Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету

Ю. Вілкул: Економіка, бізнес мають працювати. Щоб підтримати підприємців у воєнний час, ми звільнили від орендної плати за комунальне майно малий та середній бізнес – це в межах тих повноважень, які ми маємо на сьогодні

Створено: 2022-03-29 09:04:09Оновлено: 2022-03-29 09:06:00

Пропозицію в. о. міського голови Юрія Вілкула щодо підтримки суб’єктів господарювання в умовах воєнного стану одноголосно підтримали депутати міськради.

«На сьогодні бізнес у нашому місті поступово «оживає», відкриваються магазини, спортзали, кав’ярні, перукарні. Економіка, бізнес мають працювати. Наше завдання - підтримати у цей складний час місцевих підприємців. Тому, в межах компетенції органів місцевого самоврядування ми робимо все можливе, щоб підтримати малий і середній бізнес. З 1 березня і на період дії воєнного стану суб’єкти господарювання, які використовують нерухоме майно комунальної власності звільняються від орендної плати. Крім цього, скасована плата за користування місцями розташування зовнішньої реклами на об’єктах комунальної власності», - підкреслив Юрій Вілкул.

Також, начальник управління розвитку підприємництва Ірина Рижкова пояснила:

«У період заходів запобігання коронавірусу ми приймали рішення про звільнення від сплати єдиного податку. Але, це була можливість, надана законом лише на 2020 рік. На теперішній час Закону або якогось підзаконного акту з цього питання немає. Тому, в межах повноважень,  ми маємо відповідне прийняте рішення».

У той же час на державному рівні  ухвалені доступні кроки, аби підтримати підприємства, що опинились у скрутних умовах.

Для фізичних та юридичних осіб  доступні такі шляхи державної підтримки:

1) Фізичні особи-підприємці І та ІІ групи на час воєнного стану та протягом року після його завершення будуть звільнені від сплати ЄСВ;

2) Підприємства та фізичні особи-підприємці ІІІ групи будуть звільнені від сплати ЄСВ за найманих працівників, які були призвані до лав ЗСУ, інших збройних формувань (в тому числі територіальної оборони). Збір буде сплачено за рахунок держави;

3) Відтерміновується сплата податків для всіх підприємств, які не спроможні їх заплатити;

4) Протягом дії форс-мажорних обставин, штрафні санкції за порушення законодавства з питань РРО  не застосувуються;

5) Будуть скасовані всі заходи ринкового та споживчого нагляду у всіх питаннях, крім регулювання цін та контролю за ціноутворенням. Також вже встановлено мораторій на проведення перевірок всіх видів для бізнесу.

Крім того, відповідно до постанови Уряду, діючі ФОП 1-4 групи, які подали звітність за 4 квартал 2021 року, або весь 2021 рік, усі наймані працівники, за яких роботодавці подали звітність за 4 квартал 2021 року, або весь 2021 рік, окрім працівників бюджетних установ, фондів загальнообов’язкового державного страхування та державної служби можуть отримати виплату 6500 грн державної підтримки на карту єПідтримки.

Зауважимо, ФОП - мобілізований звільняється від сплати ПДФО, єдиного податку, ЄСВ та подання звітності.

Таке звільнення стосується всіх ФОП й осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і діє на весь період їх військової служби.

29 березня 2022

© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради