Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

ДАЙДЖЕСТ ДІДЖИТАЛ-МЕСЕДЖІВ

Створено: 2020-05-29 16:59:46Оновлено: 2020-05-29 17:06:32

Сьогодні - останній день робочого тижня, а це значить, що за традицією ВАША DIGITAL «ВІЗА» інформує про цікаві діджитал-новини.

Основним діджитал-посилом цього тижня став запуск нової послуги ID-14 (2в1), про яку ми вже додкладно писали. А ВАШ ЦЕНТР «ВІЗА» став одним із перших ЦНАПів, де відучора вже можна отримати комплексну послугу і при оформленні ID-картки в 14 років, одночасно оформити й номер платника податків, якщо такий не був оформлений раніше. Окрім того, Мінцифра обіцяє внести зміни до Податкового кодексу, щоб ID-картка з номером платника податків на ній мала таку саму юридичну силу, як документ, що офіційно підтверджує цей номер.

 

Тож, запрошуємо криворіжців скористатися комплексною послугою ID-14 (2в1) у паспортних офісах Центру «Віза».

 

Цього тижня українцям наголошували про переваги запровадження електронного документообігу. Заступник міністра цифрової трансформації з розвитку публічних послуг Людмила Рабчинська відповідала на головні питання щодо е-документообігу. Основними тезами є:

-   юридична сила електронного документу закріплена законом;

-  е-документ стає оригіналом після накладення на нього електронного підпису, який є аналогом власноручного;

- підписаний електронний документ може повноцінно використовуватись у суді, як письмовий доказ;

-   терміни зберігання е-документів збігаються з термінами зберігання паперових;

-  якщо документи складені в електронній формі з дотриманням усіх вимог українського законодавства у сфері електронного документообігу та довірчих послуг, їх безперешкодно можна подавати до податкової.

В той же час, на цьому тижні Уряд погодив протокольне доручення, що є важливим кроком в запровадженні електронного документообігу. Відтепер погодження нормативно-правових актів відбуватиметься онлайн. Протягом місяця розробляють модуль погоджень проєктів нормативно-правових актів в електронній формі.

Багато діджитал-цікавинок цього тижня спрямовані на полегшення діяльності підприємців. Наприклад, Мінцифра створює проєкт з віртуальною екстериторіальною вільною економічною зоною для IT-компаній Diia City, який, як планується, вже у грудні отримає перших резидентів. Реєстрація бізнесу, сплата податків онлайн, привабливі умови для іноземних інвестицій – і все це без втручання держави. Проєкт покликаний сприяти розвитку інноваційного та технологічного бізнесу.

 

 Також, в умовах соціального дистанціювання для підприємців гостро постає питання економії часу та ресурсів. На допомогу в такому разі прийдуть фінтех-рішення – це інновації у сфері фінансів, які мають на меті спрощення користування фінансовими продуктами та сервісами, покращення клієнтського досвіду та скорочення витрат. Основними напрямками фінтеху в Україні є:

-  онлайн-онбординг (заповнення всіх документів та заключення договору з банком), відкриття рахунку та здійснення транзакцій онлайн;

-  ведення звітності та оплата податків онлайн;

-  інтернет-, мобільний та торговий еквайрінг (можливість торгового підприємства приймати оплату за товари чи послуги безготівково);

-    гарантовані платежі для е-commerce (блокування суми покупки на картці покупця на момент придбання товару. Після отримання покупцем товару та перевірки якості, кошти розблоковуються та поступають на картку продавця).

І, нарешті, вчора у Харкові відбулося технічне відкриття першого в Україні центру підтримки підприємців Дія.Бізнес разом з консалтинговою зоною! Після закінчення карантину, в червні, центр буде працювати для всіх, хто бажає отримати консультацію щодо своєї бізнес-діяльності, навчитись системного підприємництва чи протестувати свій продукт перед продажем. До кінця року планується відкриття ще двох таких центрів.

 

При використанні інтернету в повсякденному житті та підприємницькій діяльності слід не забувати про цифрову гігієну. Задля покращення навичок населення у цьому питанні на  освітній платформі «Дія.Цифрова освіта» у вівторок  було презентовано новий освітній серіал про кібербезпеку «Кіберняні». Основна мета серіалу розповісти простим користувачам, як мінімізувати ризики втрати приватної, чутливої інформації, як попередити кібератаку або кібершахрайство та як швидко відновитися після них, у випадку якщо вони все ж таки сталися.

Також, сьогодні, для користувачів, які бажають бути в курсі всіх новацій соціальних мереж, було презентовано освітній серіал «TikTok/Instagram/Facebook: як залишатись в тренді в 2020». Переглянувши 8 серій серіалу, які в середньому тривають 8 хвилин, кожен бажаючий дізнається від досвідчених лідерів думок про такі секрети соціальних мереж, як, наприклад, без професійних навичок створювати якісний контент та як у соціальні мережі заробити реальні гроші.

І ще, на цьому тижні Мінцифрою разом з комітетом Верховної Ради з питань цифрової трансформації, Інтернет Асоціацією України та Українською бібліотечною асоціацією підписаний 4-сторонній Меморандум про цифрову освіту на базі бібліотек, який покликаний створити осередки формування цифрової грамотності на базі публічних бібліотек у всіх регіонах України.

Також в планах запуск платформи електронної участі громадян в прийнятті рішень Урядом. Задля максимальної зручності та пристосованості під потреби населення найближчим часом Мінцифра запускає онлайн-дослідження щодо платформ із залученням громадян. Це дослідження спрямоване на виявлення найпопулярніших інструментів е-демократії та визначення рівня залученості громадськості до процесу прийняття рішень.За результатами дослідження буде проаналізовано досвід використання онлайн-платформ електронної демократії та це допоможе зрозуміти, якими сервісами громадяни хотіли б користуватися у майбутньому та в якому форматі.

А криворіжцям ВАША DIGITAL «ВІЗА» пропонує долучитися до дослідження на інтерактивному сервісі «АКТИВНИЙ ГРОМАДЯНИН» в червні щодо необхідних сфер життєдіяльності та актуальності впровадження е-сервісів «SMART ГРОМАДА – КРИВИЙ РІГ»:

- посилання https://cutt.ly/6yFqrw2 або QR-код

- сторінка «Активний громадянин» на вебпорталі Центру «Віза» в розділі «Зворотній зв’язок».

 

 

Користуйтеся сучасними сервісами нового покоління

та чекайте на наступні дайджести від ВАШОЇ DIGITAL «ВІЗИ»

 

 

Контакти Центру адміністративних послуг «Віза»:
Тел. 0-800-500-459 (безкоштовно),
e-mail:
[email protected],

http://viza.kr.gov.ua/

29 травня 2020

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради