Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Звіт з періодичного відстеження результативності регуляторного акта

Створено: 2024-08-29 10:57:13Оновлено: 2024-08-29 15:14:51

УВАГА!

На публічне ознайомлення виноситься  звіт з періодичного відстеження результативності регуляторного акта – рішення міської ради від 28.05.2014 №2707 «Про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку «Кривбас», який підписано постійними комісіями Криворізької міської ради: 26.08.2024  з питань підприємництва; 28.08.2024 з питань планування бюджету, економіки та регуляторної політики.

 ЗВІТ
з періодичного відстеження результативності регуляторного акта – рішення міської ради від 28.05.2014 №2707 «Про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку “Кривбас”»

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується: рішення міської ради від 28.05.2014 №2707 «Про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку “Кривбас”».

2. Назва виконавця заходів з відстеження: управління економіки виконкому Криворізької міської ради.

3. Цілі прийняття проєкту регуляторного акта: вибір керуючої компанії  індустріального парку на конкурентних засадах шляхом організації та проведення відкритого конкурсу відповідно до  вимог Закону України «Про індустріальні парки».

4. Строк виконання заходів з відстеження: з 03.07.2024 до 05.08.2024.

5.   Тип відстеження:  періодичне.

6. Методи одержання результатів відстеження: відстеження результативності регуляторного акта здійснювалося на підставі наявних статистичних показників та матеріалів управління економіки виконкому Криворізької міської ради.

Відстеження очікуваної результативності регуляторного акта проводилося за періоди періодичного відстеження з 03.12.2021 до 03.06.2022, з 03.12.2022 до 03.06.2023, з 03.12.2023 до 03.06.2024 у порівнянні з аналогічним періодом повторного відстеження з 03.12.2014 до 03.06.2015.

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність  регуляторного акта, а також способи їх одержання:

Результативність регуляторного акта – рішення міської ради від 28.05.2014 №2707 «Про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку “Кривбас”», відстежувалася з метою оцінки стану ступеня досягнення регуляторним актом визначених цілей, відповідно до норм чинного законодавства України.

Відстеження результативності регуляторного акта здійснювалося статистичним методом порівняння показників у визначені періоди на підставі аналізу інформації управління економіки виконкому Криворізької міської ради, за консультаціями з громадськістю (представниками міських консультативних рад суб’єктів господарювання з питань: страхування, фінансового посередництва, операцій біржових та з нерухомим майном) та з суб’єктом господарювання – переможцем конкурсу.

Очікуваними вигодами внаслідок дії рішення є:

- у сфері інтересів територіальної громади міста – забезпечення прозорості та поінформованості населення щодо створеного на території міста індустріального парку й поява нових робочих місць у результаті його функціонування;

- у сфері інтересів суб’єктів господарювання  (юридичні особи – претенденти) – прозорість процедури впровадження регуляторного акта; забезпечення рівних умов для всіх претендентів конкурсу, об’єктивного та чесного визначення переможця конкурсу – керуючої компанії  індустріального парку, отримання підприємницької вигоди в процесі функціонування індустріального парку, захист власних інтересів і прав через договірні відносини щодо створення та функціонування індустріального парку;

- у сфері інтересів органів місцевого самоврядування – регламентація правовідносин між ініціатором створення індустріального парку та претендентами конкурсу, розвиток інвестиційної діяльності, забезпечення економічного розвитку, імпортозаміщення й підвищення конкуренто-спроможності території, розвиток сучасної виробничої та ринкової інфраструктури міста, створення нових робочих місць для мешканців міста й внутрішньо переміщених осіб, надходження обов’язкових платежів до бюджету Криворізької міської територіальної громади (у вигляді податків тощо).

 

          8. Кількісні та якісні значення показників результативності регуляторного акта:

Рішення від 28.05.2014 №2707 «Про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку “Кривбас”» ухвалено Криворізькою міською радою 28.05.2014, зі змінами від 30.12.2014 №3159, 31.01.2015 №3285, 27.11.2019 №4230, 27.07.2022 №1371 (усі зміни стосувалися кадрових змін у складі конкурсної комісії). Індустріальний парк «Кривбас» є одним із важливих інвестиційних проєктів. Виконкомом міської ради проводиться робота щодо створення можливості функціонування парку.

Індустріальний парк «Кривбас» (надалі – ІП «Кривбас») було створено у 2014 році. На території ділянки ІП «Кривбас» виконано топографічну зйомку, розроблено технічну документацію зі складання меж існуючих землекористувань, детальний план території, проєкт відведення земельної ділянки, технічний паспорт земельної ділянки. Розроблено Концепцію ІП «Кривбас», у якій чітко сформовані основні завдання проєкту, окреслені очікувані результати від його діяльності. Проведено масштабну роботу щодо включення ІП «Кривбас» до Реєстру індустріальних (промислових) парків та 01.09.2014 у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України його включено до Реєстру під №11. На сьогоднішній день таких парків у Реєстрі 76.

Під час повторного та періодичного відстеження було проведено три конкурси.

Два конкурси з вибору керуючої компанії виконкомом Криворізької міської ради було проведено у 2015 та 2020 роках. Проте, через загальний несприятливий інвестиційний клімат в країні, що був ускладнений початком антитерористичної операції на сході України, а також ситуацію, що склалася в країні та світі, пов’язаною з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, керуючу компанію не було обрано.

Ураховуючи, що реальні преференції для керуючих компаній та учасників індустріальних парків були ухвалені Верховною Радою України лише у 2022 році законами України про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України, а також постановами Кабінету Міністрів щодо порядків надання компенсації витрат на підключення та приєднання до інженерно-транспортних мереж, надання коштів на безповоротній основі для облаштування індустріальних (промислових) парків та/або забезпечення будівництва об’єктів суміжної інфраструктури, що сприяють діяльності індустріальних парків в Україні, було прийнято рішення стосовно оновлення Концепції ІП «Кривбас» у частині інформації про переваги міста Кривого Рогу як інвестиційного майданчика для розвитку індустріального парку.

Задля актуалізації концепції ІП «Кривбас» Комунальним підприємством «Інститут розвитку міста Кривого Рогу» Криворізької міської ради (надалі – КП «Інститут розвитку міста») у 2022 році було проведено зовнішній порівняльний конкурентний аналіз (бенчмаркінг) діяльності індустріальних парків України, залучено кращих експертів для дослідження українських та міжнародних практик і подальшого розвитку індустріальних парків на території міста Кривого Рогу (отримано позитивні експертні висновки від NGO «Center for Market Economy Development» та Криворізького національного університету).

Ураховуючи висновки бенчмаркінгу, на сесії міської ради було оновлено Концепцію ІП «Кривбас» (рішення міської ради від 27.07.2022 №1370), що включила серед іншого планувальні заходи з будівництва першої виробничо-складської будівлі, облаштування території індустріального парку та підключення інженерних мереж. Розроблено операційний план діяльності, здійснено оновлений розрахунок капітальних витрат.

Відповідно до оновленої Концепції ІП «Кривбас» його розвиток здійснюється згідно з викладеним в ній планом розвитку, який має декілька послідовних взаємопов’язаних етапів і узгоджений зі Стратегічним планом розвитку міста Кривого Рогу на період до 2025 року, зокрема зі стратегічним напрямом «Місто диверсифікованої конкурентоспроможної економіки та сучасних технологій». ІП «Кривбас» є універсальним за напрямами діяльності.

У 2023 році Криворізькою міською радою було прийняте рішення №1809 від 24.03.2023 «Про внесення змін до складу конкурсної комісії з вибору керуючої компанії індустріального парку “Кривбас”» з метою проведення повторного конкурсу з вибору керуючої компанії.

03.04.2023 було оголошено про проведення конкурсу з вибору керуючої компанії ІП «Кривбас». Інформацію про конкурс було оприлюднено у друкованих засобах масової інформації та в мережі Інтернет. Конкурс було проведено максимально відкрито, доступно, прозоро та відповідно до вимог Закону України «Про індустріальні парки». Про проведення конкурсу та його результати було також належним чином повідомлено Міністерство економіки України.

Протягом 30 днів з дня оголошення конкурсу на участь у конкурсі надійшла одна пропозиція, і відповідно до Закону України «Про індустріальні парки» конкурс було визнано як такий, що відбувся.

Ураховуючи, що заявка на участь у конкурсі надійшла лише від одного претендента, і яким було забезпечено реалізацію, визначених ініціатором умов конкурсу, було визначено переможцем конкурсу КП «Інститут розвитку міста» та укладено 02.06.2023 договір з керуючою компанією про створення та функціонування індустріального парку «Кривбас» на 30 років.

У червні 2023 року Криворізькою міською радою було прийнято рішення про виділення коштів на розробку проєктної документації на стадії техніко-економічного обгрунтування за об’єктом «Нове будівництво індустріального парку «Кривбас» на вул. Фабричній у м. Кривому Розі Дніпропетровської обл.».

У липні 2023 року з метою створення додаткових преференцій від міста для учасників парку Криворізькою міською радою було прийнято рішення про встановлення пільгових ставок (0,001%) земельного податку та орендної плати для земель індустріального парку.

07.09.2023 було укладено договір оренди земельної ділянки №2023547, розташованої в межах ІП «Кривбас», на 30 років.

Розмір коштів і час, що витрачався суб’єктами господарювання та/або фізичними особами у зв'язку з виконанням вимог акта

На основі аналізу показників управління економіки виконкому Криворізької міської ради, КП «Інститут розвитку міста» й консультацій з громадськістю (міською консультативною радою з питань страхування, фінансового посередництва, операцій біржових та з нерухомим майном) обраховано розмір коштів і часу, що витрачаються суб’єктами господарювання, пов’язаних з виконанням вимог акта. Фактичні витрати часу, що витрачають суб’єкти господарювання (учасники конкурсу), які виникають унаслідок дії регуляторного акта відповідно до регулювання, є стабільними та становлять: з 03.12.2021 до 03.06.2022 – 0,17 годин/6,8 грн, з 03.12.2022 до 03.06.2023 – 0,17 годин/6,88 грн, з 03.12.2023 до 03.06.2024 – 0,17 годин/ 7,65 грн. Грошові витрати можуть бути пов’язані виключно зі зміною на законодавчому рівні показника мінімальної заробітної плати.

У період періодичного відстеження, як і в період повторного відстеження, суб’єкти господарювання не несуть матеріальні витрати, пов’язані з наданням копій документів для участі в конкурсі. Кожна юридична особа, яка виявила намір взяти участь у конкурсі, мала право безоплатно отримати конкурсну документацію, розмір реєстраційного внеску залишився стабільним та незмінним відповідно до зазначеного рішення. Кошти, що витрачалися суб’єктом господарювання (учасником конкурсу) у зв'язку з виконанням вимог акта на сплату реєстраційного внеску, – 300 грн.

Крім того, мала успіхи робота над досягненням якісних показників, а саме:

1) конкурс було проведено відкрито, доступно, прозоро та відповідно до вимог Закону України «Про індустріальні парки»;

2) своєчасно проінформовано про можливість узяти участь у конкурсі через засоби масової інформації.

Рівень поінформованості зацікавлених осіб та суб’єктів господарювання (потенційних учасників конкурсу) з основних положень акта є високим.

Системно вживаються заходи з популяризації ІП «Кривбас», а саме:

щороку готуються та надсилаються листи, буклети з інвестиційними пропозиціями до інвестиційних компаній, груп, підприємств, торгово-промислової палати, посольств закордонних держав тощо;

під час зустрічей з іноземними та українськими делегаціями, участі у конференціях, форумах тощо постійно проводиться його промоція;

презентаційні матеріали надано до Дніпропетровської обласної державної адміністрації для поширення інформації на ресурсах області;

відповідні інформаційні матеріали розміщено на вебресурсі «Путівник інвестора» (у зв’язку з військовим станом тимчасово обмежено доступ до ресурсу);

для розповсюдження серед потенційних інвесторів також щороку випускався буклет «Інвестиційний паспорт» (українською й англійською мовами), який також містить матеріали про індустріальний парк.

Інформування суб’єктів господарювання, фізичних та юридичних осіб про регуляторний акт відбувалося на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету в підрозділі «Регуляторна політика», на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних (https://data.gov.ua),
у Криворізькій міській газеті «Червоний гірник» від 14.05.2013 №36, 14.08.2014 №61, 19.02.2015 №14, 20.03.2018 №19, 23.03.2021 №20 та у міській газеті
«ВІК. Вісник Кривбасу» 04.04.2023 №27(1022) (шляхом його оприлюднення);

3) з метою збільшення інвестиційних надходжень у місто проведено ряд заходів з розвитку та функціонування індустріального парку та залучення учасників парку (вітчизняних та іноземних компаній).

Виконкомом Криворізької міської ради спільно з керуючою компанією в межах проєкту вже виконано інженерно-геодезичні та інженерно-геологічні вишукування, техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) І етап, отримано Містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва та розроблено майстерплан (проєктну документацію розвитку території парку). На фінальному етапі знаходиться ТЕО ІІ етап, а саме: проведення ОВД (оцінка впливу на довкілля) та експертиза проєктної документації.

На теперішній час в ІП «Кривбас» вже є потенційні резиденти. Наприклад, компанії YALÇIN BORU JEOTERMAL та Hyundai Engineering Со. Ltd. з якими підписано угоди про співпрацю та наміри.

Ураховуючи, що конкурс було проведено, керуючу компанію обрано, визначені регуляторним актом цілі та задачі були здійснені.

Надалі функціонування ІП «Кривбас» здійснюється відповідно до Концепції ІП «Кривбас», затвердженої рішенням міської ради від 30.12.2013 №2345 «Про затвердження Концепції індустріального парку «Кривбас» та створення його на території міста Кривого Рогу», зі змінами, Закону України «Про індустріальні парки», договору про створення та функціонування індустріального парку «Кривбас» та іншими нормативними актами чинного законодавства.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей:

Ціль, задекларована регуляторним актом – рішенням міської ради від 28.05.2014 №2707 «Про організацію та проведення конкурсу з вибору керуючої компанії індустріального парку «Кривбас», була досягнута. Результати проведення відстеження свідчать про його виконання.

 

29 серпня 2024

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради