Офіційний вебсайт Криворізької міської ради та її виконавчого комітету
Офіційний сайт виконкому Криворізької міської ради Виконком Криворізької міської ради Офіційний веб-сайт виконкому Криворізької міської ради

Виступ у радіопередачі «З перших вуст» начальника управління розвитку підприємництва

Створено: 2010-03-29 13:19:26Оновлено:

29 березня у радіопередачі «З перших вуст» (КП ТРК «Рудана») виступала начальник управління розвитку підприємництва Ірина Рижкова на тему «Соціальне партнерство підприємництва і влади – підвищення добробуту територіальної громади».
Основне питання, яке було висвітлено в ефірі, стосувалося легалізації найманих працівників. За словами І.Рижкової, це питання є одним із значущих у соціальній сфері, адже вплив негативних явищ в економіці країни торкнувся перш за все сфери зайнятості населення. Так, якщо станом на 01.03.2009 по місту було зареєстровано в центрі зайнятості 19 тисяч договорів між роботодавцями – фізичними особами та найманими працівниками, то на 01.03.2010 – лише 18,3 тисячі. На думку фахівців, така тенденція може свідчити про зростання «тіньової зайнятості».

Трапляються поодинокі випадки, коли після проведеного обстеження, суб’єкти господарювання укладали трудові договори з найманими працівниками та знімали їх з реєстрації упродовж наступного місяця-двох. Окремі суб’єкти господарювання, незважаючи на численні попередження, недооцінюють значення правомірності використання найманої праці. Тому діяльність щодо соціально-економічного захисту працюючих мешканців Кривого Рогу координує міська робоча група з питань функціонування об’єктів бізнесу.

Протягом 2009 року в результаті спільної роботи структурних підрозділів виконкому міськради, виконкомів районних у місті рад, МДПІ Кривого Рогу, Криворізького міського центру зайнятості обстежено понад 15,5 тисяч об’єктів бізнесу, та вже з початку 2010 року - майже 2 тисячі. Підсумками такої роботи стала легалізація трудових відносин та отримання законодавчо передбачених трудових гарантій близько 6 тисячам найманим працівниками у минулому році і 600 – вже в поточному. Лише управлінням розвитку підприємництва виконкому Криворізької міськради з питань соціально-економічного захисту працюючих та детінізації відносин у сфері зайнятості за 2 місяці 2010 року обстежено 330 об’єктів та легалізовано 58 найманих працівників.

Крім цього питання, начальник управління розвитку підприємництва І.Рижкова у ефірі висвітила і ряд інших. Зокрема, про конкурс-рейтинг для підприємців. Ірина. Рижкова зазначила, що такий конкурс серед підприємців міста проводиться ще з 2003 року. Він спрямований на підтримку ділової та інноваційної активності суб’єктів господарювання, створення атмосфери взаємної довіри та плідної співпраці між підприємцями, представниками громадськості і органами місцевого самоврядування. Цього року конкурс названий як «Бізнес-лідер Криворіжжя-2010».

Учасниками заходів конкурсу-рейтингу можуть бути суб’єкти господарювання малого та середнього бізнесу, зареєстровані на території Кривого Рогу. Вони повинні відповідати таким вимогам, як: позитивна репутація в ділових колах, стійке фінансове положення, крім цього вони повинні стабільно виплачувати заробітну плату найманим працівникам, не повинні мати претензії з боку податкових органів, соціальних фондів та споживачів міста і дотримуватися принципів інформаційної відвертості. Зарахування учасників здійснюватиметься в управлінні розвитку підприємництва в термін до 15.07.2010 року.
© 2009—2024, Виконком Криворізької міської ради