Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

О.Вілкул: Завдяки впровадженій містом програмі «Стоп–інфаркт», закупленому сучасному обладнанню та відкритим новим відділенням вже врятовано життя більше 2000 криворіжцям

Створено: 2021-09-29 16:40:36Оновлено: 2021-09-29 16:42:03

Щоб отримати життєво важливу медичну допомогу тепер криворіжцям  не потрібно  їхати  в інші міста - все це можна зробити в Кривому Розі      

У Кривому  Розі  на базі  лікарні №9, що є опорною  з  діагностики та лікування  серцево-судинних хвороб,  завдяки муніципальній програмі  «Стоп-інфаркт»   створений  сучасний кардіологічний центр, який надає невідкладну  медичну допомогу  хворим з гострим коронарним синдромом, проводяться планові інтервенційні втручання та  заходи з реабілітації кардіологічних хворих.

Про роботу програми «Стоп–інфаркт», потужності та перспективи на майбутнє у діяльності  кардіоцентру  обговорив із фахівцями закладу голова Громадської ради міста Олександр Вілкул.  

У центрі працюють два ангіографічних відділення.  З початку  2021 року  відкрите  нове відділення  інтервенційної кардіології та рентгенендоваскулярної хірургії.  Крім того, цьогоріч коштом міського бюджету закуплено сучасне обладнання, що дозволяє надавати  невідкладну  допомогу пацієнтам у вкрай важкому нестабільному стані, не гаючи час на стабілізацію  людини  в кардіологічному відділенні для хворих на інфаркт міокарда. А це - діатермокоагулятор, 2 кардіомонітора для спостереження – 2 шт, дефібрилятор-монітор – 2 шт, наркозно-дихальний апарат, однокамерний тимчасовий кардіостимулятор.

З початку роботи програми у 2017 році проведено 2390 ангіографічних досліджень, встановлено 1051 стент, врятовано життя більше 2000 криворіжцям.

О. Вілкул наголосив: «До 2017 року, щоб поставити стенти,  криворіжцям доводилось їхати  до Дніпра або в інші міста України.  І тоді, щоб вирішити цю проблему для людей,  була прийнята міська програма «Стоп–інфаркт». Відтоді пацієнтам з серцево-судинними захворюваннями встановлюють  стенти  за кошти  міського бюджету. Ми не зупинилися на досягнутому і вже з  цього року вийшли на новий рівень надання  медичної  допомоги пацієнтам із хворобами серця. За програмою «Стоп-інфаркт», за кошти міського бюджету, придбано більше півсотні електрокардіостимуляторів німецького виробництва. Вони рятують життя пацієнтам, що без стимуляції серцевої діяльності не мають шансів на одужання. Для криворіжців це також  безкоштовно. Такі стимулятори встановлені вже 36 пацієнтам.

Завдяки програмі «Стоп–інфаркт», фактично, людина отримує можливість  повноцінно жити, працювати, будувати плани на майбутнє. Тому, безумовно, програма  буде працювати  й далі.

Сьогодні - Всесвітній День серця. І я щиро дякую всім лікарям та медпрацівникам 9-ї лікарні та всім медикам міста за їхню працю та самовідданість».    

Головний лікар міської лікарні №9 Олена Климович сказала: «У Кривому Розі, мабуть як ні в одному іншому місті України, міська влада допомагає медикам і лікарням не просто закуповувати новітнє обладнання і проводити ремонти, а впроваджує і фінансує з міського бюджету програми, які в прямому сенсі слова рятують здоров'я і життя криворіжців. Без такої підтримки нам би було працювати в рази складніше».

У Кривому Розі, попри  системні проблеми з фінансуванням лікарень,  що згідно медреформи є  автономними і повинні отримувати кошти з боку НСЗУ, за останні роки в місті відремонтовані лікарні № 10, 11,  лабораторія у «шістнадцятці», у лікарні №2 запрацювало сучасне відділення блоку амбулаторного гемодіалізу, відкрито ще одне ангіографічне відділення, побудовані і реконструйовані 50 амбулаторій. У роботі  ще низка медичних проєктів: капітальний ремонт інфекційної лікарні з облаштуванням сучасної клініко-діагностичної лабораторії; ремонт у міськлікарні №3, часткова реконструкція у «тисячці» та відкриття амбулаторії в Тернівському районі по вулиці Сірка. У  2021 році  у міському бюджеті на підтримку та розвиток медицини (оплату енергоносіїв, придбання  обладнання, тощо) передбачено майже 260  млн грн. У тому числі, на виплату зарплати лікарям, у зв’язку із недофінансуванням з боку НСЗУ, вже спрямовано понад 24 млн грн.

29 вересня 2021

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради