в переговори з Нафтогазом народних депутатів.

При цьому міське підприємство Тепломережа отримало ліміти на газ і розпочало роботу ще з листопада абсолютно спокійно в плановому режимі.

«Сьогодні тепло подане 100% споживачам міста, хоча запускали державну ТЕЦ при мінусових температурах з масовими поривами на мережах. За дорученням міського голови були мобілізовані всі сили, техніка, персонал і резерви комунальних та промислових підприємств. Допомагаємо тепловикам оперативно відпрацьовувати ще існуючі проблеми з окремими стояками і квартирами. Щодо сфери соцкультпобуту і бюджетних установ - питань немає», - зазначив заступник мера Олександр Катриченко.

Кілька років поспіль, щоб тепло для криворіжців подавалося стабільно, керівництво міста 20 разів зверталося до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, профільних міністерств для отримання згоди на прийняття в комунальну власність міста ПАТ «Криворізька теплоцентраль».

Ще в 2016 році депутати Криворізької міськради прийняли звернення до Кабінету Міністрів України про виключення зі списку підприємств, які підлягають приватизації, Криворізької теплоцентралі. У листопаді 2017 року сесією Криворізької міської ради також було прийнято рішення дати згоду на безоплатне прийняття Теплоцентралі в комунальну власність міста.

Вимоги криворізьких нардепів звучали й з трибуни Верховної Ради, щоб Фонд держмайна, як власник «Криворізької теплоцентралі», виступив гарантом погашення її боргів і передав її об'єкти місту. Але на справедливих умовах, а не в тому стані, до якого вона сьогодні доведена в результаті неефективного менеджменту. Так як зараз Кривому Рогу можуть віддати не стільки підприємство, скільки борги по ньому.

За підсумками комплексного розгляду питання теплопостачання міста на сесії депутатами було прийнято рішення підготувати документи і ще раз настійно звернутися до Фонду держмайна для розгляду питання передачі окремих об'єктів ТЕЦ у власність громади. З 1993 року місто вже неодноразово звертався до Києва з вимогою вирішити це питання, адже тільки так можна захистити інтереси криворіжців і контролювати подачу тепла в їхні будинки.

29 листопада 2018

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради