Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Інформація про виконання у І кварталі 2023 року Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016-2025 роки

Створено: 2023-05-29 16:10:34Оновлено: 2023-05-29 16:11:46

Основою природоохоронної діяльності в місті щодо охорони та поліпшення стану навколишнього природного середовища є комплексна та ефективна реалізація Міської програми вирішення екологічних проблем Кривбасу та поліпшення стану навколишнього природного середовища на 2016-2025 роки (надалі – Міська екологічна програма), яка затверджена рішенням Криворізької міської ради від 28.09.2016 №901, зі змінами.

Попри воєнний стан продовжується реалізація природоохоронних заходів Міської екологічної програми.

Основні показники стану довкілля за 1 квартал 2023 року:

обсяг викидів забруднюючих речовин – 10,7 тис. тонн;

обсяги утворення та розміщення відходів – 24,4 та 14,1 тис. тонн відповідно.

На реалізацію природоохоронних заходів Міської екологічної програми у                  І кварталі 2021 року направлено 205,5 млн грн., з них кошти підприємств                   197,9 млн грн, міського фонду охорони навколишнього природного середовища            7,6 млн. грн.

У сфері охорони та поліпшення стану  атмосферного повітря:

При виконанні вибухових робіт у кар’єрах промисловими підприємствами міста здійснюється  комплекс технологічних та організаційно-технічних заходів із охорони атмосферного повітря. ПрАТ «ПІВНГЗК», ПрАТ «ІНГЗК» ТОВ «Рудомайн» при здійсненні масових вибухів у кар’єрі постійно застосовують реагент на гуматовій основі.  Реалізація таких заходів сприяла запобіганню надходження у атмосферне повітря 4,0 тис. тонн забруднюючих речовин.

У 2023 році заплановано дослідні роботи щодо впровадження нових технологій при здійсненні масових вибухів у кар’єрах ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та АТ «ПІВДГЗК».

Здійснюються заходи з пилопригнічення відвалів, складів продукції, проммайданчиків. ПРАТ «ПІВНГЗК», «ІНГЗК», АТ «ПІВДГЗК» забезпечено намив сухих поверхонь хвостосховищ на площі 879,5 га, що сприяло запобіганню  надходження в атмосферне повітря 309,5 тонн забруднюючих речовин. ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» для закріплення поверхонь хвостосховищ планується використання розчину бішофіту, ПрАТ «ПІВНГЗК»  - скельні породи.

В рамках розгляду та впровадження нових технологій з пилопригнічення:

1. ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у співпраці з КНУ НДГРІ проведено випробування технології закріплення укосів відвалу гідросумішшю на площі 100 м2;

2. Розпочато заходи з впровадження «зелених технологій» пилопригнічення відвалів та хвостосховищ, зокрема ПрАТ «ПІВНГЗК» виконано озеленення відкосів  та берм хвостосховища на площі майже 7 га. Загалом календарними планами ПрАТ «ПІВНГЗК», «ІНГЗК», «ЦГЗК» передбачено виконання робіт щодо впровадження «зелених технологій» пилопригнічення відвалів та хвостосховищ на площі 114 га.

З урахуванням погодних умов з квітня по жовтень передбачено виконання  заходів з пилопригнічення автошляхів, вулиць житлових масивів в зоні впливу виробничої діяльності (понад 60 вулиць). Інформація щодо вулиць та періодичності їх поливу розміщена в мережі Facebook на сторінці управління екології, та офіційних сайтах промислових підприємств. Контроль за виконанням промисловими підприємствами міста заходів з пилопридушення, у т.ч. поливу вулиць здійснюється управлінням екології виконкому Криворізької міської ради, виконкомами районних у місті рад, а також громадськістю міста.

У сфері охорони водного середовища:

ПрАТ «ПІВНГЗК» забезпечено  відведення  142,13  тис. м3  води  для  гідрозахисту  шахти «Першотравнева»;

АТ «ПІВДГЗК» зменшено обсяг витоку фільтраційної води на 6,9 тис. м3;

ПрАТ «ПІВНГЗК», «ЦГЗК», «ІНГЗК», АТ «ПІВДГЗК» перехоплено та повернено до системи оборотного водопостачання 7,8 млн м3 дренажних й фільтраційних вод від діючих хвостосховищ. 

КП «Кривбасводоканал» з метою відвернення негативного впливу на довкілля шахтних вод проведено заміну 276,2 м мереж водовідведення, зокрема на вул. Конституційна, Старобешівська.

ПрАТ «ЦГЗК» для використання шахтної води у системі оборотного водопостачання розробляється проєкт «Будівництво трубопроводу скиду шахтних вод ш. «Гігант-Глибока».

З метою забезпечення раціонального та ощадливого використання питної води КП «Кривбасводоканал» замінено 4,8 км зношених та аварійних ділянок водопровідної мережі. Для покращення ефективності очищення питної води та належного контролю за її якістю:

- придбано 5 перетворювачів частот, що встановлені на Радушанському водопід-готовчому  комплексі, ВНС-1, насосному агрегаті ВНС-17;

- проведено ремонтні роботи на хлораторній фільтрувальної станції №51 Радушанських водоочисних споруд. Придбано 5 резервуарів для води на хлораторну Карачунівських водоочисних споруд.

З метою запобігання забрудненню довкілля через можливі аварійні витоки коштом міського фонду охорони навколишнього природного середовища у 2023 році  продовжено виконання робіт  проєкту  «Реконструкція лівої нитки напірного каналізаційного колектору від КНС-8 до автодороги пр-т 200 річчя Кривого Рогу в Саксаганському районі міста Кривий Ріг, Дніпропетровської обл. (2 ділянка)». Отримано позитивний експертний звіт по проєкту «Реконструкція лівої нитки напірного каналізаційного колектору від КНС-8 до автодороги пр-т 200 річчя Кривого Рогу в Саксаганському районі міста Кривий Ріг, Дніпропетровської обл. (1 ділянка)».

Паралельно з цим, КП «Кривбасводоканал» здійснено заміну 0,481 км каналізаційних мереж, проводиться ремонт обладнання каналізаційних очисних споруд на Центральній та Північній станціях аерації, встановлено насосний агрегат на КНС №52.

 У рамках виконання заходів, направлених на екологічне оздоровлення річок та водойм міста з міського фонду охорони навколишнього природного середовища виділено кошти на реалізацію проєкту «Відновлення водності р. Стара Саксагань у Центрально-Міському районі  м. Кривий Ріг Дніпропетровської області)». Подачу води з Карачунівського водосховища у річку Стара Саксагань заплановано розпочати з червня.

Для недопущення забруднення водних об'єктів міста несанкціонованими витоками стічних вод у виконкомах районних у місті рад створено робочі групи з обстеження  водоохоронних зон поверхневих водних об'єктів, у тому числі річок Інгулець та Саксагань, робота яких координується управлінням екології виконкому Криворізької міської ради та контролюється профільною постійною комісією міської ради. До проведення обстежень залучаються представники поліції. Станом на 01.05.2023 проведено 37 обстежень водоохоронних зон річок Інгулець та Саксагань. Виявлено та ліквідовано 7 несанкціонованих витоків.

У сфері поводження з промисловими відходами промисловими підприємствами повторно використано понад 4,8 млн. тонн промислових відходів для будівництва технологічних автомобільних і залізничних шляхів відповідно до будівельних норм, виробництва щебеню, проведення гірничотехнічної рекультивації земель для засипки кар’єрів, зон обвалення шахт та воронок.

АТ «ПІВДГЗК» впроваджено  технологію згущення пульпи, що дозволило зменшити обсяг перекачування відходів на хвостосховища на 28 575,08 тис.м3.

У рамках виконання заходів з рекультивації порушених земель АТ «Кривбасзалізрудком» у 2023 році виконуються підготовчі роботи з рекультивації складів пустих порід (СПП) № 4, № 9 і складу некондиційних форм рудних матеріалів (НФРМ)  № 8 на території гірничого відводу шахти «Покровська».  Триває процедура ОВД планованої діяльності «Біологічна рекультивація хвостосховища та дамби ш. «Покровська» (Октябрська)  АТ «Кривбасзалізрудком».

У сфері поводження з твердими побутовими відходами ТОВ «Екоспецтранс» придбано 160  контейнерів об’ємом 1,1 м³ для розміщення у багатоквартирних забудовах міста.

У сфері розбудови системи моніторингу за показниками навколишнього природного середовища:

Функціонує міська автоматизована системи моніторингу за станом атмосферного повітря, до складу якої входить 28 постів автоматичного спостереження: 5 міських, 23 - промислових підприємств. Первинні дані міської автоматизованої системи моніторингу вивчаються аналітичним відділом показників атмосферного повітря              КП «Інститут розвитку міста» Криворізької міської ради (надалі – аналітичний відділ), діяльність якого координується управлінням екології. З метою забезпечення інформування мешканців міста узагальнена інформація про якість атмосферного повітря за даними міських постів та постів промислових підприємств систематично на постійній основі розміщується на офіційній сторінці аналітичного відділу в соціальній мережі «Фейсбук».

ТОВ «Рудомайн» заплановано розробку проєкту розміщення стаціонарних постів моніторингу атмосферного повітря на межі СЗЗ з виведенням інформації онлайн.

З метою розбудови та удосконалення міської автоматизованої системи моніторингу атмосферного повітря для приведення її до стандартів ЄС, що потребує значних фінансових ресурсів, депутати Постійної комісії з питань екології та природних ресурсів Криворізької міської ради звернулися до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України з клопотанням сприяти вирішенню питання щодо виділення коштів з державного бюджету на встановлення в агломерації Кривий Ріг пунктів спостереження для фіксованих вимірювань та модернізацію 4-х міських постів пиломірами з вимірювання часток пилу фракціями ТЧ2,5 ТЧ10.

З міського фонду охорони навколишнього природного середовища виділено кошти на забезпечення належного функціонування міської автоматизованої системи моніторингу за станом атмосферного повітря міста, проведення лабораторних досліджень якості атмосферного повітря міста, у т.ч. на автомагістралях міста, стану поверхневих водних об’єктів, ґрунтів.

Озеленення Кривого Рогу, збереження та відновлення зелених насаджень є одним із ефективних методів поліпшення екологічного стану міста. У 2023 році у рамках реалізації заходів Міської екологічної програми передбачено висадку понад 5 000 зелених насаджень. На теперішній час у рамках реалізації заходів з озеленення на території міста висаджено 1 035 дерев та 305 кущів.

Підвищення рівня екологічної свідомості населення є одним із важливих напрямків роботи управління екології, що допомагає усвідомленню власної відповідальності за побудову сталого майбутнього. У рамках реалізації цих заходів:

- за ініціативи управління екології виконкому Криворізької міської ради на 6 біл-бордах  розміщено соціальну рекламу екологічного спрямування: «Стоп амброзія! Допоможи знищити небезпечний алерген!», «Не залишай сміття біля річки!». Промисловими підприємствами АТ «ПІВДГЗК», ПрАТ «СУХА БАЛКА» розміщено соціальну рекламу екологічного спрямування на 3 білбордах;

- традиційно планується проведення міського конкурсу студентських наукових робіт з питань екології;

- у рамках виконання вимог Законів України «Про оцінку впливу на довкілля»,  «Про охорону атмосферного повітря» для інформування громадськості про провадження на території міста планованої діяльності, яка може мати значний вплив на довкілля  на  дошці оголошень у приміщенні виконкому Криворізької міської  ради (Центр «ВІЗА» («Центр Дії»)  розміщено 11 матеріалів з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності, на офіційному вебсайті Криворізької міської ради та її виконавчого комітету висвітлено 5 публікацій про наміри суб’єктів господарювання отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин;

Підприємства-учасники програми щомісячно звітують щодо взятих на себе зобов'язань. Виконання заходів Міської екологічної програми контролюється робочою групою з опрацювання та комплексного вирішення питань реалізації державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища у місті Кривому Розі та постійною комісією Криворізької міської ради з екології та природних ресурсів.

29 травня 2023

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради